today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Αναλύσεις Ξένου τύπου: Δύσκολη η εκλογή von der Leyenγια στην προεδρία της Κομισιόν

Δημοσίευμα την γαλλικής Les Echos αναφέρεται στην υποψηφιότητα της σημερινής υπουργού Άμυνας της Γερμανίας Ursula von der Leyenγια την προεδρία της Κομισιόν, η οποία συναντά έντονες αντιδράσεις.  Η βίαιη εκστρατεία των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών κατά της υποψηφιότητας von der Leyen στερεί σύμφωνα με το συντάκτη από τη χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση της Merkel πολύτιμη φωνή και στην περίπτωση που την προσεχή Τρίτη δεν καταστεί δυνατή η εκλογή της, αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιρροή της κυβέρνησης θα αποδυναμωθεί από τις διαιρέσεις και στο εσωτερικό της χώρας της.

Ο συντάκτης υποστηρίζει ότι η κατάσταση είναι τουλάχιστον παράδοξη, αφού η εκλογή της Ursula Von der Leyen  στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επέτρεπε στη Γερμανία για πρώτη φορά στα 52 χρόνια να καταλάβει αυτή την κομβικής σημασίας θέση μέσα στο οικοσύστημα της ΕΕΡ. Αυτή η ευκαιρία κινδυνεύει να καταλήξει σε φιάσκο την προσεχή Τρίτη εξαιτίας της έντονης αντίθεσης όχι μόνο των οικολόγων γερμανών βουλευτών, αλλά κυρίως των σοσιαλδημοκρατών, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των οποίων Jens Geier διακίνησε ανάμεσα στους ευρωπαίους σοσιαλιστές έγγραφο με τον τίτλο «Γιατί η   Ursula von der Leyen είναι μια υποψήφια ανεπαρκής και ακατάλληλη».

Στο ίδιο ζήτημα της υποψηφιότητας von der Leyen και του υπαρκτού ενδεχομένου να μην καταστεί δυνατή η εκλογή της την επόμενης εβδομάδα αναφέρεται και δημοσίευμα σε περίοπτη θέση στην ιστοσελίδα του  Politico.

Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας μπορεί να είναι η επιλογή των ευρωπαίων ηγετών για την προεδρία της Κομισιόν και θα χρειαστεί οι ηγέτες αυτοί να ασκήσουν την επιρροή και την πειθώ τους στα μέλη του ΕΚ προκειμένου να επιτευχθεί η εκλογή της. «Τα μαθηματικά είναι απλά, η πολιτική είναι περίπλοκη»,  αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα διευκρινίζοντας ότι για να γίνει πρόεδρος της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του ΕΚ στην ψηφοφορία που είναι προγραμματισμένη την προσεχή Τρίτη το βράδυ στο Στρασβούργο.  Αυτό, με πρακτικούς όρους, σημαίνει ότι η συντηρητική υπουργός Άμυνας θα πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη υποστήριξη των ευρωβουλευτών του δικού της κόμματος χωρία απώλειες, δηλαδή 182 ψήφους και άλλες 193 ψήφους προκειμένου να καταλάβει το κορυφαίο αξίωμα.

Σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο, ευρωβουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο,τιδήποτε  λιγότερο από 400 ψήφους θα ήταν ένα καταστροφικό αποτέλεσμα, στερώντας  από τη von der Leyen μια ανθεκτική πλειοψηφία και τη βασική νομιμοποίηση που χρειάζεται για να ασκήσει επιτυχώς την προεδρία της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Υπενθυμίζεται δε ότι το 2014 ο Jean-Claude Juncker εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής με ψήφους 422 έναντι 250 και με 47 αποχές και μερικές άκυρες ψήφους.

«Δε θα είναι εύκολο», υποστηρίζει ο συντάκτης διευκρινίζοντας δεν είναι όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες διατεθειμένοι να πιέσουν τους ευρωβουλευτές για λογαριασμό της von der Leyen. Σε θεσμικό επίπεδο, το Κοινοβούλιο θεωρεί σε μεγάλο βαθμό την πρόταση του Συμβουλίου ως προσβολή, κατά την επιλογή von der Leyen οι ηγέτες καταστρατήγησαν τη διαδικασία του κορυφαίου υποψηφίου  «Spitzenkandidat», σύστημα που είχε ισχυρή υποστήριξη στο ΕΚ. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να πιεστούν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είναι ασαφές εάν έχουν την ισχύ να πιέσουν του ευρωβουλευτές. Στην περίπτωση που το Κοινοβούλιο απορρίψει την υποψηφιότητα von der Leyen, το Συμβούλιο έχει 30 ημέρες για να προτείνει νέο υποψήφιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ