today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης του Κ.Μητσοτάκη

«Άρωμα» από τις σύγχρονες χώρες της Ευρώπης έχει το καινοτόμο και φιλόδοξο «μοντέλο» διακυβέρνησης που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός κατά την ολιγόλεπτη εισήγηση του, στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο.

Του Κώστα Πασίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές, και τους φακέλους, με «στόχους», ανά υπουργείο και ζήτησε απ όλους να τηρήσουν με …θρησκευτική ευλάβεια το χρονοδιάγραμμα, των έξι μηνών, που έχει τεθεί ως όριο.

Το «μότο» του Κυριάκου Μητσοτάκη στα κυβερνητικά στελέχη του είναι: «Πολύ δουλειά, λίγα λόγια και αποτελεσματικότητα»! Αυτό είναι και το τρίπτυχο της αξιολόγησης τους.
Ο στόχος του είναι να χρησιμοποιήσει το «εργαλείο» της αξιολόγησης «για να γίνουν όλοι καλύτεροι», τονίζει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, αφήνοντας να εννοηθεί παράλληλα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βγάλει και «κόκκινες» κάρτες σε όσους δεν ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες του.

Πριν την «κόκκινη» κάρτα, πάντως θα υπάρξει μια «κίτρινη». Όσοι τη δεχτούν θα περάσουν υποχρεωτικά από το Μαξίμου για επαρκείς εξηγήσεις…

Το σχέδιο Μητσοτάκη είναι μεγαλεπήβολο, καθώς το project που παρουσίασε στοχεύει στο να μπει επιτέλους μια τάξη. Να «νοικοκυρευτεί το κράτος», που αυτή τη στιγμή λειτουργεί με άναρχους τρόπους, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η γραφειοκρατία και η αδιαφάνεια στις συναλλαγές κράτους-πολίτη. Και φυσικά η ογκώδης γραφειοκρατία έχει υψηλό κόστος για την οικονομία της χώρας και τον Έλληνα φορολογούμενο.

Η αλήθεια είναι ότι ο Μητσοτάκης, με το καλημέρα σφίγγει το «λουρί» στους υπουργούς του και δεν τους αφήνει περιθώρια χαλάρωσης και τη γνωστή δυνατότητα τους, με τους «αραχνιασμένους» φακέλους στα συρτάρια των γραφείων τους. Ειδικά σε αυτό το τομέα ο έλεγχος αναμένεται να είναι ασφυκτικός.

Ο έλεγχος θα είναι σε πραγματικό χρόνο με το καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα «ΜΑΖΙ», που θα καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια την πορεία του κυβερνητικού έργου, αλλά και την εφαρμογή των νόμων που θα ψηφίζονται στη Βουλή για να υπάρχει αποτελεσματικότητα.

Ο «παντοδύναμος» Άκης Σκέρτσος

Πρόσωπο-κλειδί για την εφαρμογή αυτού του μοντέλου διακυβέρνησης είναι ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Ακης Σκέρτσος.
Στη κυβέρνηση αλλά και σε ολόκληρη τη ΝΔ σιγά-σιγά γίνεται αντιληπτό ότι ο συγκεκριμένος υφυπουργός είναι «παντοδύναμος» και στη συνέχεια θα παίξει κομβικό ρόλο στις εσωτερικές κυβερνητικές διεργασίες.
Θα είναι το πρόσωπο που θα βλέπει τον Κυριάκο Μητσοτάκη τις περισσότερες ώρες της ημέρας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δύναμη που θα έχει ο συγκεκριμένος υφυπουργός.

Γενικότερα, το Μαξίμου, θα μετατραπεί σε ισχυρό κέντρο εξουσίας, αν και οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα ελέγχει τα πάντα και ανα πάσα στιγμή θα έχει όλη την «εικόνα» της κυβέρνησης.

Οι «άνθρωποι» του Μαξίμου θα επιλύουν επιπλέον και τις παραφωνίες – εφόσον υπάρξουν- των βουλευτών.

Ο Πρωθυπουργός κατά κοινή ομολογία παρουσίασε ένα σύστημα διακυβέρνησης εντελώς νέο για τα δεδομένα της Ελλάδας και πραγματικά σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο είναι εντυπωσιακό και ανεβάζει το πήχη ψηλά. Το αν είναι και ρεαλιστικό να εφαρμοσθεί, όπως παρουσιάστηκε, τείνει να αποδειχθεί στην πράξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ