today-is-a-good-day
19 C
Athens

Στις 16 Ιουλίου η ψηφοφορία για τον διορισμό της Φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσαν σήμερα ότι η ολομέλεια θα ψηφίσει στις 16 Ιουλίου προκειμένου να επικυρώσει την επιλογή της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου.

«Η ομιλία της κυρίας φον ντερ Λάιεν θα πραγματοποιηθεί στις 9:00 το πρωί της επόμενης Τρίτης (10:00 ώρα Ελλάδας) και θα ακολουθήσει συζήτηση έως τις 12:30. Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για την ίδια ημέρα στις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας)», επεσήμανε ο Χάουμε Ντουτς στο Twitter.

Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο να μην γίνει δεκτή η πρόταση των Ευρωπαίων ηγετών για τον διορισμό της φον ντερ Λάιεν είχαν δώσει τροφή σε εικασίες ότι η ψηφοφορία ίσως καθυστερήσει.

Τις προηγούμενες δύο ημέρες, αλλά και σήμερα η φον ντερ Λάιεν, στενή συνεργάτιδα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), προσπάθησε να πείσει τους ευρωβουλευτές να την ψηφίσουν, χωρίς ωστόσο να το πετύχει εντελώς.

Για να διαδεχθεί τον Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ από την 1η Νοεμβρίου η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας θα πρέπει να πείσει τους ευρωβουλευτές, που αντιδρούν στον τρόπο που επελέγη από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή τουλάχιστον 374 ψήφους, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί τη στήριξη των τριών μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων: του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (182 βουλευτές), των Σοσιαλιστών (154 βουλευτές) και της κεντρώας, φιλελεύθερης ομάδας Renew Europe (108 βουλευτές).

Οι Πράσινοι και η άκρα αριστερά έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα την καταψηφίσουν, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν εκφράσει έντονες επικρίσεις εναντίον της.

Αν εκλεγεί, η φον ντερ Λάιεν θα είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα είναι επίσης η πρώτη φορά σε διάστημα 52 ετών που ένας Γερμανός αναλαμβάνει τη θέση αυτή.

Σε περίπτωση απόρριψής της το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να προτείνει άλλον υποψήφιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ