today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Μεσοκυκλώνας – προάγγελος,«χτύπησε» τη Χαλκιδική! SOS από μετεωρολόγους και μηχανικούς. Γράφει ο Βαγγέλης Μωυσής

Γράφει ο Βαγγέλης Μωυσής

«Ξαδερφάκι» των απειλητικών κυκλώνων που βλέπουμε συχνά στις ειδήσεις να… εφορμούν στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, ήταν το φαινόμενο που «χτύπησε» χθες τη Χαλκιδική, αφήνοντας πίσω του νεκρούς, τραυματίες και βιβλικές καταστροφές!

Του Βαγγέλη Μωυσή

Μετεωρολόγοι και μηχανικοί, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας την ανάγκη μεθοδικής προετοιμασίας της χώρας μας, για αντιμετώπιση συχνότερης εκδήλωσης καιρικών φαινομένων ανάλογης έντασης στο μέλλον.

Μετεωρολόγοι, εκτιμούν ότι η καταιγίδα που εκδηλώθηκε χθες στη Χαλκιδική, ήταν εντάσεως αντίστοιχης με το φονικό μπουρίνι που το 1983 είχε κοστίσει εννέα ζωές στην περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου.

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο με σπανιότητα περίπου δεκαετίας, μια υπερκαταιγίδα, που πλέον θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θα είναι τόσο σπάνιο στο μέλλον», διευκρίνισε μιλώντας στο thePresident ο μετεωρολόγος κ. Μιχάλης Σιούτας

Ο ίδιος, εξήγησε ότι η “δημοσιογραφική αδεία” αναφορές σε «μίνι τυφώνα» η «μίνι κυκλώνα» δεν είναι ακριβείς. «Το φαινόμενο μπορεί να προσομοιάζει όσον φορά στη βασική γενεσιουργό αιτία με τους τεράστιους κυκλώνες που βλέπουμε στην tv να εκδηλώνονται σε άλλα μέρη του πλανήτη, αλλά έχει τεράστιες διαφορές τόσο στη διάρκεια, όσο και στη γεωγραφική έκταση. Στη Χαλκιδική είχαμε έναν μεσοκυκλώνα, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, που προκλήθηκε από τη συνάντηση του καύσωνα που αποχωρούσε, με μια πολύ ψυχρή αέρια μάζα. Όταν έχουμε σύγκρουση δύο αέριων μαζών με μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας, έχουμε και φαινόμενα μεγάλης έντασης. Όσο πιο μεγάλη η διαφορά των θερμοκρασιών των μαζών που “διασταυρώνονται” τόσο μεγαλύτερη και η ένταση των φαινομένων.»

Στην υπερκαταιγίδα της Χαλκιδικής μετρήθηκε άνεμος με ταχύτητα 100 χλμ/ώρα, που όπως εξήγησαν ειδικοί επιστήμονες, συχνά συνοδεύονται από ανοδικές ριπές ακόμα μεγαλύτερης ταχύτητας, διπλάσσιας ή τριπλάσιας. Και είναι αυτές  οι ριπές ανέμου, που μπορεί να φτάνουν τα 200-300 χιλιόμετρα την ώρα που προκαλούν και τις μεγάλες καταστροφές, ιδιαίτερα αν συναντήσουν στον δρόμο τους κατασκευές με κακοτεχνίες, η με σημαντική φθορά από το πέρασμα το χρόνου και των καιρικών συνθηκών.

«Θα πρέπει να μάθουν όλοι, πολίτες και αρχές, να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο εξής», μας λέει ο  κ. Σιούτας. «Τα μετεωρολογικά όργανα, προφανώς και έπιασαν τον κίνδυνο των φαινομένων μεγάλης έντασης, γι` αυτό και εξέδωσαν εγκαίρως το σχετικό έκτακτο δελτίο ακραίων καιρικών φαινομένων. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατόν και δεν είναι γενικά δυνατόν, να εντοπιστεί με ακρίβεια χιλιομέτρων το ακριβές στίγμα εμφάνισης των πιο ακραίων συνθηκών μιας ευρύτερης κακοκαιρίας.»

Συνεπώς, στο εξής, όλοι θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση μόλις εκδίδεται ένα τέτοιο έκτακτο δελτίο. Και σίγουρα είναι προτιμότερη η υπερβολική προετοιμασία για φαινόμενα που ίσως αποδειχτούν υποδεέστερα των αναμενόμενων, παρά η ελλιπής προετοιμασία απέναντι στις ακραίες συνθήκες, όπως αυτές που σάρωσαν τη Χαλκιδική.

«Τα χθεσινά ακραία καιρικά φαινόμενα στη Χαλκιδική και η έκταση του τραγικού απολογισμού και κυρίως η προειδοποίηση των μετεωρολόγων για συχνότερη επανάληψη φαινομένων ανάλογης έντασης στο μέλλον, λόγω και της κλιματικής αλλαγής,  καταδεικνύουν τη σημασία της ταχείας προώθησης των έργων που υπολείπονται για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης και περιφερειακών αστικών και ημιαστικών περιοχών της κεντρικής Μακεδονίας», τονίζει από την πλευρά του ο πολιτικός μηχανικός και Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Πάρις ΜπίλλιαςΟ ίδιος υπενθυμίζει και τις επανειλημμένες παραινέσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ και του ΤΕΕ, για τη συγκρότηση ενός μηχανισμού και μιας διαδικασίας που θα προχωρήσει σε έλεγχο των παλαιότερων υποδομών και δημοσίων κτιρίων της χώρας, προκειμένου να ιεραρχηθούν οι ανάγκες και να δρομολογηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις ενίσχυσης, αποκατάστασης, ή ακόμα και κατεδάφισης-ανακατασκευής κάποιων υποδομών.

Ελπίδες επιστροφής σε εποχές αυτονόητου, τουλάχιστον, δημιούργησαν τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού, σε μια δύσκολη «πρεμιέρα» της νέας κυβέρνησης, χωρίς μάλιστα να έχει προλάβει να στελεχώσει τις νευραλγικές και συντονιστικές θέσεις του μηχανισμού με πρόσωπα της επιλογής της.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, είδαμε τόσο μεγάλη κινητοποίηση… πριν την εκδήλωση φαινομένων και μόνο με την προειδοποίηση των ειδικών, αλλά και τέτοια αμεσότητα παρουσίας της Πολιτείας για την έναρξη της διαδικασίας αποκατάστασης και αποζημιώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ