today-is-a-good-day
17 C
Athens

Η πρώτη διαχείριση κρίσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Δύο μέρες κυβέρνηση και τα αντανακλαστικά που επιδείχθηκαν στην Τραγωδία της Χαλκιδικής ήταν σαν η κυβέρνηση να ήταν έτοιμη από καιρό.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε τα αυτονόητα, αυτά που θα έπρεπε να κάνει κάθε σοβαρή κυβέρνηση, αυτά δηλαδή που δεν έκανε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με την αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων όπως αυτών στο Μάτι και την Μάνδρα.

Η κατάσταση που βιώσαμε στη Χαλκιδική είναι αυτή που απεύχεται κάθε πρωθυπουργός να ζήσει κατά τη διάρκεια της θητείας του. Πολύ περισσότερο, αν ο ίδιος ασκεί τα καθήκοντά του μόλις για ελάχιστες ημέρες. Αντίστοιχες κρίσεις μπορούν να γκρεμίσουν μέσα σε λίγες ώρες τόσο την εικόνα της κυβέρνησης, όσο και του Πρωθυπουργού παράγοντας δυσανάλογο με το μέγεθός τους πολιτικό κόστος.

Εδώ όμως φαίνεται πως έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Ενώ αργά χθες το βράδυ ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι είχαμε θύματα και σοβαρά προβλήματα από τη θεομηνία στη Χαλκιδική, σήμερα το πρωί η μέρα ξεκίνησε με το μισό υπουργικό συμβούλιο να βρίσκεται στο επίκεντρο της καταστροφής, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να έχει ήδη ενημερώσει την κοινή γνώμη για το ζήτημα, τον στρατό και τις υπηρεσίες να βρίσκονται επί ποδός, τον πρωθυπουργό να έχει αλλάξει το πρόγραμμά του, τα μέτρα που απαιτούνται να έχουν ήδη ληφθεί, και το κράτος να βρίσκεται πάνω από το πρόβλημα, επιχειρώντας να ανακουφίσει όσους επλήγησαν.

Σε αυτές τις ώρες, ειδικά όταν υπάρχουν νεκροί, όλα όσα συζητάμε να έχουν δευτερεύουσα αξία, όμως είναι σημαντικό να επισημάνουμε τη διαφορά αποτελεσματικότητας, αλλά και ενδιαφέροντος που επέδειξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μου είχε κάνει εντύπωση η δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη κατά την ανάληψη των καθηκόντων του που είχε κάνει ειδική αναφορά στη διαχείριση αντίστοιχων κρίσεων όπως αυτή που ζήσαμε πέρσι στο Μάτι. Όμως η σημερινή ετοιμότητά του και η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού έδειξε ότι ο Κ.Μητσοτάκης πρέπει να ήταν προετοιμασμένος ακόμα και για έκτακτες καταστάσεις όπως αυτή, πριν ακόμα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Γιατί δεν μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά η ταχύτητα με την οποία συντονίστηκαν και ενήργησαν μέσα στα ξημερώματα τόσα υπουργεία και φορείς, κάνοντας αποτελεσματικά τη δουλειά τους.

Η διαχείριση της πρώτης κρίσης από τον Κ.Μητσοτάκη ήταν υποδειγματική. Υπό φυσιολογικές συνθήκες αυτό δεν θα έπρεπε να το συζητάμε καν, αλλά να το θεωρούμε αυτονόητο.

Όμως πλέον έχουμε μέτρο σύγκρισης μια και οι  τραγωδίες των προηγούμενων ετών στοιχειώνουν την Ελληνική κοινωνία.

Ίσως γι αυτό και οι πολίτες να επέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ηγηθεί της χώρας. Για να μπορέσει να κάνει τα αυτονόητα πράξη και να εγγυηθεί ότι στις δύσκολες καταστάσεις κανείς δεν θα αφεθεί στη μοίρα του.

Το πρώτο λοιπόν δείγμα ήταν θετικό. Μακάρι να μην είναι μόνον η εξαίρεση αλλά να γίνει ο κανόνας…

Γ.Μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ