Τα μεγάλα στοιχήματα του Κ.Μητσοτάκη

263

Ο πολιτικός πολιτισμός μέχρι …υπερβολής επικράτησε κατά τη χθεσινή παράδοση-παραλαβή των υπουργείων, που δεν μπορεί να συγκριθεί με το σχεδόν ψυχροπολεμικό σκηνικό που είχε στηθεί, με την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά την τελετή, όμως, οι περισσότεροι εκ των υπουργών αποσυρθήκαν στα γραφεία τους και άρχισαν να μελετούν τους φακέλους τους για το σημερινό πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο.

Του Κώστα Πασίση

Το διακύβευμα της νέας διακυβέρνησης έχει οριστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο ήταν ακόμη στην Πειραιώς. Ουσιαστικά πρόκειται για τα πρώτα μεγάλα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει χωρίς χρονοτριβή η μόλις χθες ορκισθείσα κυβέρνηση.

Πρώτο μέλημα η ενίσχυση και η περαιτέρω θωράκιση των Θεσμών που επι ΣΥΡΙΖΑ υπέστησαν πλήγμα από το πλήθος των παρεμβάσεων υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών στη Δικαιοσύνη, αλλά και στις Ανεξάρτητες Αρχές.

Επισημαίνεται ότι εκκρεμεί το θέμα των αλλαγών στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, που θα αποτελέσει και το πρώτο κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ωστόσο, το πρώτο δείγμα γραφής έχει θετικό πρόσημο για τη νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στους υπουργούς και τους υφυπουργούς θα τεθούν ασυμβίβαστα από τον Πρωθυπουργό.

Μεταξύ άλλων, θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το Δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.

Επίσης, σε όλο το κυβερνητικό σχήμα -υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς- θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτακης ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη σύσταση θέλει να προλάβει τυχόν …παρατράγουδα, όπως αυτά που έγιναν από κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πυροδότησαν πλήθος αντιδράσεων με το …καλημέρα.

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι το νέο ύφος και το ήθος της νέας διακυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στείλει εγκαίρως σαφές μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί από κανένα κυβερνητικό στέλεχος και βουλευτή του αμοραλιστικές συμπεριφορές και φαινόμενα νεποτισμού, που προσβάλλουν τη νοημοσύνη των πολιτών.

«Οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν όχι μόνο για τις βασικές μας δεσμεύσεις, τη μείωση φόρων, τη δημιουργία νέων και καλών δουλειών και την ασφάλεια για όλους, αλλά και για ένα άλλο ήθος και ύφος διακυβέρνησης», είχε τονίσει σε μια από τις τελευταίες συσκέψεις του στην Πειραιώς.

Το τρίτο στοίχημα είναι να αλλάξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το «τοξικό» κλίμα που επικρατεί και δηλητηριάζει τη πολιτική ζωή του τόπου. Η χώρα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα. Να μπει «φρένο» στην πόλωση που έφθασε στα άκρα κατά την προεκλογική περίοδο. Και επιτέλους να σταματήσει ο διχασμός του ελληνικού λαού, που έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα αναληφθούν από την κυβέρνηση και σχετικές πρωτοβουλίες, αν και το πρώτο σήμα δόθηκε από το σχεδόν «θερμό» κλίμα που επικράτησε κατά την παράδοση-παραλαβή των υπουργείων.

Ο «πρωινός καφές» του Μαξίμου.
Χθες το πρωί έγινε η πρώτη σύσκεψη του λεγόμενου «πρωινού καφέ» του Μαξίμου, υπό την καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αυτή συμμετείχαν οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού οι οποίοι παράλληλα θα έχουν και επιτελικό ρόλο στην παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο διευθυντής στο γραφείο του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο διευθυντής του γραφείου τύπου Κωνσταντίνος Ζούλας

Συζητήθηκαν τα τρέχοντα επείγοντα θέματα, αλλά και τα ζητήματα που θα τρέξουν τις επόμενες ημέρες. Η ώρα της σύσκεψης ορίστηκε για τις 08:00 το πρωί κάθε ημέρα.
Το «στρατηγείο» πάντως, της νέας κυβέρνησης, καθώς και το γραφείο του πρωθυπουργού, θα μετακομίσουν, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας.