today-is-a-good-day
13 C
Athens

Μεγάλη τιμή προ των πυλών, για την Α΄ Θεσσαλονίκης, μετά τον «πάγο» της κυβερνητικής σύνθεσης

Αν και δεν εκπροσωπείται στο κυβερνητικό σχήμα, η Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, φαίνεται πως θα λάβει μια άλλη εξαιρετική τιμή, στο πρόσωπο του Βουλευτή και πρώην Υπουργού Σταύρου Καλαφάτη, που σύμφωνα με πληροφορίες προορίζεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να διαδεχθεί τον Κώστα Τσιάρα στη θέση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
Εφόσον οι πληροφορίες επαληθευτούν, θα πρόκειται για πρώτη φορά που ένας Θεσσαλονικιός βουλευτής αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη ευθύνη, μιας θέσης υψηλού και ουσιαστικού κύρους, κομβικής και ιδιαίτερα σημαντικής για την κοινοβουλευτική λειτουργία της ΝΔ. Μιας θέσης με βαρύ «ιστορικό» ονομάτων της παράταξης που θήτευσαν σ` αυτήν στο παρελθόν: από τον Κωστή Στεφανόπουλο, τον Ιωάννη Παλαιοκρασά, τον Αθανάσιο Τσαλδάρη και τον Δημήτρη Σιούφα, μέχρι τους πιο πρόσφατους Γιάννη Πλακιωτάκη και Θανάση Μπούρα).
Ο ίδιος ο Σταύρος Καλαφάτης κατά την προσφιλή του συνήθεια, δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημόσιότητας, μέχρι να τον προτείνει επισήμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με χαρακτηριστική σεμνότητα αποφεύγει και τα …συγχαρητήρια, όσων επικοινωνούν μαζί του με αφορμή τις σχετικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Η εξέλιξη αυτή με τον Σταύρο Καλαφάτη, αναμένεται να «φρενάρει» και ως έναν βαθμό την… τιμωρητική εντύπωση που «εισπράττουν» αρκετοί κομματικοί της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, για την μη αξιοποίηση βουλευτών της Α΄ Θεσσαλονίκης στο κυβερνητικό σχήμα.
Διότι μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έδωσε συγχαρητήρια στο εκλεγέντα δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα. Μπορεί να τον διευκολύνει (μαζί με πολλούς άλλους δημάρχους) με νομοθετική ενίσχυση εξουσιών έναντι του κατακερματισμένου Δημοτικού Συμβουλίου. Μπορεί να οικοδομήσει μια καλή συνεργασία μαζί του, υπέρ της Θεσσαλονίκης. Αλλά πολλοί έσπευσαν να συμπεράνουν –μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης- πως ο Πρωθυπουργός δεν ξεχνά ότι ο παραταξιακός μηχανισμός (από βουλευτές και πολιτευτές, μέχρι αυτοδιοικητικούς παράγοντες, συνδικαλιστές και κομματικά στελέχη) τον υποχρέωσαν να βιώσει ένα μακρύ σήριαλ το καλοκαίρι του 2018, πριν «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου, αλλά και στη συνέχεια, όταν υποχρεώθηκε να έρθει και να ξανάρθει στη Θεσσαλονίκη μπας και «μαζευτούν» τα (εκ του αποτελέσματος) ασυμμάζευτα.
Σ` αυτό, αρκετοί που επιμένουν σε… τοπικιστικές και γωγραφικές αναγνώσεις κάθε κυβερνητικού σχήματος (λες και υπάρχει κανόνας εκπροσώπησης κάθε νομού με υπουργό), προσθέτουν και το γεγονός ότι τελικά –και με την εσωκομματική φαγωμάρα (γιατί φταίξανε κι άλλα) – βρέθηκε η ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, στα μισά της πανελλαδικής διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ, χάνοντας μάλιστα, στις δυτικές συνοικίες!
Έτσι, θεωρήθηκε πως μη αξιοποίηση βουλευτών της Α΄ Θεσσαλονίκης στο κυβερνητικό σχήμα, έχει ένα άρωμα …«με γράψατε, σας γράφω», από πλευράς Μητσοτάκη, όχι ως προσωπική μομφή στους ίδιους τους βουλευτές, αλλά ως συμβολισμό της πικρίας του για τους πρόδηλους παραταξιακούς φατριασμούς και τα αποτελέσματά τους. Εν ολίγοις, βάσει αυτών των εκτιμήσεων… οι βουλευτές πλήρωσαν τη νύφη .
Αλλά, τελικά, ακόμα κι αν προοπτική αξιοποίησης του Σταύρου Καλαφάτη «διασκεδάζει» αυτές τις «τιμωρητικές» ερμηνείες και εντυπώσεις, ποιος μπορεί να αρνηθεί στον αρχηγό (και πανίσχυρο πρωθυπουργό) μιας παράταξης, το δικαίωμα να θυμίζει… ποιος κάνει κουμάντο;
Β.Μωυσής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ