today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Έληξε η κατάληψη στο ξενοδοχείο City Plaza μετά από 3 χρόνια

Έληξε έπειτα από 39 μήνες η κατάληψη στο ξενοδοχείο City Plaza, όπως ανακοινώνουν τα μέλη της σε ανάρτησή τους στο Facebook.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, σήμερα τα κλειδιά του κατειλημμένου ξενοδοχείου που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας «παραδόθηκαν στους πρώην εργαζόμενους του ξενοδοχείου στους οποίους ανήκει ο κινητός εξοπλισμός», ενώ όλοι οι πρόσφυγες που διέμεναν εκεί μεταφέρθηκαν σε ασφαλή καταλύματα στον αστικό ιστό.

Τα μέλη της κατάληψης εξηγούν ότι η απόφαση για τον τερματισμό της πάρθηκε τον Μάιο του 2018 και γι’ αυτόν τον λόγο από τον Ιούνιο του 2018 η κατάληψη δεν δεχόταν νέους κατοίκους «ενώ υπήρξε ταυτόχρονα η συλλογική δέσμευση ότι το εγχείρημα δεν θα κλείσει εάν δεν βρεθεί αξιοπρεπής στέγαση για όλους και όλες τους κατοίκους του». Τον ρυθμό εκκένωσης επέτεινε, όπως αναφέρεται, η επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας, οπότε «επαναβεβαιώθηκε η απόφαση ολοκλήρωσης του κλεισίματος συλλογικά από εμάς και με τους δικούς μας όρους». «Αν για κάποιους και κάποιες από μας μια εκκένωση από τη Νέα Δημοκρατία θα ήταν μια “ηρωική έξοδος” για την οποία δεν θα χρειαζόταν και να δώσουμε πολιτικές εξηγήσεις, για τους περισσότερους από τους κατοίκους του City Plaza θα διακινδύνευε το ήδη ευάλωτο και ασταθές καθεστώς τους», διευκρινίζεται.

Τα μέλη της κατάληψης αφήνουν, επιπλέον, αιχμές εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης κάνοντας λόγο για αντιπροσφυγική πολιτική, ιδιαίτερα με την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας, με την υλοποίηση της οποίας «το πρόβλημα της στέγασης ήταν επιτακτικό». Σημειώνεται ότι καθ’ όλο το διάστημα λειτουργίας της κατάληψης φιλοξενήθηκαν σε αυτήν πάνω από 2.500 πρόσφυγες από 13 χώρες.

Η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, Αλίκη Παπαχελά, σε αποψινή συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN υποστήριξε ότι οι ζημιές στο κτίριο είναι μεγάλες υπολογίζοντας ότι χρειάζονται πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ για την επισκευή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ