today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Απαγόρευση εισόδου στο Κόσοβο για τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας

Η κυβέρνηση του Κοσόβου δεν παρείχε άδεια εισόδου στον υπουργό ‘Αμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν και σε αντιπροσωπεία του τομέα υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Σέρβος υπουργός είχε προγραμματίσει επίσκεψη στο νοσοκομειακό κέντρο στη βόρεια Μιτρόβιτσα συνοδευόμενος από στελέχη του υγειονομικού και διοικητές στρατιωτικών νοσοκομείων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Σέρβου υπουργού, η Πρίστινα απάντησε ότι «δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει αίτημα εισόδου αντιπροσωπείας του υπουργείου ‘Αμυνας της Σερβίας με επικεφαλής τον υπουργό Αλεξάνταρ Βούλιν». Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η επίσκεψη είχε ανθρωπιστικό χαρακτήρα και η άρνηση της κυβέρνησης του Κοσόβου να επιτρέψει την πραγματοποίηση της αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας των Βρυξελλών του 2013 που διευθετεί τέτοια θέματα.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου ο σύμβουλος του ΥΠΕΞ του Κοσόβου Μπεχτζέτ Πατσόλι είχε προαναγγείλει από τα μέσα κοινωνική δικτύωσης ότι στο μέλλον δεν θα επιτρέπεται σε σέρβους πολιτικούς να επισκέπτονται το βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία, διότι «με τη συμπεριφορά τους προκαλούν ένταση στην περιοχή». Μερικές ημέρες αργότερα ωστόσο, ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι σε άτυπη συνάντηση με την ομόλογο του της Σερβίας Ανα Μπέρναμπιτς, στην σύνοδο των δυτικών Βαλκανίων στο Πόζναν της Πολωνίας, διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση.

Η απαγόρευση, σήμερα, στον υπουργό ‘Αμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν να επισκεφτεί το βόρειο Κόσοβο επιβεβαιώνει ότι η Πρίστινα προτίθεται να περιορίσει τις επισκέψεις κάποιων Σέρβων πολιτικών και να απαγορεύσει εντελώς την είσοδο σε όσους θεωρεί ακραίους, εκτιμάται σε δημοσιεύματα των σερβικών ΜΜΕ που ασχολούνται με το θέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ