today-is-a-good-day
17 C
Athens

Ξεκίνησε η διαδικασία ένταξης της Κροατίας στην Ευρωζώνη

Επιβεβαίωση της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας αποτελεί η αποδοχή του αιτήματος που υπέβαλε επίσημα η Κροατία, για να ενταχθεί στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM II), δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντρέι Πλένκοβιτς. Η Κροατία υπέβαλε επισήμως χθες αίτημα να ενταχθεί στον ERM-2, μια πρώτη φάση στην πορεία για να υιοθετήσει το ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Έπειτα από την έξοδό της από τη διαδικασία των μακροοικονομικών ανισορροπιών, την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 3,9% στο α’ τρίμηνο του 2019 και την αποδοχή του αιτήματος για ένταξη στον ERM II, η Κροατία βρίσκεται στον σωστό “δρόμο” και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναγνωρίζουν τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλένκοβιτς.

“Το αίτημα που υπέβαλε η Κροατία δείχνει τη βούλησή μας να υλοποιήσουμε σειρά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την ένταξή μας στην ευρωζώνη” πρόσθεσε ο Κροάτης πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ένταξη της Κροατίας στην ευρωζώνη θα έχει οφέλη για την οικονομία και τους πολίτες της χώρας.

Ο κ. Πλένκοβιτς υπογράμμισε ότι η Κροατία θα προετοιμάσει το έδαφος, ώστε η ΕΚΤ να αναλάβει την τραπεζική εποπτεία, ώστε να προχωρήσουν οι περαιτέρω μεταρρυθμιστικές δράσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ θα παρακολουθούν την εφαρμογή των μέτρων και των δεσμεύσεων της Κροατίας, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου ένα έτος. Στη συνέχεια, η Κροατία θα ενταχθεί στον ERM II όπου θα παραμείνει για διάστημα τουλάχιστον δύο ετών, έως ότου είναι σε θέση να ξεκινήσει την πρακτική προετοιμασία για την ένταξή της στην ευρωζώνη.

“Μετά από εποικοδομητικές συζητήσεις με την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και τη Δανία, η Κροατία ανέλαβε ορισμένες δεσμεύσεις σε τομείς πολιτικής που έχουν μεγάλη σημασία για την ομαλή μετάβαση και τη συμμετοχή στον ERM ΙΙ” αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ