Συγχαρητήρια υπουργών Εξωτερικών στον Νίκο Δένδια

Eurokinissi

Συγχαρητήρια μηνύματα για την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργός Εξωτερικών δέχεται ο Νίκος Δένδιας από σειρά ομολόγων του διάφορων χωρών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Κύπρο. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή και η ημερομηνία θα διευθετηθεί προσεχώς, όπως επισημαίνεται σε ανάρτηση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

«Συγχαίρω ειλικρινά τον Νίκο Δένδια, ο όποιος ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Συνεργαστήκαμε για πολλά χρόνια στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τώρα θα εργαστούμε και πάλι μαζί για την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων συνεργασίας μας» έγραψε στα Ελληνικά με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον νέο υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας. «Η διμερής συνεργασία των δύο φιλικών χωρών μας θα εντατικοποιηθεί» αναφέρει μεταξύ άλλων και τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης και της ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας «για να προσεγγίσουμε περαιτέρω τον σερβικό με τον ελληνικό λαό και να αναπτύξουμε την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών». Επίσης, τάχθηκε υπέρ της υπογραφής της Συμφωνίας για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση της Σερβίας και της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει ακόμη περιθώριο για την καθιέρωση νέων τύπων πολυμερών σχέσεων με πρώτο πλάνο την τριμερή μορφή της συνεργασίας της Σερβίας, της Ελλάδας και της Κύπρου. Στο πλαίσιο της διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Ντάτσιτς πρότεινε στον κ. Δένδια μια συνάντηση γνωριμίας για ανταλλαγή πληροφοριών και να συμφωνηθεί ο τρόπος της περαιτέρω συνεργασίας

Από τη Βόρεια Μακεδονία ευχήθηκαν στον νέο υπουργό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι και ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, σε τηλεφωνική του επικοινωνία, συνεχάρη τον Νίκο Δένδια και ευχήθηκε στον ίδιο, στη νέα κυβέρνηση και την Ελλάδα «μεγάλη επιτυχία». Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter, προσβλέπει σε μια καρποφόρα συνεργασία στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, προς όφελος και των δύο χωρών. Τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη συνεχάρη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι. Σε μήνυμά του με ανάρτηση στο Twitter, ο Μπουγιάρ Οσμάνι αναφέρει πως προσβλέπει να εργαστούν από κοινού για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και ιδιαίτερα της συνεργασίας των δύο χωρών σε ευρωπαϊκά θέματα.

Θερμά συγχαρητήρια στον Νίκο Δένδια για την ανάληψη των νέων σημαντικών καθηκόντων, έγραψε στα Ελληνικά ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίτσιους. Στην ίδια ανάρτηση στο Twitter, ο Λιθουανός ομόλογός του στέλνει τις καλύτερες ευχές του στον Νίκο Δένδια για την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας των σχέσεων των δύο χωρών, συνεργαζόμενες στενά μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Ούρμας Ρεϊνσάλου (Urmas Reinsalu) συνεχάρη τον νέο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και δήλωσε πως προσβλέπει στη μελλοντική συνεργασία. «Η Ελλάδα είναι ιστορικά το λίκνο της δημοκρατίας και εύχομαι ό,τι καλύτερο στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Συγχαρητήρια στον Νίκο Δένδια για την ανάληψη των καθηκόντων ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς (Edgars Rinkēvičs) και δήλωσε πως προσβλέπει σε στενή συνεργασία για την προώθηση της διμερούς και πολυμερούς ατζέντας.

«Συγχαρητήρια, κύριε υπουργέ!» έγραψε στο Twitter ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, σχολιάζοντας τη σημερινή ορκωμοσία του νέου υπουργού Εξωτερικών.

Αύριο ο Νίκος Δένδιας θα έχει την πρώτη συνάντησή του ως υπουργός Εξωτερικών με τον Ελβετό ομόλογό του, Ιγκνάσιο Κασίς (Ignazio Cassis), ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή. Οι συνομιλίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να εστιασθούν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων καθώς και στις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις.