today-is-a-good-day
20 C
Athens

Όλοι ικανοποιημένοι και το… ΚΙΝΑΛ χώρια

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι πιθανόν οι μόνες, τα αποτελέσματα των οποίων ικανοποίησαν πραγματικά όλα τα κόμματα, εκτός βέβαια από εκείνα που δεν κατάφεραν να μπουν στην Βουλή.
Στη Νέα Δημοκρατία, είναι ευχαριστημένοι γιατί κατέγραψαν ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ιστορικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία, μετά από σχεδόν μια δεκαετία κατά την οποία κανένας αρχηγός κανενός άλλου κόμματος δεν το πέτυχε. Βέβαια, για να φτάσει τον μαγικό αριθμό των 180 που θα του «λύσει» τα χέρια και θα του επιτρέψει να προχωρήσει «αναίμακτα» σε σημαντικές αλλαγές, θα πρέπει να συνεργαστεί τουλάχιστον με το ΚΙΝΑΛ, το οποίο έχει ακριβώς τον αριθμό των εδρών που λείπουν από τη Ν.Δ. 22! Αποστολή όχι τόσο εύκολη, για λόγους που θα δούμε παρακάτω.
Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφώς ικανοποιημένοι, καθώς γλίτωσαν την συντριβή, καταφέρνοντας να κρατήσουν δυνάμεις και την διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία κάτω από τις 10 ποσοστιαίες μονάδες. Τα «ουφ» της ανακούφισης στην Κουμουνδούρου, όταν η διαφορά «κλείδωσε» στην μικρότερη δυνατή που έδιναν τα exit poll και όχι στην μέγιστη που άγγιζε τις 16, ακούστηκαν μέχρι την Ομόνοια.
Το Κ.Κ.Ε είναι το μόνο σταθερό σε όλα! Ακόμα και στο ποσοστό του. Είτε αριστεροακροδεξιά είναι η κυβέρνηση, είτε Κεντροδεξιά, είτε Κεντροαριστερή είτε Κεντροδεξιοαριστερή, το ποσοστό του είναι «μπετοναρισμένο» γύρω στο 5.7%! Μια χαρά!
Η Ελληνική λύση έχει κάθε λόγο να πετάει στα σύννεφα, καθώς από το πουθενά, εκτός από την Ευρωβουλή, μπαίνει και στη Βουλή και μάλιστα με 10 βουλευτές, ενώ η Μέρα25, επίσης από το πουθενά και μάλιστα, χωρίς να έχει καταφέρει να βγάλει ευρωβουλευτή, καταλαμβάνει 9 έδρες στο εθνικό Κοινοβούλιο.
Το ΚΙΝΑΛ είναι το μόνο κόμμα που δεν κατάφερε, ή μάλλον κατάφερε, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να μην έχει κανένα απολύτως κέρδος, παρά μόνο χασούρα, αφού δεν κατάφερε να αυξήσει τις δυνάμεις του, φέρνοντας στο κατώφλι του, όπως είναι λογικό, γκρίνια και εσωστρέφεια.
Προφανώς και η «απομάκρυνση» Βενιζέλου δεν έφερε, αντιθέτως έδιωξε όπως αποδεικνύεται ψηφοφόρους από το ΚΙΝΑΛ, ή εν πάση περιπτώσει, δεν έφερε περισσότερους από όσους έδιωξε. Είναι το κόμμα που, όπως φαίνεται, είχε τις περισσότερες μετακινήσεις και που όμως δεν κατάφερε να τις κεφαλαιοποιήσει.
Η γκρίνια έχει αρχίσει ήδη, διάφορα στελέχη έχουν αρχίσει να ρίχνουν τις πρώτες βολές προς το… ρετιρέ του κινήματος και να αποστασιοποιούνται, γλυκοκοιτάζοντας ταυτόχρονα δεξιότερα ή αριστερότερα…
Εκεί κρύβεται και η δυσκολία μιας πιθανής προσέγγισης από ή με τη Νέα Δημοκρατία για την συμμαχία ή σύμπραξη ή σύμπλευση ή έστω αναγκαστικού «συνεταιρισμού» για την πολυπόθητη πλειοψηφία των 180.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ