today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

ΝΥΤ: Ο Κ.Μητσοτάκης ο ηγέτης της κεντροδεξιάς, είναι αυτός που γελάει τελευταίος

Εκτενές ρεπορτάζ της δημοσιογράφου των NYT Matina Stevis παρουσιάζει το προφίλ του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ρεπορτάζ παρουσιάζει τις υποτιμητικές αναφορές των αντιπάλων του κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι τον είχαν υποτιμήσει, μέχρι και την αναρρίχησή του στην Πρωθυπουργία.

Γράφει το δημοσίευμα:

“Κούλη” τον χαρακτηρίζουν οι επικριτές του χρησιμοποιώντας ένα υποκοριστικό, που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά για να κοροϊδέψουν ένα ανεπαίσθητο ψεύδισμα. Αλλά μετά τη σαρωτική νίκη του στις εκλογές της Κυριακής, φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας, είναι αυτός που γελάει τελευταίος.

Η αναρρίχησή του στην πρωθυπουργία μαρτυρά το πείσμα του και τις ριζικές αλλαγές που υπέστη το πολιτικό σύστημα της χώρας σε μια δεκαετία ακραίας οικονομικής δυσκολίας και της αναδιάταξης των πολιτικών συμμαχιών που ακολούθησε. Πρόκειται για σημαντική νίκη ενός καθιερωμένου κόμματος σε μια περίοδο κατά την οποία τα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης παλεύουν για τη νίκη στις εκλογές ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς εταίρους. Ο κ. Μητσοτάκης που ορκίστηκε σήμερα πρωθυπουργός της Ελλάδας, αναμένεται εντός της ημέρας να ορίσει και το νέο υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα πρέπει να κερδίσει και εκείνους που υποστηρίζουν πως του λείπει η ικανότητα αντιμετώπισης της πολυπλοκότητας των τεράστιων οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων της Ελλάδας. Το άρθρο της ε/φ NYT αναφέρεται στις σπουδές του νέου πρωθυπουργού, στην πορεία του μέχρι να αναλάβει την ηγεσία του κόμματός του, στο διάσημο επίθετό του, που αποτελεί μεγάλο φορτίο αλλά όπως ο ίδιος υποστηρίζει: «δεν θεωρώ ότι με ψηφίζουν επειδή προέρχομαι από μια πολιτική οικογένεια».

Αναφορικά με τις προσβολές εναντίον του, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι γελάει με τις προσβολές αυτές και τις αποδίδει στη βρώμικη πολιτική του βασικού του αντιπάλου, του απερχόμενου πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. «Πρόκειται πραγματικά για νεοκομμουνιστικό στυλ», δηλώνει.

Η αρθρογράφος, Matina Stevis-Gridneff, επισημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα άτομο που υποστηρίζει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και έχει ψηφίσει υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ενώ η προσέγγισή του στο μεταναστευτικό δεν είναι τόσο αυστηρή. Χρειάστηκε γι αυτό το λόγο να κερδίσει τους συντηρητικούς του κόμματός του, οι οποίοι λαμβάνουν εθνικιστική στάση και τάσσονται κατά των ομοφυλοφίλων, υπέρ της εκκλησίας και υπέρ του παρεμβατικού κράτους στις ζωές των πολιτών. Προσθέτει δε, ότι η ΝΔ χρειάζεται τον κ. Μητσοτάκη, που τελικά θεωρήθηκε ως το πρόσωπο, το οποίο θα μπορούσε να μεταρρυθμίσει το κόμμα και να βελτιώσει την εικόνα του για να κερδίσει τις εκλογές. «Δουλειά μου ήταν να κρατήσω ενωμένο το κόμμα και ταυτοχρόνως να διασφαλίσω ότι θα το μεταμορφώσω σε ένα σύγχρονο, φιλελεύθερο κόμμα», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Το ρεπορτάζ υπογράφει η Matina StevisGridneff, για τους  The New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ