today-is-a-good-day
17 C
Athens

NYT: Θυμωμένοι και αγανακτισμένοι οι Έλληνες ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν τον Α.Τσίπρα

Στις σημερινές εθνικές εκλογές αναφέρονται οι New York Times σε εκτενές δημοσίευμά τους αναφέροντας πως οι Έλληνες ψηφοφόροι θυμωμένοι και αγανακτισμένοι θα τιμωρήσουν τον Α. τσίπρας στις κάλπες.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει το τίμημα των πολιτικών επιλογών του στις σημερινές εθνικές εκλογές ενώ η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να αναλάβει την εξουσία της οποίας το πρόγραμμα υπόσχεται περικοπές φόρων και νέα ευημερία.

Οι υποστηρικτές του κ. Τσίπρας αναφέρουν ότι μετά από χρόνια λιτότητας, έβγαλε τη χώρα από τα βάθη της οικονομικής κρίσης και η γενική εικόνα έχει βελτιωθεί. Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι η θητεία του ως πρωθυπουργού ήταν καταστροφική για την επιχειρηματικότητα, συνέτριψε τη μεσαία τάξη και υπονόμευσε το κράτος δικαίου, ενώ ανάμεσα στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν του ψηφοφόρους είναι και το μεταναστευτικό.

Οι New York Times σημειώνουν επίσης πως η βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές ώθησαν τον κ. Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Το δημοσίευμα αναφέρει στη συνέχεια πως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, για να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς εταίρο, που θα περιόριζε τη δυνατότητα να προωθήσει τη δική του ατζέντα ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, προσθέτει το άρθρο.

Αναφερόμενοι στις μεγάλες προκλήσεις μετά τις εκλογές οι New York Times τονίζουν πως ο κ. Μητσοτάκης διέσχισε όλη τη χώρα υποσχόμενος ανακούφιση από τον πόνο της λιτότητας και το μήνυμά του έχει απήχηση.

Μπορεί η χώρα να ανακάμπτει αλλά αυτό δεν είναι αρκετό να αντιστρέψει το άσχημο κλίμα που έχει σχηματιστεί στην κοινωνία από τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω τις επίπονες λιτότητας. Η νέα κανονικότητα στην Ελλάδα είναι ένας σημαντικά φτωχότερος πληθυσμός με ζωτικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες, όπως η Υγεία και η Παιδεία των λόγω τεράστιων περικοπών για να επιτευχθούν οι στόχοι της λιτότητας, ενώ η ανεργία παραμένει πάνω από 18%, ένα παράδοξο υψηλό ποσοστό για χώρα της ΕΕ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας σε αυτές τις εκλογές και μεγάλη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση είναι η φορολογία, αναφέρουν οι New York Times. Με το χρέος κοντά στο 180% του ΑΕΠ και έναν τεράστιο λογαριασμό για αποπληρωμή, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ισορροπήσει τη δημοσιονομική σύνεση με το ερέθισμα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας», σημειώνει ακόμη.

Ωστόσο, υπάρχει κάποια βελτίωση, καταλήγει το δημοσίευμα, αναφέροντας την άνοδο του Χρηματιστηρίου και την πτώση της απόδοσης των ομολόγων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ