today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

La Repubblica: «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και κλείνει την εποχή του Α. Τσίπρα»

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και κλείνει την εποχή του Αλέξη Τσίπρα», μεταδίδει από την Αθήνα ο απεσταλμένος της ιταλικής La Repubblica. Το ποσοστό της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας είναι σύμφωνα με τα έξιτ πολ μεταξύ 38% και 42% και «αναμένεται να εγγυηθεί στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκράτησε τις ζημιές και ανέκτησε πέντε μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, όμως απέχει πολύ από τους συντηρητικούς, καθώς το ποσοστό του, σύμφωνα με το έξιτ πολ, θα είναι μεταξύ 26,5% και 30,5%».

Σύμφωνα με τον ιταλό ανταποκριτή, η Νέα Δημοκρατία επωφελήθηκε, όχι μόνο από την πόλωση που της έφερε πολλές ψήφους της Χρυσής Αυγής, αλλά και από την υψηλή συμμετοχή που κυμαίνεται γύρω στο 63% έως 65%, πολύ πάνω από τις προσδοκίες.

Ο ανταποκριτής της La Repubblica επισημαίνει επίσης πως «η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς μείωσε στο μισό το ποσοστό της σε σχέση με το 2015, ενώ το ΚΙΝΑΛ κρατιέται γύρω στο 7%».

«Η ευρεία νίκη και η κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας επιτρέπουν τώρα στον Μητσοτάκη να σχηματίσει μια νέα μονοκομματική κυβέρνηση, την πρώτη έπειτα από τη σοσιαλιστική του Γιώργου Παπανδρέου από το 2009 μέχρι το 2011. Η ευρύτατη εντολή που έλαβε από τις κάλπες εγγυάται πως θα έχει τα χέρια του ελεύθερα στην επιλογή των υπουργών χωρίς να χρειαστεί να υποκύψει υπερβολικά στις υπαγορεύσεις των ρευμάτων του κόμματος.

«Ο Τσίπρας μπορεί να αναλάβει κάποια θέση στην Ευρώπη. Ακόμη και οι πρώην εχθροί, όπως ο γερμανός πρώην υπουργός Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του έχουν αναγνωρίσει την θαρραλέα πολιτική επιλογή της συμφωνίας» των Πρεσπών για το όνομα της ΠΓΔΜ. Μια συμφωνία που απορρίφθηκε από το 70% των συμπολιτών του και η οποία του κόστισε πανάκριβα στις κάλπες», καταλήγει ο ανταποκριτής της La Repubblica.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ