today-is-a-good-day
20 C
Athens

WSJ: Νέα κόμματα στην Ελλάδα φυτρώνουν σαν μανιτάρια

Εκτενές δημοσίευμα της WSJ για την αύξηση του αριθμού των κομμάτων από την έναρξη της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα το 2009 έως σήμερα. Η δημιουργία νέων πολιτικών κινημάτων που θα σώσουν τη χώρα είναι μία από τις πιο ανθηρές βιομηχανίες στην Ελλάδα. Συνολικά 106 κόμματα έχουν ιδρυθεί από την έναρξη της κρίσης το 2009, σύμφωνα με τον ιστορικό Damian Mac Con Uladh, που έχει συγκεντρώσει όλα τα σχετικά στοιχεία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να νικήσει ένα παραδοσιακό κόμμα, εντούτοις οι ψηφοφόροι θα έχουν πολλές επιλογές.

“Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας. Είναι λογικό να υπάρχουν πολλές επιλογές” σχολίασε ο Κ. Βελόπουλος, επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης. Αλλά και πολλά αριστερά κόμματα ανταγωνίζονται να τραβήξουν την προσοχή των ψηφοφόρων, επιλέγοντας μερικές φορές περίεργες ονομασίες.

Με αναφορές στον Σώρρα και το κόμμα του που θα είναι και σε αυτές τις εκλογές, ο Damian Mac Con Uladh υποστηρίζει ότι πολλοί Έλληνες ακόμη και σήμερα αναζητούν έναν σωτήρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε μικρό κόμμα στο παρελθόν και κατάφερε να ανέλθει στην εξουσία και ο Αλ. Τσίπρας, πρώην ακτιβιστής έγινε πρωθυπουργός αν και αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να υπογράψει μνημόνιο λίγους μήνες μετά την άνοδό του στην εξουσία.

Η ευκολία να ιδρυθεί ένα πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα ενθάρρυνε και άλλα κόμματα να πιστέψουν ότι μπορεί να έχουν την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η είσοδος στο Κοινοβούλιο, που εξασφαλίζει μεγάλες κρατικές επιχορηγήσεις, ωστόσο δεν είναι εύκολη. Μία τακτική είναι οι συμμαχίες μικρών κομμάτων, όπως το ΚΙΝΑΛ. Άλλα κόμματα ακολουθούν διαφορετική στρατηγική και αρνούνται να ακολουθήσουν κοινή πορεία με άλλα κόμματα, όπως το κόμμα της Ζ. Κωνσταντοπούλου. Το δημοσίευμα καταλήγει με αναφορά στο κόμμα του Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος ασκεί κριτική κατά όλων των προηγούμενων συντρόφων του και προσβλέπει να εισέλθει στο Κοινοβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ