today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Unicef: «Η μετανάστευση δεν είναι επιλογή»

«Η μετανάστευση δεν είναι επιλογή», δηλώνει η γενική διευθύντρια της Unicef Ενριέτα Φορ και επιμένει: η πλειονότητα των ανθρώπων που σκέφτονται να φύγουν προσπαθούν να γλιτώσουν από «τη βία, τις συγκρούσεις και την εγκληματικότητα σε επίπεδα που οι κοινωνίες μας δεν φαντάζονται καν».

Συρία, Λιβύη, κεντρική Αμερική, βόρεια και νότια σύνορα του Μεξικού – η κατάσταση των μεταναστών νεαρής ηλικίας σε διεθνές επίπεδο είναι «καταστροφική».

«Εμείς, που ζούμε σε πιο αναπτυγμένες χώρες, οφείλουμε πραγματικά να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιτρέπουμε να αφιχθούν και να ενσωματωθούν», δήλωσε η βετεράνος της αμερικανικής διπλωματίας που διευθύνει τη Unicef από τον Ιανουάριο του 2018.

«Οι μετανάστες δεν θέλουν να φύγουν, αλλά αναγκάζονται λόγω της οικονομικής κατάστασης ή της βίας στις χώρες τους», τόνισε η Φορ σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο από το Παρίσι, στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Παιδείας των χωρών της Ομάδας των 7 (G7) με αυτούς των 5 χωρών του Σαχέλ (G5 Sahel).

«Τα βόρεια και νότια σύνορα του Μεξικού έχουν πλημμυρίσει από ανθρώπους καθώς οι βασικές αιτίες της φυγής δεν έχουν διορθωθεί», δήλωσε. «Ακούτε συνεχώς για δύο πράγματα (…): το ένα αφορά τη βία των εγκληματιών και των συμμοριών, το άλλο είναι η ανάγκη να βρεθεί μια πηγή εσόδων. Στην Ονδούρα, μια γυναίκα μου είπε: “Δεν αναζητώ μια καλύτερη ζωή, θέλω απλά να επιβιώσω”».

«Στην Τιχουάνα (στα σύνορα του Μεξικού και των ΗΠΑ), μια νεαρή μητέρα με το μωρό της μου εξήγησε: “Δεν θέλω να φύγω, αλλά εάν μείνω στο Γκερέρο, θα αφήσω εκεί τη ζωή μου”», θυμάται η Φορ. «Είναι τόσο στοιχειώδες και βασικό».

Στην ακτή του Ειρηνικού, η πολιτεία Γκερέρο έχει γίνει αυτή με τα περισσότερα κρούσματα βίας στο Μεξικό και θύμα των εμπόρων ναρκωτικών και των δολοφονιών που αποδίδονται σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ των καρτέλ.

200 εκατ. μετανάστες διεθνώς

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, 70,8 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο εγκαταλείψαν τις πατρίδες τους, αριθμός που έχει διπλασιαστεί μέσα σε 20 χρόνια, σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από πολέμους, συγκρούσεις, διώξεις… Το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (PNUD) εκτιμά ότι υπάρχουν 200 εκατ. μετανάστες σε όλο τον κόσμο – και στα 740 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι.

«Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια στιγμή πολύ ιδιαίτερη στη σύγχρονη ιστορία της, με πάρα πολλές συγκρούσεις», συνεχίζει η Φορ. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα σε αυτόν τον τομέα, αλλά χρειαζόμαστε χρήματα για να υλοποιήσουμε ειδικά προγράμματα».

Ωστόσο, η έκκληση της Unicef για κεφάλαια ύψους 4 δισεκ. δολαρίων για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, όπως με τους κυκλώνες που ισοπέδωσαν τη Μοζαμβίκη, δεν συγκέντρωσε παρά μόνο το ήμισυ των χρημάτων.

Ο Οργανισμός προσπαθεί να έχει παρουσία κατά μήκος της διαδρομής των μεταναστών: «Προσπαθούμε να τους προσφέρουμε προμήθειες, κιτ υγιεινής, προστασία. Τους βοηθάμε να ξαναβρούν τις οικογένειές τους, τα χωριά τους. Οι νεότερης ηλικίας, όταν είναι μόνοι τους, γίνονται ιδιαίτερα ευάλωτοι στην εμπορία ανθρώπων, την καταναγκαστική εργασία και το ταξίδι τους γίνεται πολύ επικίνδυνο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ