today-is-a-good-day
19.3 C
Athens

Η προβολή ως στρατηγική επιλογή του Τσίπρα και του κόμματος του

Η προβολή στην ψυχολογία είναι ο μηχανισμός άμυνας, που εκδηλώνεται όταν κάποιος δεν αποδέχεται τα αρνητικά χαρακτηριστικά του, για αυτό και τα αποδίδει σε άλλους. Κλασσικό παράδειγμα προβολής στην ελληνική πολιτική σκηνή αποτελούν πλέον οι κατηγορίες του Αλ. Τσίπρα, ότι οι αντίπαλοι του είναι ομοτράπεζοι στα κότερα μεγαλοεπιχειρηματιών, ενώ ο ίδιος μετά το ολοκαύτωμα στο Μάτι με απόλυτη μυστικότητα απόλαυσε τις Αυγουστιάτικες διακοπές του στη θαλαμηγό της κ. Παναγοπούλου, το οικονομικό κόστος των οποίων κάλυψε η ίδια.  Θα ήθελα όμως να σταθώ σε δύο περιπτώσεις προβολής που ασκούν ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του στις δύο φετινές προεκλογικές περιόδους.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Λεντάκης

Στην ομιλία του στην Πάτρα ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «γιο του αποστάτη», επιχειρώντας να συνδέσει γεγονότα του 1965 με τον αρχηγό της ΝΔ. Παραδόξως, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό, παρέμεινε στην εξουσία και πέτυχε την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, χάρη στην υποστήριξη αποστατών βουλευτών απο τους ΑΝΕΛ, τη Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. Χρόνια πριν αποκτήσει την εξουσία ο κ. Τσίπρας ενώ βρισκόταν στην αντιπολίτευση ανοιχτά καλούσε και δεχόταν στο κόμμα του αποστάτες από το ΠΑΣΟΚ, μια πράξη που δικαιολογημένα ο Ε. Βενιζέλος είχε χαρακτηρίσει ως πολιτική αλητεία. Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν γίνει κυβέρνηση ήταν ήδη κόμμα αποστατών. Όσο για το γεγονός, ότι ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη βάσει πολιτικών επιλογών του πατέρα του πριν από τη Μεταπολίτευση, δεν είναι και η πιο έξυπνη τακτική. Ο πατέρας του κ. Τσίπρα επί Χούντας ανήκε στους ωφελημένους εργολάβους της και κατηγορήθηκε για χαφιεδισμό στις χουντικές αρχές από αντιστασιακούς, που υπέστησαν άγριες διώξεις. Καλό θα ήταν λοιπόν, να είχε αποφύγει να χαρακτηρίσει τον κ. Μητσοτάκη ως γιο του αποστάτη, επειδή ο ίδιος είναι γιος εργολάβου της Χούντας στην καλύτερη περίπτωση.

Η άλλη περίπτωση προβολής είναι η άνευ προηγουμένου εκστρατεία σπίλωσης που δέχθηκε ο Δ. Καιρίδης από ενημερωτικά μέσα προσκείμενα στην Πρώτη Φορά Αριστερά με το που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του για την Ευρωβουλή. Ο Καιρίδης κατηγορήθηκε από τα fake news της Αυγής, ότι είναι εθνομηδενιστής, που αποδέχεται τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας εφόσον το όνομα τους παραμένει αμετάφραστο. Στην πραγματικότητα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, που επί σειρά ετών μιλούσαν υπέρ των αλυτρωτικών διεκδικήσεων των γειτόνων μας και κατηγορούσαν την Ελλάδα για αλυτρωτισμό σε βάρος «μιας μικρής και αδύναμης χώρας». Δυστυχώς, η εκστρατεία λάσπης των μηχανισμών του ΣΥΡΙΖΑ στέρησε από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ στην Ευρωβουλή τον πιο καταρτισμένο υποψήφιο της.

Παρενθετικά, όσον αφορά στον χαρακτήρα του κ. Καιρίδη, μπορώ να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία. Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για περισσότερο από ένα χρόνο μετά την υποστήριξη της διδακτορικής μου διατριβής, αρνούνταν να με αναγορεύσουν σε διδάκτορα, εξαιτίας της άρνησης μου να αφαιρέσω από τη διατριβή μου ένα τμήμα της, που έθιγε την παντελή απουσία στοιχειώδους έρευνας στο συγγραφικό έργο ενός καθηγητή, το οποίο τυχαίνει να αποτελεί διδακτέα ύλη στο πανεπιστήμιο. Ο Δημήτρης Καιρίδης πήγε κόντρα στους συναδέλφους του, παρότι ήταν στο συμφέρον του να πάει με τα νερά τους και το πιθανότερο ήταν να του κόστιζε το ότι πήρε το μέρος μου εναντίον ενός δικού τους. Ο Δημήτρης, όταν ήταν να διαλέξει ανάμεσα σε εκείνο που είναι ακαδημαϊκά σωστό και στη διατήρηση των πρακτικών του πανεπιστημιακού κατεστημένου, για τις οποίες είναι γνωστή η Ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση, πήρε τη δύσκολη για τον ίδιο, αλλά σωστή απόφαση.

Τελικά, όσες προβολές και αν κάνει ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί να ανατρέψει την πρωτιά της ΝΔ στις εθνικές εκλογές. Ο μόνος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να μην αποκτήσει αυτοδυναμία η ΝΔ και να πάμε εκ νέου σε εκλογές τον Αύγουστο, με τον κ. Τσίπρα να παραμένει καθοριστικός παράγοντας στη διακυβέρνηση της χώρας. Οι επιθέσεις εναντίον του Δημήτρη Καιρίδη μας στέρησαν τον καλύτερο ευρωβουλευτή, που θα είχε η Ελλάδα για την επόμενη πενταετία, στις αυριανές όμως εθνικές εκλογές υπάρχει η ευκαιρία ο Καιρίδης να αποκτήσει βήμα στην επόμενη Βουλή και η Ελλάδα να βγει επιτέλους από το τέλμα στο οποίο την έφεραν η ρητορική και οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ.

* Ο Κωνσταντίνος Λεντάκης σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στις κλασσικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Το 2017 αναγορεύτηκε διδάκτορας του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ το 2014 διετέλεσε ειδικός σύμβουλος των υπουργών Αβραμόπουλου και Δένδια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ