today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Η επόμενη μέρα των εκλογών – Οι προτεραιότητες του Κ.Μητσοτάκη, τα προβλήματα του Α.Τσίπρα

Η αυλαία των εκλογών της 7ης Ιουλίου ετοιμάζεται να πέσει καθώς ολοκληρωθήκαν οι προεκλογικές εκστρατείες και τα κομματικά επιτελεία πλέον κάνουν …ταμείο και ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα.

Του Κώστα Πασίση

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να είναι ο μεγάλος νικητής της αυριανής αναμέτρησης. Τα επινίκια όμως θα κρατήσουν μόλις μια ημέρα καθότι την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει η ορκωμοσία της κυβέρνηση του για να πιάσει αμέσως δουλειά.

Αντίθετα τα κόμματα της αντιπολίτευσης περιμένουν το οριστικό αποτέλεσμα των εκλογών για να διαμορφώσουν την τακτική τους, αφού προηγουμένως αναλύσουν τους νέους συσχετισμούς στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους δυο τελευταίους μήνες ακολούθησε μια στρατηγική οι βασικοί άξονες της οποίας ήταν ο θετικός προγραμματικός λόγος, οι καθαρές θέσεις για όλα τα ζητήματα και το άνοιγμα της ΝΔ σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

Εκ του αποτελέσματος η στρατηγική του χαρακτηρίζεται επιτυχημένη. Κέρδισε με άνεση τις ευρωεκλογές και τα μηνύματα για αύριο το βράδυ είναι αισιόδοξα. Ωστόσο τα μεγάλα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει μόλις μετακομίσει στο Μαξίμου, δεν αφήνουν περιθώρια για πανηγυρισμούς… Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει ότι γνωρίζει ότι έχει μηδενικά περιθώρια ανοχής από την κοινωνία.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο αρχηγός της ΝΔ, εφόσον λάβει τελικά την ισχυρή λαϊκή εντολή που έχει ζητήσει από το εκλογικό σώμα, έχει τρεις άμεσες προτεραιότητες:

Πρώτον. Να αλλάξει το διχαστικό κλίμα και την πόλωση της τελευταίας 4ετιας. Να επιδιώξει μια ευρεία πολιτική σύγκλιση και κοινωνική συναίνεση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Να πετύχει συγκλίσεις σε κρίσιμα νομοσχέδια, που θα στείλουν θετικά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Δεύτερον. Να προχωρήσει στην επανίδρυση του Κράτους, με έμφαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση που όπως επανειλημμένως έχει τονίσει αποτελεί μεγάλο προσωπικό στοίχημα.
Τρίτον. Να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα στοχεύει στην ελάφρυνση της μεσαίας τάξης αλλά και των οικονομικά ασθενέστερων. Στη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων οι οποίες θα δημιουργήσουν πολλές νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά τον μεγάλο ηττημένο αυτής της αναμέτρησης, τον Αλέξη Τσίπρα, η επόμενη ημέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πολλά θα κριθούν από το εύρος της διαφοράς που θα έχει από τη ΝΔ. Θεωρείται βέβαιο ότι στη Κουμουνδούρου, θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιέλθει σε μεγάλη εσωκομματική περιδίνηση.
Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Ωστόσο ένα ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, που γνωρίζει καλά τις εσωτερικές διεργασίες εκτιμά, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει ο «νούμερο ένα» στην Κουμουνδούρου.
Σε πρώτη φάση εκτιμάται ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει στην μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Στο ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά δύσκολα θα πειστεί να συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα, εκτός κι αν αύριο το βράδυ, δεν προκύψει αυτοδυναμία για τη ΝΔ.
Σε αυτή την περίπτωση θα βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα, που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστεί, παρα τους προεκλογικούς «λεονταρισμούς» της.
Το επικρατέστερο σενάριο πάντως είναι η Φώφη Γεννηματά να παραμείνει στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να επιχειρήσει να πλαγιοκοπήσει το ΣΥΡΙΖΑ, ώστε σταδιακά να αυξήσει τις δυνάμεις της.

Όσον αφορά την τύχη των λεγόμενων μικρών κόμματων, αυτά θα περιμένουν το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.
Αν περάσουν το όριο του 3% ενδεχομένως να μπορέσουν να έχουν ρόλο στο μετεκλογικό σκηνικό (εξαιρείται η Χ.Α). Σε διαφορετική περίπτωση το μέλλον τους θα είναι δυσοίωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ