today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Euronews: Ο Κ. Μητσοτάκης εκτοπίζει τον Τσίπρα ο οποίος μετέτρεψε την ελπίδα σε γενικευμένη απογοήτευση

Οι δημοσκοπήσεις όλης αυτής της περιόδου στην Ελλάδα δείχνουν ότι έχει κριθεί το παιχνίδι των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews. Ο Πρωθυπουργός  της αριστεράς, Α. Τσίπρας, φαίνεται να πλησιάζει στην έξοδο, και αυτός που τον εκτοπίζει είναι ο συντηρητικός Κ. Μητσοτάκης.

Οι πιο πρόσφατες έρευνες γνώμης δίνουν μάλιστα μεγάλη νίκη της ΝΔ: τουλάχιστον 155 έδρες από τις 300 της Βουλής. Τον Ιανουάριο του 2015, ο Τσίπρας έκανε μια παταγώδη είσοδο στην πολιτική σκηνή, εν μέσω πλήρους οικονομικής αποδόμησης. Καινοτόμος, εξέπληξε την πολιτική τάξη και τους παρατηρητές όλου του κόσμου με τη χαλαρότητά του και την εμφάνιση χωρίς γραβάτα, ο πιο νέος ηγέτης που είχε γνωρίσει ποτέ η Ελλάδα σε 150 χρόνια ιστορίας, υπερασπίστηκε αμέσως τους πολίτες που ήδη μετρούσαν μερικά χρόνια ασφυξίας εξαιτίας μιας αγοραστικής δύναμης ολοένα περισσότερο αξιοθρήνητης. Η υπερβολικά μεγάλη ελπίδα που προκάλεσε στην αρχή, μετατράπηκε στη συνέχεια σε γενικευμένη απογοήτευση.

Αυτή η βαθιά απογοήτευση θα του στερήσει το ρόλο του, αυτόν ενός φλογερού ηγέτη μιας ριζοσπαστικής αριστεράς όπως είχε φανεί στην αρχή της θητείας του. Πολύ γρήγορα, αναγκάστηκε να αλλάξει τα σχέδιά του υποχωρώντας στα μέτρα αυστηρής λιτότητας που επέβαλαν οι πιστωτές της Ελλάδας. Εξαναγκασμένος, ο Αλέξης Τσίπρας υποχώρησε τελικά, αποδεχόμενος το σχέδιο δραστικής διάσωσης που θα απέτρεπε την έξοδο της χώρας του από την ευρωζώνη.

Οι πολιτολόγοι εκτιμούν ότι η μεσαία τάξη, υπερφορολογημένη καθ’ όλο αυτό το διάστημα, είναι η πρώτη που θέλει να τον κάνει να πληρώσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης πολύ απομακρυσμένος από την εκλογική του βάση, τους πιο ευάλωτους. Οι κοινωνικές παροχές όπως η δημόσια υγεία ή τα επιδόματα ενοικίου και πληρωμής λογαριασμών δεν επαρκούν, το ποσοστό ανεργίας στο 18%, παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Η λαϊκή τάξη εγκατέλειψε στην πλειοψηφία της οριστικά την αριστερά στην εξουσία…Και εδώ ενσκήπτει ο υποψήφιος που μόλις τρία χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας του παραδοσιακού συντηρητικού κόμματος, κατάφερε να του δώσει τη λάμψη του αλλά επίσης να το εκσυγχρονίσει: ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν προήλθε από το μηδέν, αλλά από μια ελληνική πολιτική δυναστεία της δεξιάς. Ο Μητσοτάκης υπόσχεται να αναθερμάνει την ανάπτυξη και να προσελκύσει στη χώρα περισσότερους ξένους επενδυτές, χάρη στη μείωση των φόρων για επιχειρήσεις. Έχει την εμπειρία να το πραγματοποιήσει: διπλωματούχος πανεπιστημίου αναγνωρισμένου κύρους του Χάρβαρντ, υπήρξε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην τελευταία κυβέρνηση του συντηρητικού Α. Σαμαρά, από το 2012 ως το 2014. Με το καθήκον να απολύσει 15.000 δημόσιους υπαλλήλους, οικοδόμησε φήμη πολιτικού με πυγμή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ