today-is-a-good-day
13 C
Athens

CNBC: Το τέλος του λαϊκισμού στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ της Silvia Amaro φιλοξενεί το CNBCστο οποίο γίνεται ανάλυση για τις εκλογές στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Έλληνες ψηφοφόροι οδηγούνται στις κάλπες την Κυριακή για πρώτη φορά μετά την αιχμή της οικονομικής κρίσης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κεντροδεξιά, συντηρητική Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, ενδεχομένως με αυτοδυναμία. Εάν αποδειχθούν σωστές, οι εκλογές του 2019 πρόκειται να τερματίσουν τη λαϊκιστική ρητορική του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα.

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2010-2014, ο ελληνικός λαός επλήγη σφόδρα από υψηλούς φόρους, χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, άνοδο της ανεργίας και παραπαίουσα οικονομά. Η απελπισία του λαού είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλες διαδηλώσεις και οι Έλληνες αναζητούσαν τον υπαίτιο. Ο ακροαριστερός Τσίπρας εμφανίστηκες ως σωτήρας τους τότε», εκτίμησε η Αθανασία Κοκκινογένη, αναλύτρια της DuckerFrontier στο CNBC.

Το 2015 ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισαν τις εκλογές υποσχόμενοι σύγκρουση με την ΕΕ και τερματισμό της λιτότητας σε μία χώρα που από το 2010 ήταν στο έλεος των δανειστών. Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του Τσίπρα και ο συγκρουσιακός τόνος δεν άρεσε στις Βρυξέλλες. Ο Τσίπρας κατέληξε να προκηρύξει δημοψήφισμα, και κερδίζοντάς το παρουσίασε νέο υπουργικό συμβούλιο επιτυγχάνοντας σταθερή συνεργασία με τους πιστωτές.

«Αργά ή γρήγορα, η ταχεία επιδείνωση της οικονομίας ανάγκασε τον Τσίπρα να συμβιβαστεί με τα αιτήματα των δανειστών», συνεχίζει η αναλύτρια. Η χώρα εξήλθε από το τρίτο μνημόνιο τον περασμένο Αύγουστο, υπό την ηγεσία του Τσίπρα και με υπουργό Οικονομικών τον Ευκλ. Τσακαλώτο. Σύμφωνα με την Κοκκινογένη, οι επικείμενες εκλογές μπορεί να αποτελέσουν το τέλος του λαϊκισμού στην Ελλάδα, ωστόσο δημιουργούν αμφιβολίες στον κόσμο για την ικανότητα των Ελλήνων λαϊκιστών να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους σε ταραχώδεις περιόδους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ