today-is-a-good-day
21 C
Athens

Το μοιραίο άγγιγμα του Τσίπρα- Γράφει ο Δ.Τσιόδρας

Σύμφωνα με τη μυθολογία ο βασιλιάς Μίδας, μετέτρεπε σε χρυσάφι ό,τι άγγιζε. Σύμφωνα με την πρόσφατη πoλιτική εμπειρία, ο πρωθυπουργός Τσίπρας και η κυβέρνησή του, ό,τι άγγιξαν  το μετέτρεψαν σε στάχτη. Τελευταίο παράδειγμα η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, που από κερδοφόρα έχει μεταβληθεί σε άκρως προβληματική. Η ΔΕΗ δεν είναι η εξαίρεση. Ακολουθεί τη μοίρα όλων των μεγάλων επιχειρήσεων την πλειοψηφία των μετοχών των οποίων κατείχε το κράτος και μετατράπηκαν σε στάχτη στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή μάλιστα  που ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του είναι σταθεροί υποστηρικτές του κρατισμού. Είναι αυτοί όμως που με τις επιλογές τους απαξίωσαν πλήρως την περιουσία του δημοσίου  ή προχώρησαν στο ξεπούλημα της σε πραγματικά εξευτελιστικές τιμές.  Κι όλα αυτά μάλιστα στο όνομα της υπεράσπισης των συμφερόντων των πολλών!

Του Δημήτρη Τσιόδρα, υποψήφιου βουλευτή ΝΔ στην Α’ Αθηνών

* Η ΔΕΗ είναι η πιο κραυγαλέα περίπτωση. Εμφάνισε για το 2018 ζημιές-ρεκόρ, ύψους 903 εκατ. ευρώ ενώ το “τρισκατάρατο” 2014 εμφάνιζε μετά από φόρους κέρδη ύψους 91,3 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί δε ότι τη διετία 2015-2016, η επιχείρηση ευνοήθηκε πολύ από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου. Η ΔΕΗ χρωστά πολλαπλάσια, έναντι όσων της χρωστούν. Στο τέλος του 2018 είχε  βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις υψηλότερες κατά 949 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με τις αντίστοιχες απαιτήσεις της. Μοναδική έγνοια της κυβέρνησης είναι να μην “σκάσει” η βόμβα της ΔΕΗ στα δικά της χέρια και να κληροδοτήσει το πρόβλημα στην κυβέρνηση της ΝΔ. Γι΄αυτό δόθηκαν 550 εκατ. ευρώ πρόσφατα στη ΔΕΗ από το υπ. Οικονομικών ως προπληρωμή της ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος της γενικής κυβέρνησης και των ΟΤΑ. Οι ιδεοληψίες, οι  καθυστερήσεις στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η σφοδρή αντίδραση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ σε λύσεις που είχαν δρομολογηθεί στο παρελθόν, η ανικανότητα και οι επιπτώσεις του κινήματος “δεν πληρώνω”, οδήγησαν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας στο σημερινό χάλι.

 

* Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης είναι το ξεπούλημα των τραπεζών, με τεράστια χασούρα για το ελληνικό δημόσιο και κατά συνέπεια για τους Ελληνες φορολογούμενους. Το ελληνικό Δημόσιο έβαλε 25 δισ. € στις τράπεζες το 2013. Μετέφερε επίσης και μελλοντικά έσοδα των φορολογούμενων, ύψους 19 δισ., μέσω αναβαλλόμενων φόρων. Έναντι αυτών απέκτησε μετοχές που αντιστοιχούσαν στο 57% του τραπεζικού τομέα. (Το ελληνικό Δημόσιο το 2013 απέκτησε πλειοψηφικά πακέτα σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank σε τιμές 4,29€, 1,7€, 0,44€ και 1,54€ ανα μετοχή αντιστοίχως). Τον Απρίλιο του 2014, η αξία των μετοχών των 4 συστημικών τραπεζών ανερχόταν στα 31 δισ. ευρώ εκ των οποίων το Δημόσιο κατείχε τα 18,5 δισ. ευρώ. Κι ύστερα ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ… Μετά το δραματικό καλοκαίρι του 2015, οι τράπεζες είχαν καταστραφεί και χρειάζονταν νέα κεφάλαια. Η ανακεφαλαιοποίηση έγινε τον Νοέμβριο του 2015.

Όλες μαζί οι τράπεζες αποτιμήθηκαν στα 746 εκατ. ευρώ επί της χρηματιστηριακής αξίας που ίσχυε μία εβδομάδα πριν την «ανακεφαλαιοποίηση», που έφθανε τότε, τα 13 δισ. ευρώ. Με 8,8 δισ. ευρώ (συν 5,6 δισ. ευρώ του ΤΧΣ), τα ξένα Funds απέκτησαν τον απόλυτο έλεγχο του ελληνκού τραπεζικού συστήματος. Ενώ μετά την ανακεφαλαιοποίηση το 2013, το ποσοστό του Δημοσίου μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ήταν 84,39% στην Εθνική, 81,01% στην Πειραιώς, 83,66% στην Alpha Bank και 93,55% στη Eurobank. Επί ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά αυτά έχουν περιοριστεί στο 40,4% στην Εθνική, στο 26,4% στην Πειραιώς, στο 11% στην Alpha Bank ενω η συμμετοχή στη Eurobank είναι μόλις 2,4%.

 

 

* Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την 20ετή παραχώρηση της εκμετάλλευσης του «Ελ. Βενιζέλος» αντί 484 εκατομμυρίων Ευρώ και τα δύο μέρη υπέγραψαν τη σύμβαση μετά από «σκληρή διαπραγμάτευση» ενός έτους. Όμως η αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεώρησε το τίμημα πολύ χαμηλό και το ανέβασε στα 1,1 δισεκατομμύρια. Μετά από λίγες ημέρες η εταιρεία συμφώνησε στο αυξημένο κατά 128% νέο τίμημα και υπέγραψε τη σύμβαση. Η «Πρώτη Φορά Αριστερά» ψέλλισε κάποιες παιδικές δικαιολογίες και υπέγραψε τη νέα σύμβαση. Χάρη στην άρνηση των “γραφειοκρατών των Βρυξελλών” η χώρα κέρδισε 600 εκατομμύρια τα οποία είχε συμφωνήσει να «χαρίσει» η κυβέρνηση που θα αξιοποιούσε τον εθνικό πλούτο.

 

* Το 2013 ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε την “κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων”, ότι “ξεπουλάει” τον ΟΣΕ για 300 εκ. ευρώ. Τελικά η “εθνικά περήφανη” κυβέρνηση του κ.Τσίπρα πούλησε την  ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι μόλις 45 εκ. ευρώ στην ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane. Με κοινή απόφαση των κ.κ. Τσακαλώτου και Σπίρτζη διαγράφηκαν τα χρέη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, ύψους 692.161.809 ευρώ ώστε οι αγοραστές να παραλάβουν την εταιρεία καθαρή.

Κατά τα λοιπά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας συνεχίζουν να δίνουν μάχες για τα εθνικά συμφέροντα και να καταγγέλλουν τους ανάλγητους νεοφιλελεύθερους (πού τους είδαν αλήθεια;) που ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν τον εθνικό πλούτο, που οι ίδιοι υπερασπίζονται… Αντί να σιωπούν και να απολογούνται, κουνούν και το δάχτυλο και μιλούν για επιτυχίες, χορεύοντας πάνω στις στάχτες. Ευτυχώς σε την Κυριακή το βράδυ θα αποτελούν παρελθόν!

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ