today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Μ.Λαζαρίδης: Να μη λείψει κανείς από την εκλογική μάχη

«Ζητούμε ισχυρή εντολή για να μην δημιουργηθεί κενό εξουσίας ούτε για μια στιγμή και να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες την επόμενη μέρα», τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μακάριος Λαζαρίδης.

Ο υποψήφιος βουλευτής Καβάλας της ΝΔ μιλά στο Πρακτορείο για το στόχο του κόμματός του στις εθνικες εκλογές της Κυριακής, εξηγεί τι σημαίνει για τον πολίτη η Νέα Δημοκρατία να πάρει ισχυρή εντολή και μιλά για το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας. «Να γίνουμε οι Έλληνες και πάλι αισιόδοξοι. Να κάνουμε την Ελλάδα περήφανη ξανά», σημειώνει χαρακτηριστικά. Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι εφόσον η ΝΔ γίνει κυβέρνηση δεν θα περικοπεί κανένα επίδομα.

Για το ελληνο-τουρκικά, ο Μακάριος Λαζαρίδης επισημαίνει: «Θέλουμε την ειρήνη, αλλά δεν αποδεχόμαστε αυθαίρετες διεκδικήσεις σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ούτε στο Αιγαίο ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε το διάλογο και τη συνεργασία, αλλά με σεβασμό στους κανόνες καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Μακάριου Λαζαρίδη, υποψήφιου βουλευτή Καβάλας με τη ΝΔ, στον Νίκο Αρμένη, για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Ποιο είναι το εκλογικό στοίχημά σας για το βράδυ της Κυριακής;

Απ.: Είναι πολύ σημαντικό το βράδυ της 7ης Ιουλίου ο τόπος να έχει σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα 4ετίας. Και αυτό μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να το εξασφαλίσει. Η χώρα δεν μπορεί -στις κρίσιμες αυτές ώρες- να βρεθεί σε κενό εξουσίας. Δεν χρειάζεται άλλες περιπέτειες. Γι’ αυτό ζητούμε από τους πολίτες να μην λείψει κανείς από αυτή την εκλογική μάχη. Να μη δώσουμε περιθώριο ούτε στην αποχή, αλλά ούτε και στην επιλογή μικρότερων κομμάτων, τα οποία δεν θα έχουν ρόλο την επόμενη μέρα. Είναι γι’ αυτό εθνικό χρέος να μην αφήσουμε καμία ψήφο να πάει χαμένη. Δεν προεξοφλούμε, σε καμία περίπτωση, το εκλογικό αποτέλεσμα. Βεβαίως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα πετύχουμε μια μεγάλη νίκη το βράδυ της Κυριακής. Θέλουμε όμως μια ισχυρή εντολή που αφενός δεν αφήνει κανένα περιθώριο ακυβερνησίας και αφετέρου θα μας δώσει δύναμη την επόμενη μέρα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας με προσήλωση και αποφασιστικότητα. Αλλά και να διαπραγματευτούμε πιο αποτελεσματικά στην Ευρώπη για το καλό της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών.

Ερ.: Τι μπορεί να σημαίνει για τον πολίτη ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία;

Απ.: Στις 7 Ιουλίου έχουμε τη δυνατότητα να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι αφήνουμε τα πονεμένα χρόνια της κρίσης πίσω μας, εκλέγοντας μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση που θα βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την ισχυρή ανάπτυξη. Μια κυβέρνηση η οποία θα αποκαταστήσει το κύρος της χώρας στο εξωτερικό, που θα σκύψει με αποφασιστικότητα και εργατικότητα, αλλά και με σεμνότητα πάνω στα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό που περιμένει η οικονομία σήμερα είναι μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, που θα απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις της ελληνικής δημιουργικότητας για να γίνουν νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να ξαναμπεί σε γρήγορη τροχιά ανάπτυξης. Να ξαναγίνει μια κανονική χώρα. Να είμαστε παράδειγμα προς μίμηση και όχι παράδειγμα προς αποφυγή στην Ευρώπη και στον κόσμο όλο. Τα παιδιά μας, αντί να φεύγουν από την Ελλάδα, να αρχίσουν να επιστρέφουν πίσω. Να γίνουμε οι Έλληνες και πάλι αισιόδοξοι. Να κάνουμε την Ελλάδα περήφανη ξανά.

Ερ.: Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας;

Απ.: Ζητούμε ισχυρή εντολή για να μην δημιουργηθεί κενό εξουσίας ούτε για μια στιγμή και να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες την επόμενη μέρα. Τονίζουμε ότι το πρόγραμμά μας μπορεί να εφαρμοστεί μόνο εάν έχουμε μια ισχυρή εντολή και μια δυνατή λαϊκή νομιμοποίηση, τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Θα ήταν άδικο για τη χώρα να μπούμε αυτή τη στιγμή σε μία λογική παζαριών και εκπτώσεων σε αυτά που δεσμευόμαστε. Παρατηρούμε ήδη παλινωδίες από πλευράς ΚΙΝΑΛ και δηλώσεις που αποκλείουν τη συγκρότηση βιώσιμης και αποτελεσματικής Κυβέρνησης. Πιστεύουμε ότι πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι επέλεξαν άλλα κόμματα σε προηγούμενες εκλογές, θα εμπιστευτούν τώρα τη Νέα Δημοκρατία. Όχι γιατί κατ’ ανάγκην γίνονται Νέα Δημοκρατία, αλλά διότι αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι ότι το βασικό διακύβευμα των εκλογών είναι η σταθερότητα και η αποτροπή κάθε ενδεχόμενου ακυβερνησίας που θα έσερνε τη χώρα σε περιπέτειες. Ζητούμε ισχυρή εντολή για μια ισχυρή κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας ώστε να μπορέσει με το πρόγραμμά μας να ανασάνει η κοινωνία και να πάρουν μπρος οι μηχανές της ανάπτυξης. Να δρομολογήσουμε μία γρήγορη ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης.

Ερ.: Ποιους θεωρείτε ως βασικούς λόγους για να σας ψηφίσει ένας πολίτης;

Απ.: Τη μείωση των φόρων, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Μειώνουμε το φόρο στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% το 2020 για να μειωθεί στο 20% τον επόμενο χρόνο. Μειώνουμε το φόρο μερισμάτων στο 5% από το 10%.Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος, εντός διετίας. Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%, εντός διετίας. Καταργούμε σταδιακά την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, εντός της τετραετίας. Μειώνουμε σταδιακά τους συντελεστές Φ.Π.Α. στο 11% και 22% (από 13% και 24% αντίστοιχα), με διατήρηση του υπέρ μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 6%, εντός της τετραετίας. Μειώνουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ που σήμερα είναι 22%. Μειώνουμε σταδιακά τις εισφορές κύριας σύνταξης από το 20% στο 15%, εντός της τετραετίας.

Ερ.: Το κόμμα σας έχει ταχθεί κατά καιρούς εναντίον των επιδομάτων. Θα καταργήσετε επιδόματα και ποια;

Απ.: Τα επιδόματα είναι αναγκαία για την ανακούφιση των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Δεν είναι όμως αρκετά για να δώσουν λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί. Διότι πολύ απλά το πρώτο που χρειάζονται είναι δουλειές. Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να κοπεί κανένα απολύτως επίδομα. Όσον αφορά το επίδομα που έδωσε ο κ. Τσίπρας -και το βάφτισε 13η σύνταξη- οι συνταξιούχοι θα το βρουν του χρόνου πάλι στους λογαριασμούς τους, αλλά στο τέλος του χρόνου. Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν -και το έκανε με σαφή τρόπο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι θα διατηρήσουμε όλα τα επιδόματα -οικογενειακά, στεγαστικά, προνοιακά. Όχι μόνον δεν θα περικοπούν, αλλά θα παραμείνουν στο επίπεδο που είναι σήμερα. Όλα τα άλλα είναι fake news. Επιπλέον σκοπός μας είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα να το αυξήσουμε και να το πάμε στο 1 δισ. και να στηρίξουμε με παραπάνω πόρους τα επιδόματα ανεργίας τα οποία σήμερα είναι πολύ χαμηλά και πολλοί μακροχρόνια άνεργοι δεν τα απολαμβάνουν. Υπογραμμίζουμε όμως ότι ακόμη πιο σημαντικές είναι οι πολιτικές πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να ξαναβρούν δουλειά οι μακροχρόνια άνεργοι. Δεν μπορεί κανείς να προσφέρει καλύτερη υπηρεσία σε όλους αυτούς τους συμπολίτες μας παρά μόνο εάν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν να βρουν μια σταθερή δουλειά. Η απάντηση στη φτώχεια είναι οι καλές και οι σταθερές δουλειές.

Ερ.: Ανησυχείτε μήπως ξεσπάσει -και μάλιστα αμέσως μετά τις εκλογές- επεισόδιο με την Τουρκία;

Απ.: Δεν αγνοούμε τους κινδύνους, αλλά δεν παίζουμε το παιχνίδι της έντασης που επέλεξε ο Ερντογάν. Θέλουμε την ειρήνη, αλλά δεν αποδεχόμαστε αυθαίρετες διεκδικήσεις σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ούτε στο Αιγαίο ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε το διάλογο και τη συνεργασία, αλλά με σεβασμό στους κανόνες καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο. Σε κάθε περίπτωση επαγρυπνούμε και έχουμε ως μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ