today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Κυπριακό Χαλούμι: Στο στόχαστρο του σουηδικού τύπου

Στο στόχαστρο του σουηδικού τύπου συνεχίζει να βρίσκεται το κυπριακό χαλούμι. Η σουηδική εκστρατεία ενάντια στο χαλούμι -που ξεκίνησε με αφορμή το επίκαιρο θέμα της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών- δείχνει ξεκάθαρα ότι στοχεύει στην ενίσχυση της εγχώριας τυροκομίας που παρασκευάζει αντίγραφα του δημοφιλούς κυπριακού τυριού.

Ήδη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, άρχισε να αποδίδει καρπούς η απροκάλυπτη προτροπή των ΜΜΕ προς τους καταναλωτές να συμβάλουν στην άσκηση πίεσης προς την Κύπρο, για να μειώσει τη χορήγηση αντιβιοτικών στα γαλακτοφόρα ζώα, προτιμώντας αντί για το χαλούμι άλλα παρόμοια τυριά που παράγονται στη Σουηδία.

Τα σουηδικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν την Κύπρο ως τη χειρότερη χώρα της Ευρώπης στην ευρεία χορήγηση αντιβιοτικών σε γαλακτοφόρα ζώα και θεωρούν ότι συμβάλλει τα μέγιστα στη διόγκωση της παγκόσμιας απειλής για τη δημόσια υγεία από τη μικροβιακή ανθεκτικότητα απέναντι στα αντιβιοτικά. Σημειωτέον ότι η Σουηδία είναι δεύτερη μετά την Κύπρο στην κατανάλωση χαλουμιού στην Ευρώπη, με τις εισαγωγές να έχουν εκτιναχθεί από 21 τόνους το 2009 σε 4.000 τόνους το 2018.

-Η έγκυρη εβδομαδιαία έκδοση θεμάτων υπαίθρου LAND προχώρησε στη δημοσίευση στοιχείων για τη χορήγηση αντιβιοτικών στα ζώα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου «να μπορεί ο καταναλωτής να κάνει ορθές επιλογές στα ράφια των σούπερ μάρκετ». Η Κύπρος με 453,4 mg/PCU βρίσκεται στην 1η θέση του καταλόγου, ακολουθούμενη από την Ισπανία , την Ιταλία και την Πορτογαλία ενώ η Ελλάδα με 63,5 mg/PCU τοποθετείται στη 17η θέση και η Σουηδία με 12,1 mg/PCU στην 28η. Τη μικρότερη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα παρουσιάζει η Νορβηγία με 2,9 mg/PCU.

«Ως καταναλωτής μπορείς να επηρεάζεις μέσω των επιλογών σου και ίσως θα ήταν μια καλή πράξη το να αποφύγεις γαλακτοκομικά και προϊόντα κρέατος από χώρες που βρίσκονται υψηλά στον κατάλογο» συμβουλεύει η εφημερίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ