today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Τα σενάρια αυτοδυναμίας, οι πιθανές συνεργασίες και οι επιλογές του Κ.Μητσοτάκη

Η επιστροφή της χώρας στη κανονικότητα περνάει μέσα από την αυτοδυναμία της ΝΔ η οποία, όμως δεν είναι αυτονόητη υπόθεση, ούτε …υγιεινός περίπατος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως λέγεται και γράφεται υπόπτως…

Του Κώστα Πασίση

Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι κάλπη, επαναλαμβάνει τακτικά, ο πρόεδρος της ΝΔ, προσπαθώντας να κρατήσει σε πλήρη εγρήγορση όλα το έμψυχο δυναμικό της ΝΔ, που τους τελευταίους τρεις μήνες κινείται σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς.
Οι δημοσκοπήσεις είναι αισιόδοξες και ενθαρρυντικές και βάσει αυτών, όπως και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η ΝΔ έχει αποκτήσει «αέρα» νίκης, αλλά η αυτοδυναμία σχετίζεται άμεσα από δυο παράγοντες. Πρώτον από το ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ αλλά και από το ύψος του ποσοστού που θα λάβουν τα κόμματα, που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Στην Πειραιώς τις τελευταίες ημέρες οι εκλογικές αναλύσεις και τα σενάρια έχουν πάρει «φωτιά», καθώς στο γαλάζιο «μικροσκόπιο» έχουν μπει όλα τα ενδεχόμενα. Τόσο τα καλά, όσο και τα απευκταία.

Τα καλά σενάρια είναι δυο:

Πρώτο. Η ΝΔ κερδίζει με αυτοδυναμία έως 155 βουλευτές. Σε αυτή την περίπτωση, το καλό είναι ότι η χώρα απομακρύνεται από τον «αστερισμό» της ακυβερνησίας που είναι ότι χειρότερο για τον τόπο και τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Ο Κυριάκος Μητσοτακης σχηματίζει την κυβέρνηση του και εφαρμόζει το πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά κοιτάζει και τα νώτα του, λαμβάνοντας υπόψη του ότι το τοπίο μπροστά του δεν θα είναι ανέφελο…

Δεύτερο. Η ΝΔ εκλέγει περισσότερους από 155 βουλευτές. Αυτό είναι το ιδανικό σενάριο για τον αρχηγό της ΝΔ, γιατί θα αφενός μεν θα συγκροτήσει κυβέρνηση της απολύτου αρεσκείας του και αφετέρου δε θα φοβάται τους γαλάζιους και όχι μόνο …Δαναούς οι οποίοι ενδεχομένως να παραμονεύουν σε κάποιο «Δούρειο Ίππο».
Εάν δεν υπάρξει όμως αυτοδυναμία το βράδυ της 7ης Ιουλίου, οι πολιτικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη περιορίζονται.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος είναι το ΚΙΝΑΛ, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον η Φώφη Γεννηματά δεν έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις της για το θέμα της συνεργασίας.

Αντίθετα πραγματοποιεί πολιτικές πιρουέτες, που δημιουργούν προβληματισμό, για το πως θα αποκρυσταλλωθεί η θέση της την επομένη των εκλογών.
Στην Πειραιώς είναι αυτονόητο ότι δεν νοείται να σχηματιστεί οποιαδήποτε κυβέρνηση, χωρίς να είναι Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτακης, αφού η ΝΔ θα είναι σίγουρα το πρώτο κόμμα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δηλώσει ότι αν δεν λάβει ισχυρή λαϊκή εντολή, υπάρχει κίνδυνος η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές πιθανότατα στις 18 Αυγούστου.
Αυτό σημαίνει, ότι οι νέες εκλογές θα πρέπει να γίνουν με απλή αναλογική η οποία θα ανοίξει τον «Ασκό του Αιόλου» και η Ελλάδα θα εισέλθει σχεδόν σε αχαρτογράφητα ύδατα καθώς οι πολιτικές συνθήκες δεν ευνοούν τέτοιες τύπου πολιτικές συναινέσεις.
Βέβαια η απόφαση για εκλογές το δεκαπενταύγουστο είναι μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση και συνάμα κίνηση υψηλού ρίσκου για όλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ