today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Οδηγίες αντιμετώπισης του καύσωνα από τον δήμο Αθηναίων

Οδηγίες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είναι καλό να γνωρίζουμε για τις πολύ θερμές μέρες του καλοκαιριού, μας υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του ο δήμος Αθηναίων.

Για όσους είναι σε εξωτερικό χώρο, τους συμβουλεύει μεταξύ άλλων να αναζητήσουν σκιά, να πίνουν νερό, να αποφεύγουν ποτά και χειρωνακτική εργασία ή άσκηση. Όσοι είναι σε εσωτερικό χώρο, να κλείνουν τα παράθυρα, τα παντζούρια, τα ρολά ή τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας, να χρησιμοποιούν κλιματισμό αν διαθέτουν, να πίνουν νερό, να αποφεύγουν να βγαίνουν κατά τις θερμές ώρες, όπως και τυχόν χειρονακτική εργασία ή άσκηση, να κάνουν ντους ή να χρησιμοποιούν δροσερά επιθέματα, παγοκύστες, πετσέτες ή υγρά σφουγγάρια, να φορούν  ελαφρά και χαλαρά ρούχα από φυσικά υφάσματα και να τρώνε μικρές και επαρκείς ποσότητες φαγητού.

Για όσους παίρνουν συστηματική φαρμακευτική αγωγή, συστήνεται να διατηρούν τα φάρμακα κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου ή στο ψυγείο και να ζητούν τη συμβουλή του ιατρού αν έχουν κάποια χρόνια πάθηση. Επίσης, όσοι αισθάνονται ζάλη, αδυναμία, έντονη δίψα ή πονοκέφαλο, να μεταβούν  σε ένα δροσερό μέρος και να μετρήσουν τη θερμοκρασία  τους, να πιουν νερό ή φρέκους χυμούς και εάν τα συμπτώματα επιμένουν, να μη πάρουν  ασπιρίνη ή παρακεταμόλη, αλλά να καλέσουν γιατρό ή να πάνε  στο νοσοκομείο, ή να καλέσουν στο 112 που είναι ο αριθμός έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη. Ο δήμος Αθηναίων καλεί τους δημότες του να χρησιμοποιούν και την πρωτοποριακή εφαρμογή EXTREMA Europe, που προσφέρει χρήσιμες συμβουλές για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ υποδεικνύει σε χάρτη τα κοντινότερα δροσερά σημεία της πόλης. Η εφαρμογή EXTREMA Europe προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, υποδεικνύοντας στον χρήστη ενδεχόμενο προσωποποιημένο ρίσκο στην υγεία,  λόγω υψηλών θερμοκρασιών, σε αληθινό χρόνο και συγκεκριμένο χώρο, με βάση δορυφορικά δεδομένα. Η εφαρμογή προέκυψε από τη συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με το πρόγραμμα «Ανθεκτική Αθήνα» και τη ΔΑΕΜ του δήμου Αθηναίων χρησιμοποιώντας οδηγίες της Ιατρικής Σχολής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ