today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Καλή διατροφή και άσκηση γιατί δεύτερη ζωή δεν έχει

Του Νίκου Αρμένη

Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω το χρόνο και ξαφνικά βρισκόμουν και πάλι στην εφηβεία, δύο βασικές αλλαγές θα έκανα. Θα έτρωγα υγιεινά και θα έτρεχα καθημερινά, δεδομένου ότι μέχρι το 2010 το τρέξιμο δεν υπήρχε ούτε καν στη φαντασία μου.

Βλέπετε η ζωή είναι ωραία και γλυκιά. Για να την επιμηκύνεις στο μέγιστο οφείλεις να αγαπάς τον εαυτό σου και αυτό εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες.

1ον από το τι τρως. 2ον από το αν ασκείσαι.

«Είμαστε ό,τι τρώμε», διάβασα σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση μιας διατροφολόγου στο διαδίκτυο και είναι ακριβώς έτσι. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται από όλα για να είναι υγιής. Από όλα αλλά στις σωστές δόσεις. Να φας χάμπουγκερ αλλά μια στο τόσο. Να πιεις και τα ποτάκια σου αλλά όχι καθημερινά και να μην γίνεις ποτέ σταφίδα. Να φας και το γλυκό σου αλλά βασικά να αποφεύγεις τη ζάχαρη όπως ο διάολος το λιβάνι. Να έχεις στη διατροφή σου και λαχανικά, και όσπρια, και φρούτα, και χόρτα, και ψάρι, και χοιρινό, και μοσχάρι και τα πάντα. Όχι μόνο κάτι από αυτά. Τα πάντα με μέτρο.

Είμαι 43 ετών και έχω ένα συνομήλικο φίλο ο οποίος δεν τρώει ποτέ φρούτα και ψάρι. Να τον έχει καλά ο Θεός, αλλά στερεί πολλά πολύτιμα και υψηλότατης διατροφικής αξίας γεύματα από τον οργανισμό του.

Γνωρίζω και μια κοπέλα γύρω στα 35 που ζει με μακαρόνια και πίτσες. Εννοείται είναι παχύσαρκη, κάτι που από μόνο του συνιστά σοβαρό πρόβλημα και μάλιστα πολύ περισσότερο για την υγεία της παρά για την εμφάνισή της.

Εννοείται και οι δύο δεν ασκούνται ενώ δυστυχώς, παράλληλα καπνίζουν. Ελπίζω και εύχομαι να μην πληρώσουν αυτές τις επιλογές ακριβά γιατί απλώς θεωρούν ότι «μια ζωή την έχουμε και θα χαρούμε τις ‘απολαύσεις’ χωρίς δεύτερη σκέψη».

Ένας διακεκριμένος ογκολόγος σε μια κουβέντα που έτυχε να έχουμε μου είπε την εξής συγκλονιστική φράση: «Τον καρκίνο τον αγοράζουμε όλοι μας πανάκριβα και, αν είμαστε τυχεροί και τον αντιληφθούμε έγκαιρα, επίσης δίνουμε ένα σωρό λεφτά για να τον βγάλουμε από μέσα μας».

Νοστιμότατο το «βρώμικο» και γρήγορο φαγητό, αλλά πολύ απλά είναι θανατηφόρο. Περιορίστε το στο ελάχιστο.

Αντίθετα βάλτε άσκηση στη ζωή σας στο μέγιστο. Όχι επειδή το λέω εγώ που έχω φάει ..πετριά με το τρέξιμο αλλά γιατί το συνιστούν οι επιστήμονες και το έλεγαν οι σοφοί αρχαίοι ημών πρόγονοι. Νους υγιής εν σώματι υγιεί…

Η καθημερινή άσκηση σε απλά ελληνικά οξυγονώνει τα κύτταρα. Τα καλά κύτταρα στον ανθρώπινο οργανισμό αναπνέουν. Τα κακά κύτταρα ασφυκτιούν με τόσο οξυγόνο. Είναι τόσο απλό.

Αν αγαπάτε λοιπόν τον εαυτό σας και τη ζωή, προσέξτε τι βάζετε στο πιάτο σας, φορέστε αθλητικά παπούτσια και πάμε να τρέξουμε.

Ξέρετε πόσο μακριά θα φτάσετε; Ούτε καν το φαντάζεστε ενώ ένα είναι βέβαιο. Δεύτερη ζωή δεν έχει.-

*Ο Νίκος Αρμένης ειναι δημοσιογράφος και μαραθωνοδρόμος. Εργάζεται ως πολιτικός συντάκτης στο ΑΠΕ και παρουσιάζει την εκπομπή για το τρέξιμο keep Running στην web tv του Star Channel

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ