today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Οι προειδοποιήσεις της ΤτΕ για δημοσιονομικό εκτροχιασμό και οι δεσμεύσεις της επόμενης κυβέρνησης

Στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα αποδίδει η ΝΔ την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε 2,9 του ΑΕΠ έναντι του στόχου 3,5%.
Η συγκεκριμένη πρόβλεψη έπεσε πάντως ως «βόμβα» στο πολιτικό σκηνικό, παραμονές των εθνικών εκλογών, καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας, κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, «κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου σε δημοσιονομικό επίπεδο. Παράλληλα καθιστά επιβεβλημένη την ανάγκη για συνέχιση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κυβέρνηση που θα προκύψει το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Του Κώστα Πασίση

Στην Πειραιώς τονίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος και δεν αντιμετωπίζει τις εκθέσεις της και τον ίδιο το διοικητή της με καφενειακού τύπου εξυπνάδες ούτε στοχεύει εναντίον του, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ακόμη ότι το «κλειδί» στην άποψη που εξέφρασε ο κ. Στουρνάρας είναι ότι η εκτίμησή της Τράπεζας γίνεται με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία και αυτά, στηρίζονται στην πορεία του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2019. Δηλαδή στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ, πριν διαφανεί με ξεκάθαρο τρόπο η επερχόμενη πολιτική αλλαγή που αλλάξει όλα τα δεδομένα τόσο στις διεθνείς αγορές υπέρ της Ελλάδας όσο και στο εσωτερικό της χώρας με την εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης.

Επι της ουσίας στην Πειραιώς υποστηρίζουν ότι η αλλαγή του κλίματος, θα οδηγήσει άμεσα σε υψηλότερες του αναμενομένου ρυθμούς ανάπτυξης στα τρίμηνα που απομένουν ως το τέλος του έτους. Και η υψηλότερη ανάπτυξη ενισχύει τα έσοδα. Και εκτιμούν ότι στο τέλος τους έτους δεν θα υπάρξει κανένα κενό.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι οι προβλέψεις Στουρνάρα, προκάλεσαν αναταράξεις και σε ορισμένους συνεργάτες του Κ.Μητσοτάκη, καθώς το θέμα «έσκασε» σε μια περίοδο που είναι γεμάτη από fake news, που διαρρέει αφειδώς το Μαξίμου.

Στο πλαίσιο αυτό, το γαλάζιο επιτελείο σπεύδει και ξεκαθαρίζει, προκειμένου να μη γίνουν παρερμηνείες, ότι δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο λιτότητας ή περικοπή από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2019, κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των μέτρων που ψηφίστηκαν προ των Ευρωεκλογών. Ενώ θα τηρηθούν στο ακέραιο ότι προβλέπεται στο πρόγραμμα της ΝΔ.
Το «ταίμινγκ» πάντως της δημοσιοποίησης της πρόβλεψης της Τράπεζας της Ελλάδος για τα πρωτογενή πλεονάσματα επανάφεραν στο προσκήνιο τα σενάρια για το ρόλο του κεντρικού τραπεζίτη αλλά και τις σχέσεις του, τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι σχέσεις Στουρνάρα με τον Πρωθυπουργό αποτελεί κοινό μυστικό ότι είναι αυστηρά τυπικές και ο χαρακτηρισμός είναι επιεικής.

Αντίθετα οι σχέσεις του με τον αρχηγό της ΝΔ κινούνται σε άλλο επίπεδο, αν και είναι πολυκύμαντες…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο παρελθόν είχε απευθείας επαφές με τον κεντρικό τραπεζίτη και μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο.
Άλλωστε όλοι θυμούνται ότι πριν από δυο χρόνια το δείπνο στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Κηφισιά, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, το οποίο είχε ως συνδαιτυμόνες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, και τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο.
Επίσης πριν από ένα ενάμιση χρόνο, Μητσοτάκης και Στουρνάρας γευμάτισαν στο ρεστοράν του Χίλτον. Και αυτές είναι μόνο δυο γνωστές συναντήσεις τους, καθώς ενδιάμεσα οι δυο άνδρες έχουν ανταλλάξει απόψεις, μακριά όμως από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ιδιαίτερη αξία έχει και το γεγονός ότι ο Άκης Σκέρτσος ο οποίος είναι από τα επικρατέστερους υποψηφίους για τη θέση του «Προσωπάρχη» στο νέο Μαξίμου που ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διετέλεσε διευθυντής του γραφείου του πρώην υπουργού Γ. Στουρνάρα.
Όλα αυτά αποτελούν …λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, για όποιον θέλει να αποκωδικοποιήσει σωστά τη σχέση Μητσοτάκη-Στουρνάρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ