today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Γ.Σταθάκης: Η Ν.Δ. επενδύει στην καταστροφολογία σχετικά με τη ΔΕΗ

«Η Νέα Δημοκρατία επαναφέρει την ατζέντα του 2014 για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, επενδύοντας στην καταστροφολογία εδώ και τρία χρόνια». Αυτό τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5FM».

«Το 2015 βρήκαμε ένα σχέδιο για την τριχοτόμηση της και την ιδιωτικοποίησή της, που σημαίνει: πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, πώληση της “μικρής ΔΕΗ” που συμπεριλάμβανε τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς και πώληση του 17% των μετοχών ΔΕΗ από το 51% που κατέχει το δημόσιο», τόνισε ο υπουργός.

«Εμείς, από την άλλη πλευρά, κρατήσαμε τη ΔΕΗ δημόσια και ακυρώσαμε το σχέδιο της “μικρής ΔΕΗ”, παρέμειναν στο δημόσιο τα υδροηλεκτρικά (το πιο κερδοφόρο τμήμα) και συμφωνήσαμε στην αποεπένδυση δύο λιγνιτικών μονάδων στο πλαίσιο οριστικής και αμετάκλητης απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ο ΑΔΜΗΕ παρέμεινε υπό δημόσιο έλεγχο με τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή (η κινέζικη State Grid με 24%), μια εταιρεία μοντέλο που διπλασίασε την αξία της σε δύο χρόνια. Η ΝΔ επενδύει σε καταστροφολογία εδώ και τρία χρόνια»

Σχετικά με τα χρηματοοικονομικά της ΔΕΗ ο υπουργός σημείωσε: «Η ΔΕΗ είχε τρεις κερδοφόρες χρήσεις. Σήμερα, υφίσταται μια συμπίεση εξαιτίας διαφόρων συγκυριακών παραγόντων που έχει εξηγήσει η εταιρεία. Υπενθυμίζω ότι τα χρέη που παραλάβαμε ήταν στα 5 δισ. ευρώ, με 5ετή, βραχυχρόνια, λήξη. Η ΔΕΗ έχει μειώσει τα χρέη της κατά 1 δισ. ευρώ και τα έχει αναχρηματοδοτήσει με μακροχρόνιο δανεισμό. Εάν υπήρχε σοβαρό πρόβλημα όπως λένε στη ΝΔ τότε θα εκδηλωνόταν αδυναμία αναχρηματοδότησης των δανείων».

Η καταστροφολογία της ΝΔ δεν έχει περιεχόμενο, είπε ο κ.Σταθάκης.

«Την περίοδο 2010-14 είχαν αυξήσει τα τιμολόγια με τρομακτικό ρυθμό σχεδόν 60%, πάνω από 70.000 νοικοκυριά έμεινα χωρίς ρεύμα, βιομηχανία και οι αγρότες βρέθηκαν σε αδυναμία πληρωμής. Οι οφειλές εκτινάχθηκαν και τις κληρονομήσαμε.  Εμείς ακολουθήσαμε μια στρατηγική χαμηλής τιμολόγησης για τη στήριξη της κοινωνίας και του παραγωγικού ιστού της χώρας. Έχουνε γίνει σημαντικά βήματα για την αποκλιμάκωση των οφειλών και όσο βελτιώνεται η οικονομία θα αποκλιμακώνονται περισσότερο οι οφειλές», είπε ο κ. Σταθάκης.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ εξήγησε ότι γίνεται ένα ατόπημα από τη μεριά της ΝΔ. Συγκρίνει τη σημερινή αξία με την αξία του 2014 όταν ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ ήταν μαζί. Ο ΑΔΜΗΕ έχει διαχωριστεί και η μετοχή του είναι πολύ ψηλά. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε με αναγκαίο ενδιαφέρον την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ. Υπήρχαν σημαντικές διακυμάνσεις, πτωτική πορεία μετά άνοδος τώρα κάμψη, αλλά δεν είναι το καθοριστικό κριτήριο, ενόψει της αναδιάρθρωσης του ενεργειακού τοπίου και του ρόλου που παίζει ΔΕΗ στο πλαίσιο της βασικής στρατηγικής που έχει χαράξει με την McKinsey.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ