today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Οι δημοσκοπικές τάσεις της τελευταίας εβδομάδας- Τι θα κρίνει την αυτοδυναμία

Ενίσχυση του «δικομματισμού» και συρρίκνωση των μικρών κομμάτων δείχνουν οι τάσεις στις κυλιόμενες μετρήσεις που έχει στη διάθεση της η ΝΔ, για την τελευταία εβδομάδα των εκλογών. Η πόλωση που θα επικρατήσει μέχρι τις 7 Ιουλίου αναμένεται να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής «ασφυξίας» για την Χ.Α, την Ελληνική Λύση, το ΜεΡΑ25 και την Ένωση Κεντρώων.

Του Κώστα Πασίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά ισχυρή λαϊκή εντολή για αυτοδυναμία και επισείει τον κίνδυνο της ακυβερνησίας. Ένας κίνδυνος υπαρκτός, γιατί ακόμη τίποτε δεν έχει «κλειδώσει» οριστικά, παρά την αισιοδοξία που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη χθεσινή συνέντευξη του στο Σκαι και στους «αταίριαστους», έκανε έκκληση για «μαζική συμμετοχή των πολιτών» στις εκλογές, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η αποχή δεν είναι πολιτική επιλογή και είναι ήττα για τη Δημοκρατία.
Παράλληλα στην Πειραιώς υπάρχει και προβληματισμός για τη μετεκλογική στάση του ΚΙΝΑΛ, καθώς μέσα στο συγκεκριμένο κόμμα υπάρχουν αρκετά στελέχη που αντιδρούν στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ. Το κλίμα είναι «θολό», παρά τις προσπάθειες της Φώφης Γεννηματά να δείξει ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Η προεκλογική στρατηγική πάντως του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σύνολο της δείχνει να είναι επιτυχημένη, καθώς οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη ΝΔ, να «δέχεται» ψηφοφόρους σχεδόν απ όλα τα κόμματα, πλην του ΜΕΡΑ25 και του ΚΚΕ.
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει στην Αθήνα και την Παρασκευή θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη για την τελευταία ομιλία του. Το γαλάζιο επιτελείο κατέληξε στην επιλογή της Θεσσαλονίκης καθώς σε αυτή την ευρύτερη περιφέρεια (Βόρεια Ελλάδα), το κόμμα του Βελόπουλου συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά του.

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας, μη έχοντας και πολλά προεκλογικά χαρτιά στη διάθεση του, ποντάρει στη στρατηγική του φόβου, ελπίζοντας να συσπειρώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους δυσαρεστημένους και απογοητευμένους αριστερούς ψηφοφόρους, που στις τελευταίες εκλογές είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και ένα ποσοστό αυτών δείχνει να προτιμά τώρα τον Γ. Βαρουφάκη.

Το ΚΙΝΑΛ με την τακτική των ίσων αποστάσεων από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει σε πρώτη φάση να αντέχει στην πίεση των δυο μεγάλων κομμάτων, παρότι οι μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν ότι οι πολίτες δεν βλέπουν με καλό μάτι την ιδέα της μη σύμπραξης του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ ώστε να αποφευχθούν περιπέτειες.

Όσον αφορά τα λεγόμενα μικρά κόμματα, οι επιτελείς της Πειραιώς εκτιμούν ότι όσο η χώρα εισέρχεται σε φάση κανονικότητας, τόσο οι προαναφερθέντες πολιτικοί σχηματισμοί δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης και θα συρρικνώνονται περαιτέρω.
Άλλωστε τα συγκεκριμένα κόμματα γεννήθηκαν στην κρίση, όταν κυριαρχούσε η οργή και οι …αγανακτισμένοι. Όταν ο ευρωσκεπτισμός στην Ελλάδα των μνημονίων είχε γίνει μόδα.

Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Στις ευρωεκλογές συγκέντρωσε μόλις 4,8% αλλά οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν να υποχωρεί ακόμη περισσότερο. Η δημοσκοπική πρόβλεψη είναι ότι τελικά θα κινηθεί γύρω στο 3% και ίσως τελικά να μείνει και εκτός Κοινοβουλίου.

Η Ελληνική Λύση έκανε την έκπληξη στις ευρωεκλογές αλλά το ποσοστό της φαίνεται ότι κινητοποίησε τη ΝΔ και σιγά-σιγά τα «άπλυτά» του συγκεκριμένου κόμματος άρχισαν να βγαίνουν στη φόρα και οι πολίτες έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς πρεσβεύει η Ελληνική Λύση.

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε το εν λόγω κόμμα και από την Εκκλησία. «Όποιος εμπορεύεται ή καπηλεύεται ιερά κειμήλια και μυθώδεις διηγήσεις του Χριστού, των οποίων η πλαστότητα είναι προφανής, δεν ανήκει στο πλήρωμα της Εκκλησίας είπε Επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος, φωτογραφίζοντας τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις Το ΜεΡΑ25 δείχνει να εισπράττει από το ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που εκνευρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος παράλληλα είναι ενοχλημένος και από τις αποκαλύψεις που κάνει για το πρόσωπο του ο Βαρουφάκης, όταν συνεργάζονταν στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και το ΜεΡΑ25 εκτιμάται ότι θα δώσει την μάχη των εκλογών μέχρι την τελευταία στιγμή και το αποτέλεσμα μπορεί να μετατραπεί σε «θρίλερ».

Η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη κάνει φιλότιμες προσπάθειες, με μεταγραφές στελεχών από άλλα κόμματα, να «κρατηθεί» στη Βουλή, αλλά το εγχείρημα είναι δύσκολο, λόγω της πόλωσης, που περιθωριοποιεί τα μικρά κόμματα.
Τέλος το ΚΚΕ αναμένεται να συγκρατήσει τις δυνάμεις του καθώς διαθέτει την πιο συμπαγή εκλογική βάση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ