today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Εγκληματικό… τουρισμό φέρνει στη Β.Ελλάδα ο νέος Ποινικός Κώδικας!

Δεν μας έφταναν οι εγχώριοι κακοποιοί, από την 1η Ιουλίου θα πρέπει να ανησυχούμε διπλά και για τους «εισαγόμενους».

Τον φόβο, περισσότερο ως βεβαιότητα, εκφράζουν στο thePresident.gr αξιωματικοί και απλοί αστυνομικοί που δίνουν καθημερινά μάχες, υπό αντίξοες συνθήκες, κατά της εγκληματικότητας: «Ο νέος Ποινικός Κώδικας, αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση για Βαλκάνιους κακοποιούς να “ρημάξουν” τη Βόρεια Ελλάδα!»

Του Βαγγέλη Μωυσή

Η βεβαιότητα αυτή προκύπτει πολύ εύκολα, από το γεγονός ότι μια σειρά σοβαρών εγκλημάτων, κυρίως κατά της περιουσίας των πολιτών, μετατρέπονται σε πλημμελήματα, γεγονός που συνεπάγεται την άμεση απελευθέρωση των δραστών, ακόμα και μετά από πιθανή επ` αυτοφώρω σύλληψη και καταδίκη τους από τη Δικαιοσύνη, με τις ελαφριές ποινές που προβλέπονται για αδικήματα πλημμεληματικού βαθμού.

«Όταν η κλοπή αντικειμένων συνολικής αξίας κάτω των 120.000 ευρώ γίνεται πλημμέλημα, όσα σπίτια ή όσες επιχειρήσεις κι αν έχει διαρρήξει ο δράστης πριν συλληφθεί, καταλαβαίνετε, ότι όλα τα κλεφτρόνια των Βαλκανίων, έχουν κίνητρο να ξεκινήσουν… εκδρομές-επιδρομές στην Ελλάδα», εξηγούν οι αστυνομικοί. «Αφήστε το γεγονός ότι εμείς θα σκοτωνόμαστε να τους πιάσουμε και θα τους βλέπουμε έξω  μετά από τρεις μέρες. Αλίμονο στις παραμεθόριες περιοχές. Αλίμονο στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Εμείς θα τρέχουμε. Πόσα θα προλαβαίνουμε όμως και μάλιστα με τις συνθήκες που καλούμαστε να το πράξουμε;»

Διότι, συν τοις άλλοις, οι Έλληνες αστυνομικοί –στη Θεσσαλονίκη ακόμα περισσότερο- καλούνται να επιτελούν το καθήκον τους, με πενιχρά μέσα.

«Πολλές αστυνομικές υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο, έχουν ήδη προμηθευτεί καινούργια οχήματα, μέσω ΕΣΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά για τη Θεσσαλονίκη, από το 2017 παραμένει στα χαρτιά η διαδικασία. Όπως προκύπτει από την ενημέρωση του thePresident από έγκυρες πηγές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η χρηματοδότηση για τα νέα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη είναι μεν εξασφαλισμένη, αλλά η διαδικασία «σέρνεται» στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την προκήρυξη του διαγωνισμού από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη!

Στο μεταξύ οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής, που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με το έγκλημα, καλούνται να σπεύδουν στο καθήκον τους με… περιπολικά-σαράβαλα που έχουν κάνει άπειρα χιλιόμετρα και με κλούβες των ΜΑΤ που έχουν υποστεί τα πάνδεινα από τη φθορά του χρόνου και τις μολότοφ αναρχικών.

«Έχει τύχει διμοιρία των ΜΑΤ που ταξίδευε για να συνδράμει σε μέτρα τάξης σε άλλη πόλη, να μείνει στην Εθνική Οδό, όπως έχει τύχει και περιπολικό να… τα “φτύσει” που λέμε, εν μέσω καταδίωξης», σημειώνουν.

Και βέβαια, η πολυδιαφημισμένη αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης, μόνο τα αναμενόμενα δεν έχει αποδώσει.

Βαθμοφόρος της ομάδας ΔΙΑΣ, αναρωτιέται: «Που είναι όλοι αυτοί οι συνάδελφοι που θα έβγαιναν στο δρόμο, για ενίσχυση της αστυνόμευσης, χάρη στις συγχωνεύσεις των τμημάτων; Εμείς πάντως δεν τους έχουμε δει. Όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι είμαστε στις βάρδιες έξω.»

Και προσθέτει: «Από την άλλη, όταν ένα περιπολικό καλείται να καλύψει το βράδυ, μια τεράστια περιοχή από το αεροδρόμιο μέχρι το Πανόραμα και συχνά κάνει δρομολόγια για ψύλλου πήδημα, αντιλαμβάνεστε ότι μόνο από τα καύσιμα, έχουμε μεγαλύτερη οικονομική σπατάλη, αντί για εξοικονόμηση πόρων με τις συγχωνεύσεις.»

Οι απλοί καθημερινοί αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης, «ποντάρουν» πλέον στις δεσμεύσεις της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη για ουσιαστική στήριξη του έργου της ΕΛ.ΑΣ. για κατάργηση του νέου ποινικού κώδικα και για άμεσες προσλήψεις 1.500 αστυνομικών.

«Αρκεί», προσθέτουν, «να μην είναι και οι 1.500 ήδη… μοιρασμένοι σε υπηρεσίες της Αθήνας»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ