today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκλώβισε το ΚΙΝΑΛ και περιθωριοποίησε τον Τσίπρα

Σε κίνηση ματ προέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την καθαρή θέση του για ισχυρή λαϊκή εντολή, προκειμένου η χώρα να μη μπλέξει σε περιπέτειες ακυβερνησίας.
Το ΚΙΝΑΛ έκανε στροφή 180 μοιρών και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ, ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί μεγάλος εκνευρισμός από τις εξελίξεις.
Στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για άλλη μια φορά με τη γλώσσα της αλήθειας και έθεσε προ των ευθυνών τους τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, αν και η αναφορά του στοχεύει περισσότερο στην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, που παραμένει δυνητικός κυβερνητικός εταίρος.

Του Κώστα Πασίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέκα ημέρες πριν τις εκλογές έβαλε στο τραπέζι του διαλόγου τους μετεκλογικούς κανόνες για πολιτική συνεννόηση που εστιάζονται στους εξής τρεις: όχι εκβιασμοί, όχι ψήφο ανοχής, ναι στη πολιτική σταθερότητα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σχετική θέση που ανέπτυξε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος επεσήμανε στα ερτζιανά ότι «με ψήφο ανοχής δεν κυβερνιέται ο τόπος.”

Από την Πειραιώς, μάλιστα δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο, αν δεν προκύψει σταθερή κυβέρνηση, την επομένη των εθνικών εκλογών, η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες το δεκαπενταύγουστο, καθώς έτσι ορίζει το Σύνταγμα, σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι διευρενητικές εντολές.

Στην πραγματικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θέλει να επαναληφθούν τα γεγονότα ακυβερνησίας που πέρασε ο τόπος το 1990 όταν κατέρρευσε η οικουμενική κυβέρνηση και η χώρα οδηγήθηκε σε νέες εκλογές τον Απρίλιο του 1990. Η Νέα Δημοκρατία – εκείνη την περίοδο – και πάλι δεν πηρε την αυτοδυναμία και χρειάστηκε η προσχώρηση του μοναδικού βουλευτή της ΔΗΑΝΑ, Θεόδωρου Κατσίκη, για να σχηματιστεί ο μαγικός αριθμός 151, που έδινε την πολυπόθητη πλειοψηφία στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Μια εύθραυστη αυτοδυναμία που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις πρωτοβουλίες του τότε Πρωθυπουργού.

Οι «καθαρές λύσεις» του Κυριάκου Μητσοτάκη, πάντως, φαίνεται ότι έπιασαν τόπο και βρήκαν ανταπόκριση στο ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά, έκανε στροφή και άφησε πίσω της τη σκληρή γραμμή. Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, επεσήμανε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. θα στηρίξει την πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου και την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, υποστηρίζοντας πως η πολιτική σταθερότητα είναι το κλειδί για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση.

«Έχουμε συναίσθηση αυτής της ευθύνης. Εμείς δεν θα αφήσουμε η χώρα να μπει σε περιπέτειες. Θα δούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και θα αποφασίσουμε ως δύναμη ευθύνης» τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηματά.
Στην ίδια κατεύθυνση και ο Χρήστος Πρωτόπαπας. «Αν η Ν.Δ. έχει αυτοδυναμία, θα είμαστε μία σοβαρή αντιπολίτευση. Εάν δεν έχει, ως υπεύθυνη αντιπολίτευση δεν θέλουμε η χώρα να πάει στα βράχια, ανέφερε αφήνοντας και αυτός με τη σειρά ανοικτό το παράθυρο της συνεργασίας.
Στο ΚΙΝΑΛ, πάντως εκτιμάται ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές με αυτοδυναμία. Όπερ σημαίνει ότι η Φώφη Γεννηματά δεν θα έχει διλήμματα συμμετοχής του κόμματος της στην κυβέρνηση της ΝΔ. Αντίθετα, το κόμμα της θα είναι στην ασφάλεια της αντιπολίτευσης και θα έχει όλη την άνεση να πλαγιοκοπήσει το ΣΥΡΙΖΑ που κατά πάσα πιθανότητα θα περιέλθει σε ισχυρή εσωκομματική περιδίνηση.

Οι τελευταίες κινήσεις του προέδρου της ΝΔ και οι «ελιγμοί» της Φώφης Γεννηματά ενόχλησαν τον Αλέξη Τσίπρα που βλέπει το κόμμα του να μη μπορεί να μειώσει τη διαφορά από τη ΝΔ.
Υπό τη πίεση αυτή, ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε μια εμφυλιοπολεμική απειλή κατά της ΝΔ, λέγοντας ότι «το Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας μυρίζει ανθρώπινο αίμα»! Μια πρωτοφανής δήλωση που δείχνει αν μη τι άλλο έλλειψη ψυχραιμίας.
Με επιθετική διάθεση εμφανίστηκε και κατά της Φώφης Γεννηματά. Ο Πρωθυπουργός ενοχλήθηκε από την πρόθεση της να συμφωνήσει στην κατάργηση της απλής αναλογικής και μίλησε για υπόγειες επαφές του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ, κάτι που δεν ισχύει στην πράξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ