Ποιοι θα στελεχώσουν το M.Μαξίμου και την Κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη

Κυβερνητικό σχήμα που θα απαρτίζεται από έμπειρους πολιτικούς, τεχνοκράτες και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, εκτός κομματικών τειχών, αν το μετεκλογικό κλίμα είναι ευνοϊκό για ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες, έχει έτοιμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε περίπτωση που το βράδυ των εκλογών, λάβει ισχυρή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, από τον ελληνικό λαό.

Του Κώστα Πασίση

“Θα κυβερνήσω με τους ανθρώπους της γενιάς μου. Και θα κάνουμε άνοιγμα και σε ανθρώπους από την κοινωνία των πολιτών, σε πρόσωπα από τον χώρο των επιχειρήσεων, αλλά και μέλη άλλων πολιτικών χώρων”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, δίνοντας το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης του.
Μια δήλωση, όμως, που προκάλεσε αναταραχή σε παλαιούς και νεότερους βουλευτές, που λόγω κομματικής επετηρίδας και κάποιας κομματικής θέσης, θεωρούν ότι έχουν «καπαρώσει» θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, από νωρίς έχει φροντίσει να στείλει το μήνυμα του, ότι δεν θα ακολουθήσει τη πεπατημένη στη συγκρότηση της κυβέρνησης του, αλλά θα αξιοποιήσει τους άριστους. «Θα υπάρξουν εκπλήξεις», έχει αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ορισμένες εκ των συνεντεύξεων του.

Η αξιολόγηση των βουλευτών και των κομματικών στελεχών έχει ολοκληρωθεί και ο πρόεδρος της ΝΔ έχει έτοιμο το «σκελετό» της κυβέρνησης του, αλλά και τα πρόσωπα που θα μετακινηθούν από τη Πειραιώς στο Μαξίμου που θα μετατραπεί σε κέντρο παραγωγής πολιτικής και συντονισμού κυβερνητικών δράσεων. Πρόκειται για τεχνοκράτες και άτομά της απολύτου εμπιστοσύνης του.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία των υπουργών του Κυριάκου Μητσοτάκη θα προέρχεται από την παραδοσιακή πολιτική δεξαμενή, αλλά το νέο σχήμα θα φέρει τη «σφραγίδα» του και όπως λέει στενός συνεργάτης του θα είναι ετοιμοπόλεμο.
Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει ότι έχει μηδενική ανοχή από την κοινωνία, που περιμένει να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του.
Αντίθετα, σε επίπεδο υφυπουργών, η πλειοψηφία αυτών θα είναι πρόσωπα νέα, της γενιάς των «σαραντάρηδων» και εκτός πολιτικού κατεστημένου. Επιπλέον στην κυβέρνηση του δεν θα μετέχει κανένα συγγενικό του πρόσωπο.

Εκείνο, όμως το στοιχείο που έχει ιδιαίτερη αξία και πρέπει να επισημανθεί είναι ότι διαφορετική κυβέρνηση θα σχηματίσει ο πρόεδρος της ΝΔ, αν την επομένη των εκλογών έχει 152 βουλευτές και αλλιώς θα κινηθεί με περισσότερους από 160.

Στην πρώτη περίπτωση, ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνει τους αναγκαίους συμβιβασμούς που απαιτούν οι πολιτικές συνθήκες, στη δεύτερη, πάντως, τα χέρια του θα είναι λυμένα, όσον αφορά τις επιλογές του.

Αν και οι πληροφορίες είναι ελάχιστες στη λίστα των προς αξιοποίηση τεχνοκρατών στο κυβερνητικό σχήμα, μπορεί να συμπεριλάβει κάποιος μεταξύ άλλων και τους:
Γεώργιο Γεραπετρίτη, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και υπεύθυνος για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ. Προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και παλαιότερα ήταν στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου.
Θοδωρής Πελαγίδης, καθηγητής οικονομικής ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ. Και ο εν λόγω καθηγητής προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Βενιζέλου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ το 2007.
Γιώργος Ζαββός, πρώην ευρωβουλευτής και πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, νομικός σύμβουλος στη Νομική Υπηρεσία της Κομισιόν.
Στέλιος Πέτσας, διευθυντής του Γραφείου του Κ. Μητσοτάκη. Έχει μακρά και σημαντική εμπειρία σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Η Δόμνα Μηχαιλίδου, οικονομολόγος, σύμβουλος μεταρρυθμίσεων του προέδρου της ΝΔ
Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παλαιότερα κατείχε θέση οικονομικού συμβούλου στο γραφείο του πρωθυπουργού επί Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου.
Ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής στo Πάντειο. Θεωρείται από τα νέα “αστέρια” της ΝΔ.
Κωνσταντίνα Μπότσιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Κυριάκος Πιερρακάκης, πολιτικός επιστήμονας και οικονομολόγος, διευθυντής ερευνών της διαΝΕΟσις (think tank)
Γιώργος Στεργίου, ηλεκτρολόγος, μηχανικός. Έχει εργαστεί σε μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρίες.
Όσον αφορά τη στελέχωση του Μαξίμου, τα ονόματα που ακούγονται είναι του Ακη Σκέρτσου, γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Γρηγ. Δημητριάδης και Γιώργος Μυλωνάκης, εξ απορρήτων συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ και όπως λένε στην Πειραιώς είναι «στελέχη ειδικών αποστολών».
Τέλος προς αξιοποίηση σε νευραλγικά κυβερνητικά πόστα είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος, υπεύθυνος στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ, η Σοφία Ζαχαράκη, εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ και ο Κωνσταντίνος Ζούλας, διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ