today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Τα βήματα της Ν.Δ. προς την αυτοδυναμία

Εφικτός στόχος χαρακτηρίζεται από την Πειραιώς η επίτευξη της αυτοδυναμίας, αλλά ο δρόμος προς τις κάλπες κρύβει «παγίδες», γι αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε ευκαιρία κάνει έκκληση στους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Του Κώστα Πασίση

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν διψήφια διαφορά στη ΝΔ και αυτοδυναμία έως και 158 εδρών. Ωστόσο κανείς δε γνωρίζει πόσα κόμματα θα μείνουν εκτός Βουλής και το ποσοστό που θα λάβουν το οποίο θα καθορίσει με ακρίβεια και τον αριθμό των βουλευτών του πρώτου κόμματος.

Η εντολή της ηγεσίας της ΝΔ είναι κανένας εφησυχασμός μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες. Άλλο ευρωεκλογές και άλλο οι εθνικές εκλογές, επαναλαμβάνει σχεδόν μονότονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βλέποντας πολλούς υποψηφίους να πανηγυρίζουν πριν την ώρα τους.
Η ΝΔ οδεύει προς την εκλογική αναμέτρηση έχοντας δυο βασικά «πλεονεκτήματα», που της εξασφαλίζουν τη σίγουρη πρωτιά αλλά και πιθανή αυτοδυναμία.

Πρώτο. Έχει το μεγάλο αβαντάζ της εντυπωσιακής νίκης των ευρωεκλογών. Έχει «ρεύμα» και όπως έχει αποδειχθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αναποφάσιστων πηγαίνει πάντα με το νικητή. Αλώστε, τις τελευταίες ημέρες σε κάθε εκδήλωση της ΝΔ υπάρχει συνωστισμός κόσμου, στοιχείο ενδεικτικό ότι η φιλελεύθερη παράταξη είναι προ των πυλών της Εξουσίας.

Δεύτερο. Η «απειλή» της ακυβερνησίας, ως σενάριο λειτουργεί συσπειρωτικά αυτή την περίοδο στην ελληνική κοινωνία, καθώς κανείς δεν μπορεί να φανταστεί σε τι μεγάλες περιπέτειες θα εισέλθει η χώρα, σε περίπτωση μη σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης.
Αυτό είναι ένα «όπλο» το οποίο χρησιμοποιεί ήδη με επιτυχία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προσπάθεια του να λάβει αυτό που ζητά από την κοινωνία. Δηλαδή μια ισχυρή εντολή για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του χωρίς εκπτώσεις.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα ενίοτε μπορεί να μετατραπούν και σε «παγίδες», υπό προϋποθέσεις.
Η σίγουρη νίκη της ΝΔ και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός, μπορεί να λειτουργήσει σε κάποιους ψηφοφόρους αντισυσπειρωτικά. Και εκεί που όλοι θα αναμένουν να ανοίξει η ψαλίδα υπέρ της ΝΔ, το βράδυ των εκλογών, να βρεθούν προ εκπλήξεων, όχι τόσο για τη πρωτιά του κόμματος, όσο για το συνολικό αριθμό των γαλάζιων βουλευτών που θα εκλεγούν.

Στη ΝΔ γνωρίζουν ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές πολλές φορές έχει «τιμωρητικό» χαρακτήρα για την εκάστοτε κυβέρνηση. Στις εθνικές κάλπες, όμως, οι πολίτες ψηφίζουν με διαφορετικά κριτήρια.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ομιλίες του τονίζει ότι: «Στις 7 Ιουλίου η κάλπη είναι πράγματι άδεια. Δεν είναι μισογεμάτη με τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών, πρέπει να ξαναγεμίσει. Για αυτό και κάνω ένα κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις εκλογές. Δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός και σίγουρα καμία προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος».

Η εκτίμηση όσων ασχολούνται με τις δημοσκοπήσεις είναι ότι η αποχή θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και γενικότερα είναι «γρίφος», δεδομένου της χαλαρότητας, λόγω Καλοκαιριού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ