Σ.Αναγνωστοπούλου: Πατριωτική η Συμφωνία των Πρεσπών

624

Στη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην Συμφωνία των Πρεσπών για την εξωτερική πολιτική της χώρας, αναφέρθηκεε κατά τον απολογισμό των δράσεων της ως αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, η Σία Αναγνωστοπούλου, έχοντας στο πλευρό της τους γενικούς γραμματείς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Παναγιώτη Παυλόπουλο και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιάννη Μπράχο. «Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν καταλύτης και αποκορύφωμα της πολιτικής που έσπασε το δόγμα της αδράνειας και της εσωστρέφειας» είπε η κ. Αναγνωστοπούλου κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών στο υπουργείο Εξωτερικών και απαρίθμησε τους λόγους που τη θεωρεί πολύ σημαντική.

«Πρώτον, έκλεισε ένα πρόβλημα σχεδόν τριάντα χρόνων στην περιοχή, με ειρηνικό τρόπο και με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο για τα συμφέροντα της χώρας» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών μια πατριωτική συμφωνία, με την έννοια ότι όχι μόνο εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον, αλλά και με την έννοια της αναβάθμισης των συμφερόντων της χώρας σε όλη την περιοχή, όπως εξήγησε.

Ως δεύτερο λόγο που θεωρεί πολύ σημαντική τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε πως σε μια περιοχή αστάθειας, αναθεωρητισμών και αντιπαραθέσεων, η Ελλάδα με τη «Βόρεια Μακεδονία» ξαναφέρουν στα Βαλκάνια το δόγμα της σταθερότητας, της συμφιλίωσης και της αλληλεγγύης, καθώς και της συνανάπτυξης. Αυτό είναι σημαντικό, όπως σημείωσε, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για την ΕΕ.

«Ένας άλλος λόγος που ήταν σημαντική η Συμφωνία των Πρεσπών είναι, βλέποντας τι γίνεται στην περιοχή μας, κυρίως με την Τουρκία, το να μην έχει η χώρα τα βόρεια σύνορά της ανεξέλεγκτα, να είναι δηλαδή μια μαύρη τρύπα. Αυτό δημιουργούσε κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας» τόνισε η κ. Αναγνωστοπούλου και παρατήρησε πως «μπορούμε να πούμε ότι χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών πετύχαμε αυτά που αποφασίστηκαν και στη Σύνοδο Κορυφής σε ό,τι αφορά την Κύπρο για την προκλητική δραστηριότητα της Τουρκίας».

Τελευταίο σημείο για τον αντίκτυπο της Συμφωνίας των Πρεσπών στην εξωτερική πολιτική της χώρας, επισήμανε πως η Ελλάδα βρέθηκε πρωταγωνίστρια σε όλους τους οικονομικούς, ενεργειακούς και πολιτιστικούς δρόμους που αναπτύσσονται στα Βαλκάνια. Ειδικότερα, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις διμερείς και τριμερείς συμφωνίες της χώρας και στα Βαλκάνια, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην άτυπη ομάδα των Νότιων χωρών της ΕΕ.

Εστιάζοντας στα θέματα της αρμοδιότητάς της σε ό,τι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Αναγνωστοπούλου έδωσε έμφαση στο άνοιγμα των δύο διασυνοριακών δρόμων στη Φλώρινα και στην Πέλλα. «Ήταν μια μεγάλα αναβάθμιση των περιοχών αυτών, ήταν ένα αίτημα από τις τοπικές κοινωνίες τουλάχιστον 40 χρόνων» προσέθεσε.

Αναδεικνύοντας περαιτέρω το ρόλο του χαρτοφυλακίου της ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε πως η Ελλάδα στέκεται αρωγός στη μεταφορά τεχνογνωσίας για την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων. «Η Ελλάδα αναλαμβάνει αυτό το κομμάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Άρα παρακολουθεί και τη διαδικασία για την ευρωπαϊκή ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας από πολύ κοντά» σημείωσε.