today-is-a-good-day
17 C
Athens

Στον «αέρα» η ασφάλεια ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, στο 80% των εργασιακών χώρων!

Στον «αέρα» η ασφάλεια ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, στο 80% των εργασιακών χώρων!

Δυνητικά επικίνδυνοι για εργοδότες, εργαζόμενους και… επισκέπτες, είναι πολλοί εργασιακοί χώροι στην Ελλάδα, όπως καταγγέλλει στο thePresident, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Νομού Θεσσαλονίκης Άγγελος Κουντουργιάννης.

Άγγελος Κουντουριάννης

«Αν πρέπει να κάνουμε μια εκτίμηση του ποσοστού εργασιακών χώρων, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και άλλων, που αυτή τη στιγμή δεν έχουν επικαιροποιημένα σχέδια ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και πιθανότατα… ούτε καν αντιηλεκτροπληξιακή ασφάλεια, μπορούμε να πούμε ότι αυτό ανέρχεται περίπου σε 80% πανελλαδικά» επισημαίνει.
«Μεσοσταθμικά, τα τελευταία αρκετά χρόνια, έχουμε περίπου 30 θανάτους ετησίως από ηλεκτροπληξία», μας λέει. «Οι περισσότεροι από αυτούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν είχε ελεγχθεί εγκαίρως η ηλεκτρολογική εγκατάσταση και είχε τοποθετηθεί αντιηλεκτροπληξιακή ασφάλεια.»
Επισημαίνει μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΗΘ, πως ο ΔΕΔΔΗΕ, δεν δείχνει τον απαιτούμενο ζήλο για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Εμείς κάνουμε μια εκτεταμένη, σύμφωνα με τις δυνάμεις μας, καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για το πρόβλημα, την ώρα που ο ΔΕΔΔΗΕ στέλνει επιστολές για έλεγχο των εγκαταστάσεων κυρίως… στους οικιακούς πελάτες, αλλά δεν ενοχλεί τους εταιρικούς πελάτες», σημειώνει. «Εμείς προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους εργοδότες, κατά περίπτωση, ότι η παλαιότητα της ηλεκτρικής τους εγκατάστασης, τους καθιστά ευάλωτους σε υψηλά πρόστιμα, στον παραμικρό έλεγχο. Είχαμε περίπτωση με ελαφρύ τραυματισμό εργαζόμενου από παλέτα που έπεσε στο πόδι του. Όταν έφτασε η Επιθεώρηση Εργασίας για να ελέγξει την επιχείρηση λόγω του εργατικού ατυχήματος, προέκυψε ένα πρόστιμο 30.000 ευρώ με κύριο αίτιο την απουσία επικαιροποιημένου ηλεκτρολογικού σχεδίου.»
Και καταλήγει:

«Δεν είναι δυνατόν, να προσπαθούμε εν έτη 2019 να καταστήσουμε… υποχρεωτική, δια νόμου στην Ελλάδα την επικαιροποίηση των σχεδίων και την τοποθέτηση αντιηλεκτροπληξιακού, που σε όλη την Ευρώπη θεωρείται… αυτονόητη και δεδομένη. Και το χειρότερο είναι πως δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει με ασφάλεια το ποσοστό των εγκαταστάσεων που ήδη… απειλούν με ηλεκτροπληξία κάποιον εργαζόμενο. Το σίγουρο είναι, πως όσο δεν λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, η ηλεκτροπληξία θα καιροφυλακτεί, για την… κακιά στιγμή!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ