Ο Γιάννης Στουρνάρας στριμώχνει τον Αλ.Τσίπρα και προειδοποιεί

597

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, επέκρινε τον τελευταίο γύρο φορολογικών περικοπών και αυξήσεων των συντάξεων από την κυβέρνηση, λέγοντας στην γερμανική Handelsblatt ότι οι βουλευτές θα πρέπει να τηρήσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Η Ελλάδα δεν αντέχει οικονομικά να επιστρέψει στις μη βιώσιμες δημοσιονομικές πρακτικές του παρελθόντος», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του. «Δεν βλέπω κανένα οικονομικό πεδίο εφαρμογής για το φορολογικό πακέτο», τόνισε. Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε επίσης στη Handelsblatt ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης αναμένεται να επιβραδυνθεί μέχρι το 2021. «Δεν αναμένουμε ύφεση, αλλά οι κίνδυνοι επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών αντισταθμίζουν τις πιθανότητες βελτίωσης», ανέφερε. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει «περισσότερα μέσα και περιθώρια για να ανταποκριθεί στον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την επερχόμενη αλλαγή στο τιμόνι της ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι το σύνθημα του Mario Draghi να πράττει ό, τι είναι δυνατό για να στηρίξει την ευρωζώνη αποτελεί «πολύ θετική κληρονομιά για τον διάδοχό του». Η ΕΚΤ και ο μελλοντικός πρόεδρός της θα πρέπει «να πράττουν ότι είναι απαραίτητο όταν ξεσπά μια νέα κρίση. Η συνέντευξη του διοικητή της ΤτΕ στην Handelsblatt έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί γίνεται σε ένα μέσο κύρους, πολύ αυστηρό με την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση μέσω του γερμανικού Τύπου να τηρήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική πειθαρχία. «Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να επιστρέψει στις μη βιώσιμες δημοσιονομικές πρακτικές του παρελθόντος», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Handelsblatt. «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα παλιά λάθη», προειδοποίησε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.