today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

ΟΗΕ προς Μαδούρο: Απελευθερώστε τους πολιτικούς σας αντιπάλους

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ απηύθυνε έκκληση «να απελευθερωθούν» οι αντιπολιτευόμενοι που είναι φυλακισμένοι στη Βενεζουέλα, με ανακοίνωσή της που ανέγνωσε η ίδια ενώπιον δημοσιογράφων, λίγο πριν αποπερατώσει την τριήμερη επίσκεψή της στο Καράκας.

«Καλώ τις αρχές να απελευθερώσουν όλους εκείνους που έχουν φυλακιστεί ή στερούνται την ελευθερία τους διότι άσκησαν τα πολιτικά τους δικαιώματα με ειρηνικό τρόπο», είπε η Μπατσελέτ, αναφερόμενη σε αντιπάλους της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο που βρίσκονται στις φυλακές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μαδούρο διαβεβαίωσε νωρίτερα ότι θα εξετάσει «με σοβαρότητα» τις συστάσεις που έκανε η Μπατσελέτ, τοποθετούμενος έπειτα από τη συνάντησή τους με την οποία η Ύπατη Αρμοστής ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στη Βενεζουέλα.

«Θα έχουμε διαφορετικά κριτήρια, διότι υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια σε όλες τις χώρες, αλλά της είπα ότι μπορεί να υπολογίζει ότι, ως πρόεδρος, θα εξετάσω με σοβαρότητα αυτές τις υποδείξεις, τις συστάσεις, τις προτάσεις», είπε ο Μαδούρο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες μετά τη συνάντηση.

Η Μπατσελέτ ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στη Βενεζουέλα, χώρα που είναι αντιμέτωπη με σοβαρή πολιτική και οικονομική κρίση, με δύο συναντήσεις: πρώτα με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και μερικές ώρες αργότερα με τον πρόεδρο Μαδούρο.

Ο Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος τον Ιανουάριο, έχει αναγνωριστεί ως ο νόμιμος ηγέτης της Βενεζουέλας από περίπου πενήντα κυβερνήσεις, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ.

Μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Γκουαϊδό, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης είπε πως η Ύπατη Αρμοστής τον διαβεβαίωσε πως θα ζητήσει «την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων».

Σύμφωνα με μια ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη Foro Penal, στη Βενεζουέλα είναι έγκλειστοι στις φυλακές σχεδόν 700 άνθρωποι για «πολιτικούς λόγους», αλλά η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο δεν αποδέχεται τον όρο «πολιτικοί κρατούμενοι».

Η επίσκεψη της πρώην προέδρου της Χιλής στο Καράκας δείχνει «το βάρος της κρίσης», και αποτελεί «επίσης αναγνώριση της περίπλοκης ανθρωπιστικής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που οδεύει να μετατραπεί σε καταστροφή», σύμφωνα με τον Γκουαϊδό.

Κατόπιν ανήγγειλε πως θα πήγαινε σε μια διαδήλωση με σκοπό να προσελκυστεί η προσοχή της Μπατσελέτ στις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και την «ανθρωπιστική κρίση», κάτι όμως που απέφυγε τελικά να κάνει.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου 300 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο παράρτημα του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στη Βενεζουέλα, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Φώναζαν συνθήματα με τα οποία εξίσωναν τον Νικολάς Μαδούρο με τον Αουγκούστο Πινοτσέτ, τον πρώην δικτάτορα της Χιλής, η διαβόητη ασφάλεια του καθεστώτος του οποίου είχε βασανίσει την Μπατσελέτ τη δεκαετία του 1970.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ