Αναρχικοί απειλούν καθηγήτρια που θέλει εθνική συμφιλίωση

ΑΠΕ

Στο στόχαστρο ομάδας αντιεξουσιαστών έχει μπει η καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου.

Ομάδα που αυτοαποκαλείται «Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής» κατηγορεί την διακεκριμένη ιστορικό πως επιθυμεί εθνική συμφιλίωση των Ελλήνων, ενώ της καταλογίζουν πως θέλει ανοιχτές και καθαρές σχολές λόγω των προσπαθειών της για πάταξη της ανομίας στα πανεπιστήμια.

Οι αναρχικοί έχουν απειλήσει την ακαδημαϊκό πως τους βρει «απέναντί της», έχουν γράψει συνθήματα σε γραφεία καθηγητών κι έχουν τοιχοκολλήσει ή διανείμει κείμενα εναντίον της.

Την Τρίτη εισέβαλαν στην αίθουσα όπου ήταν σε εξέλιξη εξέταση για το μάθημα της κ. Ευθυμίου, ενώ σε κείμενό τους αναφέρουν πως η ακαδημαϊκός «αποτελεί το είδος του πανεπιστημιακού που αγαπάμε να μισούμε».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κ. Ευθυμίου κατήγγειλε πως τα μέλη του «Στεκιού» σπιλώνουν υπολείψεις και παριστάνουν τους τιμητές ενώ συνάμα υιοθετούν «απόλυτα φασιστικές πρακτικές».

Χαρακτήρισε «τιμή» το γεγονός ότι οι αντιεξουσιαστές έχουν συντάξει κείμενα σε βάρος της, προσθέτοντας αιχμηρά πως η δράση τέτοιων ομάδων στα ελληνικά ιδρύματα έχει ιστορία δεκαετιών, με ενέργειες ακόμα και εναντίον συγκλήτων. Αυτό έχει γίνει «κανονικότητα», είπε, «δεν είναι θέμα».

Η Μαρία Ευθυμίου, με την πορεία της, έχει αποδείξει ότι δεν πτοείται, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις καθηγητών για ανοιχτές σχολές.

Δεν πρόκειται για την πρώτη περίπτωση βίας ή απειλών εναντίον ακαδημαϊκών στην Ελλάδα. Πριν από δύο χρόνια κουκουλοφόροι είχαν ξυλοκοπήσει τον καθηγητή Άγγελο Συρίγο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Πρόσφατα κάποιοι τα έκαναν «γυαλιά καρφιά» στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.