11.7 C
Athens

Δικαιώνεται ο Σαμαράς για τη Novartis – Ανασύρονται από το αρχείο οι μηνύσεις του

O εισαγγελέας Γιάννης Αγγελής, που είχε αρχειοθετήσει τις σχετικές μηνύσεις, λόγω νέων στοιχείων που διαπίστωσε ως επόπτης της κας Τουλουπάκη, αποφάσισε την ανάσυρσή τους σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της ενημερωμένης σε αντίστοιχα θέματα σελίδας iapopsi.gr. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ,  ο αντιεισαγγελέας ΑΠ Γιάννης Αγγελής, δύο εικοσιτετράωρα πριν από την κατάθεσή του στον συνάδελφό του, αντιεισαγγελέα ΑΠ Δημήτρη Δασούλα, για τις αλληλοκαταγγελίες του με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ανέσυρε από το αρχείο τη μήνυση Σαμαρά, μια κίνηση, που -σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανοίγει τον δρόμο για συνταρακτικές πολιτικοδικαστικές εξελίξεις.

O κ. Αγγελής, ο οποίος είχε αρχειοθετήσει τις μηνύσεις που είχαν υποβάλει πριν από περίπου έναν χρόνο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι οποίοι ζητούσαν την ποινική δίωξη των εισαγγελέων Διαφθοράς Τουλουπάκη – Ντζούρα – Μανώλη για μεθοδεύσεις στην έρευνα της Νovartis, υπέβαλε αίτηση ανάκλησης της διάταξης αρχειοθέτησής τους, ενόψει των νέων δεδομένων που ανέκυψαν, τα οποία έχει καταγγείλει στις αναφορές του, δηλαδή ζήτησε να βγουν από το αρχείο και να διερευνηθούν εκ νέου.

Κύκλοι από τα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης επιμένουν μάλιστα ότι η εισαγγελέας ΑΠ Ξένη Δημητρίου, η οποία φέρεται ως ένα από τα πρόσωπα που, ενώ είχαν ενημερωθεί από τον περασμένο Ιανουάριο για τις καταγγελίες του κ. Αγγελή σε βάρος της κας Τουλουπάκη, για μεθοδεύσεις και ανικανότητά της στην έρευνα της Novartis, και ουσιαστικά υπέδειξε στον αντιεισαγγελέα ΑΠ Γρηγόρη Πεπόνη την αρχειοθέτησή τους, δεν έχει δεχτεί ακόμη να παραλάβει την αίτηση Αγγελή, περί ανάσυρσης των μηνύσεων Σαμαρά – Βενιζέλου – Αβραμόπουλου από το αρχείο.

Καλά πληροφορημένες πηγές από την Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου υποστηρίζουν ότι οι γραμματείς της κας Δημητρίου φέρονται ότι είχαν εντολή να μην παραλάβουν την αίτηση ανάκλησης της αρχειοθέτησης των μηνύσεων, ως αντιδικονομική ενέργεια του κ. Αγγελή.

Παρ’ όλα αυτά, ο αντιεισαγγελέας ΑΠ Γιάννης Αγγελής φέρεται ότι κατέθεσε την αίτησή του, ενόψει των νεότερων στοιχείων που έχουν προκύψει, σύμφωνα με τα οποία, όπως έχει καταγγείλει, η κα Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς μεθόδευσαν ποινική δίωξη σε βάρος των δέκα πολιτικών προσώπων της αντιπολίτευσης, ενώ είχαν προειλημμένη απόφαση για την άσκηση δίωξης, στις 20/12/2018, κατά των Άδωνι Γεωργιάδη, Μάριου Σαλμά και Ανδρέα Λοβέρδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αγγελής φέρεται ότι ζήτησε την ανάκληση της με αριθμό 25/4.5.2018 διάταξής του, με τις οποίες είχε θέσει ο ίδιος στο αρχείο τις μηνύσεις Σαμαρά – Βενιζέλου – Αβραμόπουλου, ενώ παρήγγειλε στον εισαγγελέα Εφετών, σύμφωνα με το άρθρο 29 παρ. 4 ΚΠΔ, να διερευνήσει τα γεγονότα, τα οποία είχε διαπιστώσει όταν ήταν επόπτης στο τμήμα Διαφθοράς, και μεταξύ άλλων είχε καταγγείλει στις αναφορές ότι η εισαγγελέας ΑΠ Ξένη Δημητρίου δεν τις είχε διερευνήσει.

Εκεί που κατά πληροφορίες εστιάζει ο κ. Αγγελής και ζητάει την επαναδιερεύνηση των μηνύσεων Σαμαρά – Βενιζέλου – Αβραμόπουλου είναι τα όσα συνέβησαν στο ραντεβού των εισαγγελέων Διαφθοράς με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, στη Βιέννη, όπου ήταν παρών και ο ίδιος ως επόπτης, όπως είχε αποκαλύψει η «Α».

Ο κ. Αγγελής ισχυρίζεται ότι η κα Τουλουπάκη ανέφερε πως θα έλεγαν στους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι σκόπευαν να ασκήσουν in rem ποινική δίωξη σε βάρος των 10 πολιτικών προσώπων, ενώ είχε επικαλεστεί αποδεικτικά στοιχεία, για προειλημμένη απόφαση, για άσκηση ποινικής δίωξης στις 20 Δεκεμβρίου 2018 κατά των Γεωργιάδη, Σαλμά, Λοβέρδου.

Σύμφωνα με πηγές από τα ανώτατα κλιμάκια της Εισαγγελίας, στην αίτησή του ο κ. Αγγελής δεν διστάζει να αναφερθεί σε «απειλές» που, όπως ισχυρίζεται, εκτοξεύονταν από την πλευρά Τουλουπάκη προς την επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, προκειμένου να επισπεύσει το πόρισμα για την άσκηση ποινικών διώξεων κατά Novartis.

Σε δήλωσή του αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις για Novartis, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ζητήσει την ανάσυρση της μήνυσής του από το αρχείο, για να λάμψει, όπως είπε, η αλήθεια.

«Τώρα πια, το περιεχόμενο της μήνυσής μου περί συμμορίας και σκευωρών επιβεβαιώνεται πλήρως. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Ζητώ την ανάσυρση της μήνυσής μου από το αρχείο. Ώστε να λάμψει η αλήθεια. Μέχρι τέλους», είχε τονίσει ο Αντώνης Σαμαράς.

Τα αδικήματα στις μηνύσεις που ανασύρονται

Θυμίζεται ότι στη μήνυσή του ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στρεφόταν εναντίον:

1] Του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

2] Του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δηµήτρη Παπαγγελόπουλου,

3] Της εισαγγελέως Εγκληµάτων Διαφθοράς στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών Ελένης Τουλουπάκη,

4] Του εισαγγελέως Πληµµελειοδικών Αθηνών Χρήστου Nτζούρα,

5] Του αντεισαγγελέως Πληµµελειοδικών Αθηνών Στυλιανού Μανώλη,

6] Του προσώπου υπό την κωδική ονοµασία «Αικατερίνη Κελέση»,

7] Του προσώπου υπό την κωδική ονοµασία «Μάξιµος Σαράφης»,

8] Κατά παντός άλλου υπευθύνου συνεργού των ανωτέρω.

Τα αδικήµατα που επικαλείται στη μήνυσή του ο Αντ. Σαμαράς είναι:

(α) Κατάχρηση εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άµεση συνέργεια (άρθρο 239 περ. β’ ΠΚ), για τους 3η, 4ο και 5ο των µηνυοµένων

(β) Παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ), για τους 3η, 4ο και 5ο των µηνυοµένων

(γ) Παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου (άρθρο 252 ΠΚ), για τους 3η, 4ο και 5ο των µηνυοµένων

(δ) Παραβίαση του άρθρου 22 παρ. 4, 6 ν.2472/1997, για τους 3η, 4ο και 5ο των µηνυοµένων (στ) Ψευδορκία µάρτυρα (άρθρο 224 ΠΚ), για τους 6ο και 7ο των µηνυοµένων

(ε) Συκοφαντική δυσφήµιση (άρθρο 363 ΠΚ), για τους 6ο και 7ο των µηνυοµένων

(στ) Ηθική αυτουργία στα ανωτέρω αδικήµατα για τους 1ο και 2ο των µηνυοµένων

(ζ) Συµµορία (άρθρο 187 παρ. 5 ΠΚ), για τους 1ο, 2ο, 3η, 4ο και 5ο των µηνυοµένων

Εξάλλου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει μηνύσει τον ανώνυμο μάρτυρα υπό την κωδική ονομασία «ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ», αλλά και τους αυτουργούς, τους συνεργούς και όσων προκύψουν από την προδικασία, ζητώντας την ποινική δίωξή τους και τιμωρία.

Ομοίως ο νυν επίτροπος και πρώην υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση NOVARTIS για ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση, ζητώντας συγχρόνως να διερευνηθεί και η συμμετοχή και άλλων προσώπων, ηθικών αυτουργών και συνεργών και συμμετεχόντων στη διάπραξη και άλλων αυτεπάγγελτα διωκομένων εγκλημάτων.

Υ.Γ.: Διευκολύνοντας τη δημοσιογραφική δουλειά των συναδέλφων ως προς την ανάγκη άμεσης και έγκυρης ενημέρωσης της κοινής γνώμης, το iaposi.gr επιτρέπει την αναδημοσίευση του παραπάνω αποκλειστικού ρεπορτάζ της ακόμη και χωρίς την αναφορά στην πηγή.

Έτσι κι αλλιώς, αυτό θα έπρατταν ως πάγια τακτική, οπότε τώρα μπορεί να το κάνουν και δίχως τύψεις ή περιττές «άδειες».

Σε εμάς αρκεί και μας χαροποιεί το γεγονός πως όποιοι χρειάζονται «βαρύ» ρεπορτάζ ξέρουν ότι θα το βρουν τόσο στην ηλεκτρονική όσο και στην έντυπη έκδοση της «Α», όπου και αποδεδειγμένα ανατρέχουν!

ΠΗΓΗ: IAPOPSI.GR

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ