today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Bloomberg: Τα ομόλογα της Τραπέζης Πειραιώς έγιναν και πάλι ελκυστικά

Στην Τράπεζα Πειραιώς αναφέρεται σημερινό άρθρο γνώμης του Bloomberg, σημειώνοντας πως ανοίγει και πάλι η όρεξη των επενδυτών για χρέος των ελληνικών τραπεζών.

Το ασταμάτητο κυνήγι αποδόσεων στην Ευρώπη έκανε την Πειραιώς, μια από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας, να ενεργοποιήσει τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

“Η Πειραιώς δεν επέλεξε να εκδώσει ομόλογο με εξοφλητική προτεραιότητα, αλλά αντίθετα προτίμησε να διαθέσει ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Tier 2. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση πτώχευσης, οι επενδυτές θα υποχρεωθούν να αναλάβουν ζημίες. Μολονότι η τράπεζα έχει ενισχυθεί κεφαλαιακά απαλλασσόμενη από το βάρος μη εξυπηρετούμενων δανείων και έχει προχωρήσει σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων της, η έκδοση του ομολόγου αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που έχει συμφωνήσει με την ΕΚΤ”, αναφέρει το άρθρο.

Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το γεγονός ότι η τράπεζα βρήκε πολλούς αγοραστές, παρά τους γνωστούς κινδύνους που περιβάλλουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η Πειραιώς άντλησε 400 εκατ. ευρώ από το δεκαετές ομόλογο με δικαίωμα προαίρεσης αγοράς από τον εκδότη μετά από πέντε χρόνια.

“Ασφαλώς το πολύ υψηλό κουπόνι του 9,75% ήταν ελκυστικό για τους αγοραστές, όμως περιλαμβάνει και κινδύνους. Η πληρωμή ενός τόσο υψηλού επιτοκίου θα είναι βαρύ φορτίο για την Πειραιώς. Ίσως η έκδοση να μην είναι κατάλληλη για τους σοφότερους επενδυτές. Το γεγονός ότι κατρακυλούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων δεν σημαίνει ότι μειώνεται ο πιστωτικός κίνδυνος. Συνήθως σημαίνει το αντίθετο”, συνεχίζει το Bloomberg.

Η έκδοση απευθύνεται μόνο σε ειδικούς στις τοποθετήσεις στον τραπεζικό τομέα, ωστόσο, αναφέρει το άρθρο πάντα υπάρχει μια συμφωνία που διορθώνει τον υπερβολικό ενθουσιασμό των αγορών για τα επισφαλέστερα στοιχεία ενεργητικού. “Η έκδοση θα ήταν αδιανόητη ένα χρόνο πριν και έγινε δυνατή χάρη στην διαρκή βελτίωση των ελληνικών κρατικών ομολόγων και στον εξαπλασιασμό της αξίας της μετοχής της Πειραιώς από τον Φεβρουάριο”, αναφέρει.

Το Bloomberg αναφέρει χαρακτηριστικά πως μεγάλο ρόλο παίζει και η προσδοκία ότι κατά τις επικείμενες εθνικές εκλογές νικήτρια θα αναδειχθεί η φιλική προς την επιχειρηματικότητα Νέα Δημοκρατία.

Εύλογο ήταν να κινηθεί τώρα η Πειραιώς, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε. Ωστόσο απαιτείται ένα μεγάλο άλμα πίστης για να πιστέψει κανείς ότι αυτό το εξαιρετικά υψηλού κινδύνου, αξιολογημένο με CCC- junk ομόλογο αποπληρωθεί μέσα σε πέντε χρόνια. Η κυβέρνηση και η Τ.τ.Ε έχουν εκπονήσει δύο ξεχωριστές, όχι εντελώς συμπληρωματικές πρωτοβουλίες, που αναμένουν την έγκριση της ΕΕ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τέλος, το Bloomberg αναφέρει πως η επιτυχία της έκδοσης θα ήταν ένα ακόμη ορόσημο στον μακρύ δρόμο ανάκαμψης της Ελλάδας, όμως χρειάζονται ατσάλινα νεύρα για να επενδύσει κάποιος σε αυτό το ομόλογο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ