today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Αποκρυπτογραφώντας τη Φώφη – Τι σηματοδοτεί η στροφή της στο ρεαλισμό

Επιστροφή στη λογική ή προεκλογικός ελιγμός, λόγω του «πρέσινγκ» Μητσοτάκη στη βάση του ΚΙΝΑΛ αλλά και λοιπών εσωκομματικών κραδασμών, είναι η εντυπωσιακή στροφή της Φώφης Γεννηματά η οποία τάχθηκε κατά της ακυβερνησίας στη χώρα.

Του Κώστα Πασίση

Το «γρίφο» αυτό προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει η Πειραιώς, μετά τη συνέντευξή της στην τηλεόραση του Σκάι καθότι για πρώτη φορά άφησε να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι η «συναίνεση» παραμένει στην πολιτική της ατζέντα.
Η Φώφη Γεννηματά επί της ουσίας είπε ότι το ΚΙΝΑΛ ήταν και παραμένει υπεύθυνη πολιτική δύναμη και δεν θα αφήσει τη χώρα να μπει σε περιπέτειες, λόγω απλής αναλογικής, που συνεπάγεται ακυβερνησία, σε μια περίοδο που ο τόπος χρειάζεται πρωτίστως πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

«Το ΚΙΝΑΛ δεν θα αφήσει τη χώρα να πέσει στον γκρεμό και θα συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, δηλαδή στην κατάργηση της απλής αναλογικής», ήταν η ακριβής έκφραση της.
Στη ΝΔ άκουσαν με προσοχή όσα είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και η πρώτη ανάγνωση που κάνουν προς αποφυγή παρερμηνειών είναι ότι η Φώφη Γεννηματά δε «φλερτάρει» με τη ΝΔ, αλλά ούτε είναι διατεθειμένη να γίνει «ουρά» του ΣΥΡΙΖΑ, που ταλανίζεται από μύρια προβλήματα τα οποία θα πολλαπλασιαστούν την επομένη των εκλογών.
Οι αναλύσεις που κάνουν επικεντρώνονται σε δυο αναγνώσεις.

Η πρώτη σχετίζεται ότι με το αυτονόητο. Ότι δηλαδή το ΚΙΝΑΛ μετεκλογικά χωρίς να κάνει πίσω όσον αφορά τις θέσεις του και το πρόγραμμα του, μπορεί να ανοίξει διάλογο με τη ΝΔ, σχετικά με την κατάργηση της απλής αναλογικής, καθώς και τα δυο κόμματα συμφωνούν ότι το συγκεκριμένο σύστημα είναι καταστροφή για την Ελλάδα, υπό τις παρούσες συνθήκες. Επίσης το ΚΙΝΑΛ τάσσεται υπέρ του μπόνους εδρών με αναλογικότητα αλλά όχι άνω των 35 εδρών.
Επίσης η Φώφη Γεννηματά γνωρίζει ότι η απλή αναλογική θα καταργηθεί μόνο σε περίπτωση που βρεθούν 200 ψήφοι στη Βουλή, όπερ σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάζεται άλλο ένα κόμμα, για να μην ισχύσει η κατάργηση του υφιστάμενου νόμου στην μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ωστόσο στο Μοσχάτο θεωρούν γεγονός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να καθίσουν σε κοινό τραπέζι γιατί κάτι τέτοιο θα είναι ενδεχομένως το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη πολιτική σύγκλιση όπου υπάρχουν περιθώρια.
Η δεύτερη ανάγνωση έχει σχέση με τη επιτυχή διείσδυση που έχει η ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη στη βάση του ΚΙΝΑΛ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πλέον μιλά για τις «καθαρές» λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα για να κυβερνηθεί σωστά και αποτελεσματικά και να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο λόγος του προέδρου της ΝΔ έχει βρει πρόσφορο έδαφος στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που φοβίζει τη Φώφη Γεννηματά η οποία παράλληλα βλέπει ότι δεν έχει αντίστοιχες εισροές από το ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απομάκρυνση Βενιζέλου.

Στην προκειμένη περίπτωση και υπό τις παρούσες συνθήκες εκτιμάται ότι η διαφοροποίηση της στρατηγικής της είναι επιτακτική ανάγκη, αν θέλει να αποφύγει τη βάσανο της κριτικής την επομένη των εθνικών εκλογών.
Όλα πλέον συνηγορούν στο ότι το κεφάλαιο των μετεκλογικών συνεργασιών έχει πολλές σελίδες ακόμη για να κλείσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ