today-is-a-good-day
18.3 C
Athens

VITAE: Ένας αστικός αμπελώνας στο Μιλάνο

Νικητής στον διεθνή διαγωνισμό «Επανεφευρίσκοντας Πόλεις» αναδείχθηκε το σχεδιαστικό στούντιο Carlo Ratti Associati (CRA) για να αναπτύξει ένα καινούργιο κέντρο γραφείων και ερευνών σε ένα άδειο κτήριο στο Μιλάνο. Το πρότζεκτ του CRA προτείνει την κάλυψη ολόκληρου του κτηρίου από έναν 200 μέτρων «αστικό αμπελώνα» και την επαναφορά της φύσης στο αστικό περιβάλλον. Η πρόταση -η οποία και, τελικά, επελέγη- υποβλήθηκε κατόπιν πρόσκλησης της κλιματικής ομάδας C40 σε ενδιαφερόμενους να δημιουργήσουν δημόσιο χώρο σε μια από τις πιο ζωντανές περιοχές της πόλης.

Θα υλοποιηθεί σε μια εξαιρετική θέση, κοντά στο Fondazione Prada του Μιλάνου, και ετοιμάστηκε από το CRA, σε συνεργασία με τους ειδικούς για θέματα περιβάλλοντος του Habitech, για τον όμιλο ανάπτυξης ακινήτων Covivio. Το VΙΤΑΕ προτείνει τη σύνδεση των κατοίκων της πόλης με το φυσικό περιβάλλον: από το επίπεδο του δρόμου, οι Μιλανέζοι θα μπορούν να περπατήσουν σε ένα μονοπάτι πράσινου κάτω από μια πέργκολα με κληματσίδες, το οποίο αναρριχάται στο πλάι του κτηρίου ως την οροφή. Στον ανηφορικό περίπατό τους θα περάσουν από μια σειρά από πελούζες και θερμοκήπια για αστικές καλλιέργειες καθώς και καλλιέργειες με υδροπονική τεχνολογία.

Το VITAE προσπαθεί να είναι μια απάντηση στην έμφυτη «βιοφιλία» των ανθρώπων, έτσι όπως την όρισε ο μεγάλος Αμερικανός βιολόγος Έντουαρντ Ο. Ουίλσον, όπως εξηγεί ο Σαβέριο Πανάτα του CRA και μάνατζερ του πρότζεκτ. «Μιλάμε για τη φυσική τάση του βιολογικού είδους μας να αναζητά την ευτυχία, βυθιζόμενο στη φύση. Χάρη στις νέες τεχνολογίες, είναι πλέον εφικτός αυτός ο στόχος, ακόμη και στην καρδιά της πόλης. Και αυτό είναι απολύτως σχετικό με ένα κτήριο το οποίο είναι αφιερωμένο στην επιστημονική έρευνα» τονίζει.

Στο ισόγειο του VITAE, ένα ρεστοράν τύπου «από τη φάρμα, στο τραπέζι» . Δίπλα, θα δημιουργηθεί μια καινούργια πλατεία, χώρος συγχρωτισμού των Μιλανέζων και ανάσα για την πόλη. Στους πιο πάνω ορόφους θα φιλοξενηθεί σειρά εγκαταστάσεων του διεθνούς φήμης ερευνητικού κέντρου μοριακής βιολογίας και ογκολογίας ICOM.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ