today-is-a-good-day
23.6 C
Athens

Οι ωρολογιακές βόμβες που αφήνει στην επόμενη Κυβέρνηση ο Α.Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος για αποχώρηση από το Μαξίμου, αλλά το λογαριασμό της διαμονής του για τέσσερα συναπτά έτη, τον στέλνει απ ευθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον …πληρώσει.

Του Κώστα Πασίση

Oυσιαστικά πρόκειται για μια καλά οργανωμένη επιχείρηση από πλευράς κυβέρνησης, ώστε τα δύσκολα για τον επόμενο Πρωθυπουργό, να ξεκινήσουν από την αρχή της διακυβέρνησής του και να βρεθεί η ΝΔ εκτεθειμένη όσον αφορά τις δεσμεύσεις της.
Ο στόχος είναι προφανής: Το «πριόνισμα» της νέας κυβέρνησης να ξεκινήσει με το …καλημέρα, καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, που απαιτεί όμως αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας χθες στο «Open», μίλησε ευθέως για «ωρολογιακές βόμβες που πρέπει να απενεργοποιήσει άμεσα», δείχνοντας ότι είναι γνώστης των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει.

Ήδη στην Πειραιώς μελετούν τις «καυτές» εκκρεμότητες του ΣΥΡΙΖΑ, ψάχνοντας τρόπους να σβήσουν τις «φωτιές» έγκαιρα, πριν δημιουργηθεί νέα αναστάτωση στην ταλαιπωρημένη ελληνική κοινωνία που έχει κάνει πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια.
Οι «τρύπες» στον προϋπολογισμό είναι από τα πρώτα θέματα που πρέπει να επιλυθούν. Οι παροχές του Αλέξη Τσίπρα σε συνδυασμό με τις προσλήψεις που έχει κάνει και έχει εξαγγείλει, προκαλούν ίλιγγο.
Εκείνο όμως που φοβούνται περισσότερο στην Πειραιώς είναι οι «σκελετοί» που θα συναντήσουν ψάχνοντας τις …ντουλάπες και τα …συρτάρια.

Οι «κρυφοί» λογαριασμοί θα «ναρκοθετήσουν» ακόμη περισσότερο την οικονομία και θα δυσκολέψουν περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα για να ρυθμιστούν- μη βιαίως- οι εκκρεμότητες.
Τα οικονομικά της ΔΕΗ χαρακτηρίζονται ως «ωρολογιακή βόμβα». Η Εταιρεία παρουσίασε ζημιές περίπου 900 εκ ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση της Ernst & Young η Επιχείρηση είναι ζημιογόνα σε βαθμό που να εγείρονται ζητήματα σχετικά με την πορεία της.

Στη ΝΔ μιλούν για «χρεοκοπημένη ΔΕΗ» και χαρακτηρίζουν το θέμα ως «νάρκη» έτοιμη να σκάσει. Περιγράφοντας πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση της επισημαίνουν ότι σήμερα η Επιχείρηση δεν έχει κολόνες για να επεκτείνει το ρεύμα σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων που πρέπει να ηλεκτροδοτηθούν.

Η Τρίτη «βόμβα» είναι η «παγωμένη» επένδυση στο Ελληνικό. «Θα ξεμπλοκάρω από την πρώτη εβδομάδα, την επένδυση στο Ελληνικό», τόνισε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας την αποφασιστικότητα του για το πως λύσει τέτοιου τύπου ζητήματα.
Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η Cosco, που στοχεύει να προχωρήσει σε επενδύσεις 618 εκατ. ευρώ, αλλά έχει απέναντι της το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που έχει κηρύξει αρχαιολογικό χώρο σχεδόν ολόκληρο τον Πειραιά.

Η τέταρτη βόμβα είναι ο επαναυπολογισμός των συντάξεων σε χιλιάδες συνταξιούχους από την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου, όπως ρητά έχει δεσμευτεί η ΝΔ ότι θα κάνει, εφόσον κερδίσει τις εκλογές.

Στο μικροσκόπιο της ΝΔ είναι και οι δικαστικές αποφάσεις οι οποίες εν δυνάμεις μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα.
Το ποσό που υπολογίζεται για εκκρεμείς αναδρομικές αποδοχές είναι 3,6 δις ευρω. Και γι αυτό το θέμα η Πειραιώς έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις.

Οι πλειστηριασμοί και τα κόκκινα δάνεια είναι άλλη μια βόμβα που πρέπει να απενεργοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, αν δεν θέλει να έλθει αντιμέτωπη με ασύμμετρες αντιδράσεις.

Μέχρι στιγμής το «γαλάζιο» οικονομικό επιτελείο έχει παρουσιάσει το σχέδιο του για τη συγκεκριμένη «καυτή πατάτα», που στηρίζεται στη λεγόμενη «δεύτερη ευκαιρία» και στη συνεργασία των τραπεζών. Ωστόσο, το σχέδιο θα κριθεί, όταν θα λειτουργήσει στην πράξη…

Τα πρώτα νομοσχέδια Μητσοτάκη

Γνωρίζοντας την κατάσταση που θα αντιμετωπίσει, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δώσει εντολές να είναι έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια που θα ανακοινώσει κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων του.

Το πρώτο νομοσχέδιο θα έχει τον τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων» και θα προβλέπει την άμεση θέσπιση μιας Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας με ισχυρό ρόλο, στην οποία θα συνενώνονται σημαντικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους.

Το δεύτερο νομοσχέδιο – πιθανότατα – θα είναι το φορολογικό με βασικές διατάξεις του τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Το τρίτο θα αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση και θα στοχεύει στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ