today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

IEA: Οι επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο απειλούν την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια

Οι επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν απειλούν την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε σήμερα ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Οι χθεσινές επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια προκάλεσαν ανησυχίες ότι θα μειωθούν οι ροές του αργού σε μία από τις πιο πολυσύχναστες οδούς της ναυσιπλοΐας, με αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν μέχρι και 4,5%.

«Αυτή είναι μια μείζων ανησυχία για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, για την παγκόσμια πετρελαϊκή ασφάλεια και για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας», δήλωσε ο Μπιρόλ στους δημοσιογράφους. «Παρακολουθούμε τα γεγονότα από πολύ κοντά», πρόσθεσε τονίζοντας πως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είναι έτοιμος να δράσει, αν και όταν είναι απαραίτητο.

Ο Μπιρόλ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την παρουσίαση της έκθεσης της IEA για το υδρογόνο στην Καρουιζάουα, βορειοδυτικά του Τόκιο, όπου συναντώνται αυτή την εβδομάδα οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ομάδας των Είκοσι (G20) ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ