today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

Τη χρηματοδότηση για τα έργα ανάπλασης στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά υπέγραψε ο Α.Τζιτζικώστας

Τη χρηματοδότηση για τα έργα ανάπλασης στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας, σε δηλώσεις του, ότι γίνεται πράξη η σχετική δέσμευση της Περιφέρειας. “Διασφαλίσαμε την απαιτούμενη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να αρχίσουν τα πρώτα ουσιαστικά έργα για την ανάπλαση του χώρου. Με κονδύλια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, που ξεπερνούν κατά πολύ τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει, προχωράμε άμεσα στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών προσβασιμότητας και ασφαλούς χρήσης από τους πολίτες ενός υπαίθριου χώρου 332 στρεμμάτων στο πρώην στρατόπεδο” τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε εμβληματικό έργο για τη δυτική Θεσσαλονίκη τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, υπογράμμισε ότι η λειτουργία του αφορά σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και τόνισε ότι διπλασιάστηκε η χρηματοδότηση, ώστε να γίνει πράξη ένα όνειρο δεκαετιών για την περιοχή.

“Σε συνεργασία με τον δήμο και τους εμπλεκόμενους φορείς τα επόμενα χρόνια θα παραδώσουμε στους πολίτες έναν χώρο, που θα αποτελεί τον μεγαλύτερο πράσινο πυρήνα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη” είπε και κάλεσε τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς να προχωρήσουν στις ανάλογες ενέργειες, διασφαλίζοντας και τα υπόλοιπα κονδύλια που απαιτούνται, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και να υλοποιηθεί στο σύνολό της η μελέτη για το πρώην στρατόπεδο.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνονται:

-η ολοκλήρωση βασικών υποδομών παροχών ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού, που αποτελούν προϋπόθεση βιωσιμότητας του πάρκου,

-οι κατεδαφίσεις κτισμάτων – ερειπίων και η βελτίωση των εδαφών, η συντήρηση και αποκατάσταση των ενοτήτων πρασίνου και η ενίσχυση των φυτεύσεων με στόχο την τελική περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου.

-η κατασκευή των απαραίτητων παροχών προσβασιμότητας, άθλησης, αναψυχής και ελεύθερου χρόνου των πολιτών, η προστασία των χώρων πρασίνου και των κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς, η ασφάλεια και επιβλεψιμότητα του χώρου κατά τη χρήση του από το κοινό,

-η σύνθεση μιας αναλογίας χρήσεων και παροχών στον υπαίθριο χώρο, που θα προσαρμόζονται στις κατευθύνσεις και τις βασικές αρχές του σχεδιασμού,

-η σύνθεση μιας ήπιας παρέμβασης, που θα διατηρεί τη φυσική τοπογραφία και θα αξιοποιεί την ήδη έντονη και με ιδιαίτερο χαρακτήρα βλάστηση.

Οι εργασίες που περιλαμβάνονται στο έργο θα υλοποιηθούν σε όλα τα αναγκαία σημεία στο σύνολο της έκτασης, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης του πρασίνου. Επίσης, προγραμματίζεται να κατασκευαστούν τρία αναψυκτήρια– παρασκευαστήρια, αλλά και να εξοπλιστεί το πάρκο με καθιστικά, πέργολες, εξέδρες παιχνιδιού, χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων κτλ. Θα κοπούν τα ξερά και επικίνδυνα δένδρα, θα γίνει εκτεταμένος καθαρισμός και πολλές νέες φυτεύσεις. Έχουν προβλεφθεί μέτρα ασφάλειας των διατηρητέων κτιρίων και χάραξη βασικών διαδρομών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ