today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Πόσο κοντά στην αυτοδυναμία είναι η Ν.Δ.;

Πολύ κοντά στην αυτοδυναμία, που εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων, βρίσκεται η ΝΔ και αυτό προκύπτει τόσο από τις προβλέψεις των ξένων αναλυτών όσο και από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχει στη διάθεση της η Πειραιώς.

Του Κώστα Πασίση

Κοινός παρονομαστής όλων των ξένων αναλύσεων είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ένα καθαρά μεταρρυθμιστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα έχει καταφέρει να κερδίσει τη μεσαία τάξη και την εμπιστοσύνη των ξένων αγορών, που βλέπουν ότι η χώρα μετα τις εκλογές της 7ης Ιουλίου επιστρέφει στην κανονικότητα.

Ενδεικτικό της επικείμενης πολιτικής αλλαγής είναι η ανάλυση της Morgan Stanley. Ο αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας, Ζοάο Αλμέιντα, αναφέρει ότι «οι δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία πιθανότατα θα κερδίσει τις επικείμενες εκλογές με σημαντικό προβάδισμα.

Ωστόσο σε άλλο σημείο της έκθεσης του αναφέρει «Αν, ωστόσο, χάσει για λίγο την ευκαιρία αυτή, τότε μπορεί να προκύψει συνασπισμός. Παραμένει ασαφές αν το κεντροαριστερό ΚΙΝΑΛ θα τη στηρίξει σ’ αυτό το σενάριο, ή αν θα υπάρξουν περιθώρια συμφωνίας με άλλα μικρότερα κόμματα».

Στο ίδιο μήκος κινείται και ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα, Gerd Hoehler ο οποίος τονίζει ότι κ. Μητσοτάκης έχει πολλές πιθανότητες να μετακομίσει στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις εθνικές εκλογές. Αν οι δημοσκόποι έχουν δίκιο, σύντομα πρέπει να πακετάρει τα πράγματά του, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Ο αρθρογράφος αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ γράφει ότι «θέλει να ανανεώσει την Ελλάδα, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα μείωσης των φόρων και εκσυγχρονισμού του κράτους».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα εκτενή ρεπορτάζ των βρετανικών εφημερίδων Guardian και Financial Times οι οποίες εστιάζουν στο γεγονός ότι η μεσαία τάξη στις ευρωεκλογές εγκατέλειψε τον Αλέξη Τσίπρα.
Οι Έλληνες της μεσαίας τάξης «έχουν πληγεί σκληρά από τις απότομες αυξήσεις φόρων» με αποτέλεσμα να μην πείθονται από τη μικρή οικονομική ανάκαμψη, σημειώνουν οι Financial Times. Παράλληλα το δημοσίευμα επισημαίνει και την οργή των Ελλήνων για τη μη υλοποίηση της δέσμευσης Τσίπρα για πάταξη της διαπλοκής.

Στο ρεπορτάζ του Guardian η ήττα των ευρωεκλογών για το ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με την απώλεια της μεσαίας τάξης, που χτυπήθηκε από ένα καθεστώς υψηλών φόρων στα χρόνια της διακυβέρνησης Τσίπρα, όπως όμως και στη μεγάλη αποχή.

Όπως επισημαίνει η δημοσιογράφος της έγκυρης εφημερίδας, ο κ. Τσίπρας για να ανατρέψει την κατάσταση «αντέγραψε από το βιβλίο των συντηρητικών αντιπάλων του» υποσχόμενος μείωση του φόρου εισοδήματος και του μισητού φόρου επί των ακινήτων.
Και καταλήγει με τη σημείωση ότι «στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ δε μοιάζει να υπάρχει πολλή αισιοδοξία» για το εκλογικό αποτέλεσμα. Μια επισήμανση που δείχνει την πολιτική αλλαγή να είναι προ των πυλών.

Αισιόδοξα για την Πειραιώς είναι και τα μηνύματα που έρχονται από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις. Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν τη ΝΔ να αυξάνει περαιτέρω τη διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ και να αγγίζει πλέον τις δέκα μονάδες. Η συσπείρωση της ΝΔ παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Επίσης οι έρευνες παρουσιάζουν και μικρή άνοδο στη συσπείρωση στο ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτο κόμμα παραμένει το ΚΙΝΑΛ, ενώ «θολό» είναι το τοπίο για το τι θα γίνει με τα κόμματα που κινούνται πέριξ του 3%, όπως είναι το κόμμα Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου.
Εφόσον τα αποτελέσματα των κυλιόμενων μετρήσεων επαληθευτούν και στις κάλπες της 7ης Ιουλίου, η ΝΔ θα σχηματίσει κυβέρνηση με αυτοδυναμία, που θα «απελευθερώσει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από «επώδυνους» συμβιβασμούς, όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος του, όπως έχει ανακοινωθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ