today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Παρέμβαση Ζ.Ζάεφ για Σκοπιανό: Δεν πρόκειται ο κ. Μητσοτάκης να ξανανοίξει λυμένα θέματα

Με τίτλο «’Η ΕΕ είπε: Αν παρουσιάσετε έργο, θα πράξουμε κι εμείς ανάλογα’» δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της Frankfurter Allgemeine Zeitung συνέντευξη του Πρωθυπουργού των Σκοπίων Zoran Zaev, την οποία παραχώρησε στον ανταποκριτή της εφημερίδας Michael Martens.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων η εκλογή του κ. Μητσοτάκη δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. διότι το θέμα των Σκοπίων “είναι λυμένο”.

Παραθέτουμε πλήρη μετάφραση της συνέντευξης. Στη συνέντευξη η φράση “Βόρεια Μακεδονία” χρησιμοποιείται από τους συνομιλητές και όχι από τη διεύθυνση του ThePresident, η οποία τη θεωρεί απαράδεκτη:

Ερ.: Κύριε πρωθυπουργέ, στη χώρα σας δόθηκε η υπόσχεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αν αλλάξει την ονομασία της και ξεπεράσει έτσι την παλιά διαμάχη με την Ελλάδα. Παρουσιάσατε αποτελέσματα, αλλά είναι αβέβαιο αν επίκεινται ενταξιακές συνομιλίες. Αισθάνεστε εξαπατημένος;

Απ.: Η ΕΕ παραμένει κίνητρο για μας. Θέλουμε να βελτιωθούμε, ως κράτος και κοινωνία. Αληθεύει επίσης όμως και ότι η ΕΕ, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και πολλοί άλλοι ευρωπαίοι πρωθυπουργοί μας έδωσαν υπόσχεση σε περίπτωση που ξεπεράσουμε τη διαμάχη με την Ελλάδα και μεταρρυθμίσουμε εσωτερικά τη χώρα μας. Μας ελέχθη ότι: «Αν παρουσιάσετε έργο, θα πράξουμε κι εμείς ανάλογα. Από το 2005 λοιπόν είμαστε υποψήφιοι προς ένταξη στην ΕΕ. Το ανεπίλυτο ονοματολογικό με την Ελλάδα ήταν όλα αυτά τα χρόνια ένα μεγάλο εμπόδιο. Το Φεβρουάριο του 2018 ήμουν στο Βερολίνο και το μήνυμα της Α. Μέρκελ ήταν μια μεγάλη ενθάρρυνση για όλους μας: Αν επιλύσετε το ζήτημα του ονόματος και αρχίσετε τις σωστές μεταρρυθμίσεις, θα τηρήσει και η Ευρώπη τις υποσχέσεις της. Τη μέρα της ανεξαρτησίας μας, μας επισκέφτηκε η κα Μέρκελ εδώ στα Σκόπια και επανέλαβε αυτό το μήνυμα.

Ερ.: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται σαφώς υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά ορισμένα κράτη-μέλη προφανώς βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά.

Απ.: Στη Γαλλία και την Ολλανδία υπάρχουν εσωτερικές συζητήσεις για την πολιτική της διεύρυνσης. Και το κατανοώ αυτό. Αλλά η μεταρρύθμιση της ΕΕ και η συνέχιση της πολιτικής της διεύρυνσης θα έπρεπε να είναι παράλληλες, όχι διαδοχικές διαδικασίες. Έχω μιλήσει με τον ολλανδό Π/Θ Mark Rut­te και τον γάλλο πρόεδρο Em­ma­nu­el Ma­cron. Μας ενθάρρυναν και είχαν θετικά μηνύματα για τη Βόρεια Μακεδονία. Όταν όμως παρακολουθεί κανείς τις συζητήσεις στο Παρίσι και στη Χάγη, φαίνεται σαν να μην είναι και τόσο θετική η διάθεση απέναντι στην Αλβανία.

Ερ.: Τι σας είπε ο Μακρόν, όταν τον συναντήσατε πρόσφατα στο Βερολίνο;

Απ.: Ότι πριν από τις Ευρωεκλογές δεν θα μιλήσει δημόσια για το θέμα, αλλά αντιμετωπίζει θετικά την επιθυμία μας.

Ερ.: ο Μακρόν όμως θέλει πρώτα μεταρρύθμιση της ΕΕ, πριν γίνουν διαβουλεύσεις για νέες διευρύνσεις.

Απ.: Φυσικά, ως προς αυτό είμαι υποκειμενικός, αλλά νομίζω ότι συμβάλαμε θετικά στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Μέσω της συμφωνίας με την Αθήνα αποδείξαμε ότι η διπλωματία και η ελκυστικότητα της ΕΕ μπορούν πάντοτε να συμβάλλουν στην επίλυση πολιτικών διενέξεων. Και βέβαια, η ενίσχυση ενός πολυεθνικού κοινωνικού μοντέλου ή ο ανοιχτός διάλογός μας με την αντιπολίτευση είναι θέματα που δεν αφορούν μόνον εμάς. Επιπλέον, το να αρχίσουμε τώρα ενταξιακές συνομιλίες δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε μέλος αύριο ή μεθαύριο. Αυτή η διαδικασία διαρκεί πολλά χρόνια.

Ερ.: Πόσο υπολογίζετε να διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις;

Απ.: Όλα όσα θέλουμε είναι μια ημερομηνία για το άνοιγμα των πρώτων κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μέλος θα γίνουμε μόνον όταν η ΕΕ κι εμείς θα είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό – αυτό εξαρτάται από τις επιδόσεις μας και τις αποφάσεις των κρατών της ΕΕ, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να κατευθύνουν αυτή τη διαδικασία. Αλλά τώρα ισχύει ότι: Αλλάξαμε το σύνταγμα και το όνομά μας. Όταν αγνοείται ακόμα κι αυτό, ποια θα είναι η επίδραση στα κίνητρα άλλων πολιτικών της περιοχής να επιλύσουν διενέξεις – π.χ. μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου;

Ερ.: Η Ελλάδα εκλέγει τον Ιούλιο νέα Βουλή. Πρωθυπουργός θα είναι μελλοντικά πιθανόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε προπαγάνδα εναντίον μιας λύσης στη ‘διαμάχη για την ονομασία’. Θα επιβαρύνει αυτό την κατάστασή σας;

Απ.: Δεν νομίζω. Είναι θέμα των Ελλήνων να εκλέξουν την κυβέρνησή τους, αλλά η επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος συνδέεται με πολλά πλεονεκτήματα για τα κράτη μας – κι αυτά ισχύουν ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά. Ούτε στην Αθήνα ούτε σε μας ενδιαφέρονται οι πολιτικοί να ξανανοίξουν λυμένα προβλήματα. Αυτό το είπε και δημοσίως ο Μητσοτάκης.

Ερ.: Φοβάστε ότι η Αθήνα υπό τον Μητσοτάκη θα μπορούσε να εμποδίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων;

Απ.: Υπάρχουν τμήματα της συμφωνίας μας με την Ελλάδα που μένουν να εφαρμοστούν, όπως η έκδοση διαβατηρίων και άλλων εγγράφων με τη νέα ονομασία του κράτους μας ή η επεξεργασία των βιβλίων της ιστορίας. Αυτά μπορούν ανά πάσα ώρα να οδηγήσουν σε περιπλοκές κατά τις ενταξιακές συνομιλίες μας.

Ερ.: Με τον προκάτοχό σας Gruev­ski η προσέγγιση στην ΕΕ γινόταν τελευταία όλο και πιο απίθανη. Πώς είναι τώρα στη Βόρεια Μακεδονία το κλίμα απέναντι στην ΕΕ;

Απ.: Περισσότερο από το 75% των συμπολιτών μας την αντιμετωπίζει θετικά. Αν η Ευρώπη δεν τηρήσει τώρα το λόγο της, δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αν δεν μπορούμε πλέον να στηριζόμαστε στους φίλους μας στη Γερμανία, τη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε ποιους θα στηριχτούμε τότε σ’ αυτούς τους καιρούς;

Ερ.: Μιλήσατε για άλλα κράτη, που θα ενδιαφέρονταν για τη Βόρεια Μακεδονία…

Απ.: Τα οικονομικά συμφέροντα της Κίνας στην περιοχή είναι γνωστά. Η Ρωσία εμφανίζεται μεν πιο ευδιάκριτα στη Σερβία, παραδοσιακά όμως ενδιαφέρεται για ολόκληρη τη Βαλκανική – εμάς, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Βοσνία π.χ. Η Ευρώπη δεν πρέπει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη δυναμική για ανακατανομή της επιρροής στην περιοχή.

Ερ.: Πριν από ένα χρόνο είπατε στη Βουλή ότι η χώρα σας φέτος το καλοκαίρι θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αν τώρα δεν γίνει αυτό, τι θα σήμαινε για την κυβέρνησή σας;

Απ.: Τίποτα καλό. Πιθανόν να χάσουμε την πλειοψηφία στη Βουλή. Για να μπορέσουμε να περάσουμε τις αλλαγές στο σύνταγμα για την αλλαγή του ονόματος του κράτους μας, έδωσα υποσχέσεις στους βουλευτές μου, με βάση τις υποσχέσεις που έλαβα από την ΕΕ. Με αυτές τις υποσχέσεις εμφανίστηκαν στους ψηφοφόρους τους οι βουλευτές μου και υπερασπίστηκαν την πολιτική μας.

Ερ.: Υπάρχει κίνδυνος λοιπόν για πρόωρες εκλογές;

Απ.: Ακριβώς. Κι αυτές θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις ριζοσπαστικές, εθνικιστικές δυνάμεις. Για ελάτε στη θέση μας: Οι πολίτες μας υπερψηφίζουν ακόμα και μια αλλαγή του πατροπαράδοτου ονόματος του κράτους τους κι έπειτα τους λένε ότι αυτό έγινε ‘τζάμπα’;

Ερ.: Αλλά η Βόρεια Μακεδονία μεταρρυθμίζει τη δικαιοσύνη, τις μυστικές υπηρεσίες ή τη νομοθεσία για τα ΜΜΕ κυρίως για το δικό της συμφέρον – ανεξάρτητα από το αν διαπραγματεύεται με την ΕΕ ή όχι.

Απ.: Φυσικά. Αν η Ευρώπη δεν τηρήσει την υπόσχεσή της, θα φέρουμε παρ’ όλα αυτά την Ευρώπη στη Βόρεια Μακεδονία, εφαρμόζοντας ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις, ακόμα και χωρίς ενταξιακή διαδικασία. Αλλά χωρίς συνοδευτικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις, χωρίς την ελκυστικότητα της ΕΕ στον ορίζοντα, τα κίνητρα στις Υπηρεσίες δεν θα είναι τα ίδια. Η προοπτική μιας ένταξης, ακόμα κι αν είναι μακρινή ακόμα, θα οδηγήσει την αντιπολίτευση, τους εργοδότες και τα συνδικάτα μας, όλους τους διάφορους παράγοντες της διαμόρφωσης της κοινωνικής βούλησης στην ομόφωνη προώθηση του εκσυγχρονισμού της χώρας μας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο για να επιτευχθεί αυτό. //

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ