today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Ο φύλακας άγγελος των ποδιών σας

*Του Νίκου Αρμένη

Έχετε δει πώς κάνουν τα πιτσιρίκια όταν ανοίγουν τα δώρα τους; Τάλε κουάλε ο Νίκος, όπως έλεγε και ο παππούς μου. Πιτσιρίκι γίνομαι όταν έχω στα χέρια μου ολοκαίνουργα παπούτσια για τρέξιμο. Καινούργιο κοσκινάκι μου και που να κρεμάσω..

Η διαδικασία που ακολουθώ για να τα βγάλω από το κουτί και να τα φορέσω για πρώτη φορά μοιάζει με ιεροτελεστία. Οι κινήσεις μου είναι αργές για να επιμηκύνω το χρόνο. Άλλωστε από τη στιγμή που θα τρέξω για πρώτη φορά με το καινούργιο μου ζευγάρι, ο χρόνος θα κυλά αντίστροφα μέχρι την απόσυρσή του… Θα αφαιρέσω λοιπόν αρχικά, το όποιο χάρτινο υλικό βρω στο εσωτερικό τους, θα ρυθμίσω τα κορδόνια και θα κόψω με χειρουργική κίνηση το καρτελάκι με την τιμή, τον τύπο και τη μάρκα τους.

Στη συνέχεια με τα χέρια μου θα τα περιεργαστώ για άλλη μια φορά. Θα βάλω τη γροθιά μου στο εσωτερικό τους, θα χαϊδέψω τη «γλώσσα» τους και θα ακουμπήσω τη σόλα δηλαδή εκείνο το σημείο που στο εξής θα δέχεται ενώ τρέχω τη μεγαλύτερη πίεση.

Μετά θα τα φορέσω, επίσης με πολύ μεγάλη προσοχή λες και είναι γυάλινα και υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν, και θα βγω για την πρώτη μου προπόνηση μαζί τους. Τα πρώτα χλμ έχουν πάντα χαρακτήρα γνωριμίας. Μαθαίνω τη συμπεριφορά τους ανάλογα με το τέμπο, το έδαφος και το πάτημα. Ανακαλύπτω το χαρακτήρα τους..

Στην πραγματικότητα τα παπούτσια για ένα δρομέα είναι το πιο ισχυρό του όπλο στην προσπάθειά του να βγει αλώβητος από αυτή την επίπονη διαδικασία της τριβής για ώρες με την άσφαλτο.

Τα παπούτσια για τον δρομέα είναι ό,τι ακριβώς τα λάστιχα για το αυτοκίνητο. Τόσο σημαντικά!

Ένας οδηγός που δεν έχει καλά λάστιχα στο όχημά του, κινδυνεύει. Κινδυνεύει η ζωή του.

Ένας δρομέας που δεν φοράει τα κατάλληλα παπούτσια για την απόσταση, την προπόνηση, τον αγώνα και το πάτημά του, κινδυνεύει επίσης. Κινδυνεύει να τραυματιστεί από ελαφριά μέχρι και πολύ σοβαρά.

Γι’αυτό μην σκεφτείτε τα έξοδα. Φροντίστε να έχετε το ιδανικό δρομικό ζευγάρι για τα long run σας, για τα πιο μικρά συνεχόμενα και για τις διαλειμματικές σας προπονήσεις.

Και να τα αγαπάτε τα δρομικά σας παπούτσια από το πρώτο μέχρι το τελευταίο χλμ που θα διανύσετε.

Είναι ο φύλακας άγγελος των ποδιών σας!

*Ο Νίκος Αρμένης ειναι δημοσιογράφος και μαραθωνοδρόμος. Εργάζεται ως πολιτικός συντάκτης στο ΑΠΕ και παρουσιάζει την εκπομπή για το τρέξιμο keep Running στην web tv του Star Channel

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ