today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Le Figaro: Στο 43% σκαρφάλωσαν τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, συνεχίζει να μειώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά φτάνοντας σε επίπεδα πριν την κρίση, όπως επισημαίνει η εφημερίδα LE FIGARO. Τα δάνεια αυτά, αντιπροσωπεύουν το 3,3% των συνολικών δανείων που έχουν παραχωρήσει οι ευρωπαϊκές τράπεζες το τρίτο τρίμηνο 2018, έναντι 4,6% το 2017.

Επιπλέον, σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, το ποσοστό των επισφαλών δανείων, βρίσκεται σήμερα κάτω από το όριο του 3%. Ωστόσο, στη νότια Ευρώπη, τα δάνεια αυτά, που οι δανειολήπτες τους δυσκολεύονται να αποπληρώσουν, παραμένουν ένα πρόβλημα. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα (με αναλογία 43%) και στην Κύπρο με αναλογία 22% παρά τη μείωση κατά 10 μονάδες σε σύγκριση με το 2017.

Η Πορτογαλία και η Ιταλία παραμένουν σε υψηλά ποσοστά, με 11,2% και 9,5% αντίστοιχα, παρά τη μείωση κατά 3 μονάδες σε σύγκριση με το 2017. Η Βουλγαρία, η Ιρλανδία, η Λετονία και η Σλοβενία παραμένουν πάνω από 6%. Απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες, επιμένει η Επιτροπή, εφαρμόζοντας τη συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου για να αποτραπεί η συσσώρευση μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες, προωθώντας την αγορά και τη διαχείριση τους.

Μεταξύ των άλλων σημείων που πρέπει να οριστικοποιηθούν για να καταστεί η ευρωπαϊκή οικονομία πιο ισχυρή είναι: η ενίσχυση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) που δημιουργήθηκε εν μέσω της κρίσης και η κατάρτιση προϋπολογισμού για τη ευρωζώνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ